ISTANBUL, TURKEY – APRIL 16: (Photo by Usame Ari/Getty Images)

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας, με το «ναι» να επικρατεί με μικρή διαφορά από το «όχι», καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει εάν θα γίνει η πολιτική μεταρρύθμιση που ζητά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, η οποία προβλέπει την αλλαγή του πολιτεύματος και την υπερσυγκέντρωση υπερξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου.

Δείτε τη ροή των αποτελεσμάτων στα αγγλικά από τη Daily Sabah


Με καταμετρημένο το 94,53 των ψήφων, το «ναι» (evet) προηγείται με ποσοστό 51,78%, έναντι του «όχι» που συγκεντρώνει το 48,22%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu (η ροή των ανεπίσημων αποτελεσμάτων από το Anadolu).

Τα στοιχεία που επικαλείται το Anadolu καταδεικνύουν ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.

Το «όχι» επικρατεί σε 3 μεγάλες πόλεις

Στην Κωνσταντινούπολη η επικράτηση του «όχι» φαίνεται να είναι οριακή (50,04% με καταμετρημένο το 88,35% των ψήφων), όπως και στην Άγκυρα. Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Στη Σμύρνη και στην Αντάλια φαίνεται να επικρατεί το «όχι», ενώ στην Τραπεζούντα και τη Σαμσούντα προβάδισμα είχε το «ναι».

Αρχικά το ποσοστό του «ναι» ξεπερνούσε το 60%, ενώ όσο προχωρούσε η καταμέτρηση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ποσοστό του «ναι» μειωνόταν αισθητά.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι».

«Σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας»

Η καταμέτρηση δεν εξελίχθηκε χωρίς ενστάσεις μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής για το Δημοψήφισμα στην Τουρκία να καταμετρηθούν ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια σε ανοιχτούς φακέλους.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε στέλεχος του κόμματος.

Μεγάλη συμμετοχή

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η προσέλευση άγγιξε το 83,89% -ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό. Συνολικά κλήθηκαν στις κάλπες περίπου 55,3 εκατ. ψηφοφόροι, για να πουν «ναι» ή «όχι»σε ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.

Διαβάστε επίσης:


Κλίμα πόλωσης

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας το Μεγάλο Σάββατο, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Η ψηφοφορία διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, έκανε λόγο για «ψηφοφορία, η οποία αφορά το μέλλον της Τουρκίας». «Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαίωσε ότι «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε από την πλευρά του ότι το σημερινό δημοψήφισμα θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας», εκφράζοντας την πεποίθησή πως «όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα».

  • HUSEYIN ALDEMIR / Reuters
  • Alkis Konstantinidis / Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.