Το προσύμφωνο της Μάλτας για το ασφαλιστικό φέρνει «ψαλίδι» στις συντάξεις με περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το πρώτο ευρώ.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι απώλειες θα υποστούν ακόμη και χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι που είτε λαμβάνουν σήμερα προσωπική διαφορά είτε θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Στην κλίνη του Προκρούστη θα μπούνε 900.000 συντάξεις, όπως παραδέχτηκε χθες το υπουργείο Εργασίας, που θα υποστούν μειώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν και το 25%, καθώς είναι ακόμη άγνωστο, από ποιο ύψος σύνταξης σε τι ποσοστό θα τεθεί το ανώτατο πλαφόν στις περικοπές που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς μπορεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου να επιτεύχθηκε η πολιτική συμφωνία, όμως οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, θα «κλειδώσουν» στην Αθήνα.

Επιπλέον δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο «ψαλίδι» για ειδικές κατηγορίες, όπως οι συντάξεις χηρείας, ή οι αναπηρικές.  Και ενώ όλα είναι ακόμη στον αέρα με μόνο δεδομένο ότι το 2019 οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ, μετά τα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τελευταίο Eurogroup, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος «ψαλίδι» στις συντάξεις που θα φτάσει και το 30% φέρνει ο επανυπολογισμός της σύνταξης για χιλιάδες  απόστρατους και συνταξιοδοτούμενους από ΔΕΚΟ και τράπεζες, που έχουν πάρει πρόωρες συντάξεις.

Περικοπές θα έχει η πλειονότητα των συνταξιούχων ακόμη και αυτοί που παίρνουν σύνταξη 487 ευρώ, καθώς με τον επανυπολογισμό προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη. Η προσωπική διαφορά που προκύπτει θα καταργηθεί από το 2019  όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές στη Μάλτα.

Μεγάλες μειώσεις, πάνω από το 25% θα υποστούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και ειδικότερα:

  • Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί που αποχώρησαν στα 45 και στα 50 παίρνοντας σύνταξη με αποδοχές του επόμενου βαθμού από αυτόν που είχαν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία τους.  Μπορεί αυτό να προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις αλλά η παγίδα που κρύβεται στα έτη ασφάλισης, που με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου έχει πολύ χαμηλούς συντελεστές για τα 25 ή τα 30 χρόναι ασφάλισης, φέρνει μεγάλες μειώσεις σε αυτές τις κατηγορίες των απόστρατων.
  • Οι γυναίκες που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα με 20,25 και 28 έτη ασφάλισης παίρνοντας πλήρη σύνταξη από ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο αλλά και το ΙΚΑ. Με τον επανυπολογισμό της σύνταξης προκύπτουν μεγάλες  προσωπικές διαφορές , ιδιαίτερα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
  • Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, δηλαδή με όριο ηλικίας μικρότερο από τα 60 για γυναίκες και 65 για άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη μεγάλων περικοπών ακόμη και αν παίρνουν χαμηλές συντάξεις. Και αυτό γιατί θα έχουν αφενός μικρή ανταποδοτική σύνταξη λόγω των λίγων ετών ασφάλισης και αφετέρου διότι το ποσό της εθνικής σύνταξης θα υπολογιστεί με τη μείωση της πρόωρης εξόδου.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.