Παρόλο που γνωρίζουν πως δεν είναι σωστό ούτε για τους ίδιους ούτε για τους συντρόφους τους, πολλοί άνθρωποι παραμένουν με έναν άνθρωπο, ακόμη κι όταν τους έχει φύγει ο έρωτας και η επιθυμία, για τους λάθος λόγους. Πολλές φορές η δικαιολογία είναι τα παιδιά, οι οικονομικοί παράγοντες ή απλώς η αίσθηση της ασφάλειας που τους βγάζει το δοκιμασμένο και οικείο περιβάλλον.

Πρόσφατα το Reddit δημοσίευσε ανώνυμες εξομολογήσεις αναγνωστών του, οι οποίοι παραμένουν στη σχέση τους γνωρίζοντας όμως πως ο/η σύντροφός τους δεν είναι απαραίτητα ο ένας και μοναδικός.

«Ποιος ξέρει πως δεν πρόκειται να κρατήσει, για ποιον λόγο δεν πρόκειται να κρατήσει και συνεχίζει να είναι σε μία σχέση;» 

Οι 17 απαντήσεις που αναρτήθηκαν στο forum της ιστοσελίδας μόνο λύπη και αμφιβολίες μπορούν να προξενήσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχτηκαν πως έχουν επίγνωση ότι ο σύντροφός τους δεν έχει πλέον αισθήματα για αυτούς αλλά συνεχίζουν να προσπαθούν μόνο και μόνο επειδή είναι κάτι βολικό. Άλλοι είπαν πως συνεχίζουν να είναι μαζί επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φροντίσουν μόνοι τους το παιδί τους. Κάποιοι άλλοι ωστόσο, δήλωσαν ότι μένουν στη σχέση διατηρώντας μία ελπίδα πως ο σύντροφός τους θα αλλάξει χαρακτήρα κάποια στιγμή.

1. Δεν με αγαπάει ερωτικά, ποτέ δεν με αγάπησε και το ξέρω. Αυτό όμως δεν με σταμάτησε από το να τον ερωτευτώ. Συνεχίζουμε να είμαστε μαζί επειδή δεν έχω αυτοεκτίμηση και τον έλεγχο του εαυτού μου. Αυτός δεν κάνει καμία προσπάθεια κι εγώ είμαι πολύ ανασφαλής και επαναπαυμένη για να κοιτάξω κάποιον άλλο. Είμαστε οι καλύτεροι φίλοι όμως. Είναι δύσκολο να τραβήξεις τη δική σου πορεία όταν περνάς τόσο καλά με τον άλλο.

2. Επειδή τα πράγματα που προξενούν προβλήματα στη σχέση μας έχουν όλα σχέση με την κατάθλιψή του. Ποιο τέρας αναισθησίας έχει τη δύναμη να παρατήσει κάποιον επειδή δεν έχει υπομονή να του σταθεί στην κατάθλιψη;

3. Λέω και ξαναλέω στον εαυτό μου ότι δεν θέλω να την πληγώσω, όμως ο πραγματικός λόγος μπορεί να είναι ή ότι φοβάμαι να μείνω μόνος μου ή ότι νιώθω πολύ μεγάλος για να ξαναρχίσω να βγαίνω ραντεβού. Είμαστε μαζί 5,5 χρόνια οπότε υπάρχει όντως πιθανότητα να κρατήσει. Το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές εύχομαι κάποιος από τους δυο μας να πέθαινε σε ατύχημα.

4. Δεν θα μιλήσω για τον σύζυγό μου αλλά για την προηγούμενη σχέση μου. Μείναμε μαζί έναν επιπλέον χρόνο απ’ ό,τι έπρεπε γιατί όλοι οι γύρω μας πίστευαν ότι είμαστε το τέλειο ζευγάρι και κανείς από τους δυο μας δεν ήθελε να βγει ο «κακός» που θα χαλούσε αυτήν την τέλεια σχέση. Επίσης αγαπούσα πολύ την οικογένειά του. Δεν ήμασταν ταιριαστοί όπως νόμιζε ο κόσμος και συνεχώς προσπαθούσαμε με πείσμα να αλλάξουμε ο ένας τον άλλον ενώ την ίδια στιγμή προσαρμοζόμασταν στα θέλω του άλλου χωρίς να είναι δικά μας. Αυτό μας οδήγησε σταδιακά σε πολλούς καυγάδες και καταλάβαμε ότι δεν είχαμε υγιή σχέση. Όμως όλο αυτό με δίδαξε πως η αγάπη δεν είναι πάντα δεδομένη και πως όταν κάτι δεν είναι αρκετό για να διατηρηθεί, κάποιες φορές είναι καλύτερο να του βάζεις μία τελεία.

5. Δεν είμαι πια ερωτευμένος. Μένω μαζί της επειδή έχουμε ένα παιδί και ξέρω πως δεν θα μπορώ να πληρώνω διατροφή και να ζω ταυτόχρονα και όπως πραγματικά θέλω.

6. Μόλις βγήκα από μία σχέση 6 χρόνων στην οποία και οι δύο γνωρίζαμε ότι δεν λειτουργεί. Μαλώναμε συνέχεια και απλώς δεν ταιριάζαμε. Το θέμα είναι πως ξέρω ότι αγαπιόμαστε σαν άνθρωποι και νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Όμως έχουμε εξελιχθεί ο καθένας σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν στην αρχή. Χωρίζαμε και τα ξαναφτιάχναμε συνεχώς. Το μεγαλύτερο διάλειμμα που είχαμε κάνει πριν χωρίσουμε οριστικά ήταν 6 μήνες. Θέλω να πιστεύω ότι ο τελευταίος μεγάλος τσακωμός μας θα είναι και ο τελευταίος γενικά. Στεναχωριέμαι που τελείωσε με αυτόν τον τρόπο, όμως κάθε μέρα που περνάει νιώθω ένα βάρος να φεύγει από πάνω μου.

7. Μου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω τους λόγους που θέλω να βγω από τη σχέση μου. Θέλω να φύγω επειδή, παρόλο που είναι καλή, απλώς δεν νιώθω ότι υπάρχει αυτό «το κάτι». Ή τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά. Γι’ αυτό μου είναι τόσο δύσκολο. Μου λέει ότι ακόμη και μετά από 8 μήνες της αρέσω πολύ και πόσο τέλεια είμαστε μαζί, όμως εγώ δεν νιώθω τίποτα από τα δύο. Δεν μπορώ να πω γιατί, απλά όλο αυτό μου έφυγε περίπου δύο μήνες πριν. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω οπότε προς το παρόν έχω επαναπαυθεί.

8. Ο έρωτας έχει εξαφανιστεί και αυτό δεν έγινε ξαφνικά, με την έννοια πως έγινε κάτι και από τη μία στιγμή στην άλλη είπαμε ότι δεν είμαστε πια ερωτευμένοι και αγαπημένοι. Νιώθω απλώς ότι άρχισε να φεύγει από χιλιάδες μικροπράγματα. Μια μέρα που έπλενα τα πιάτα, συνειδητοποίησα πως ήμουν πολύ χαρούμενος επειδή είχε πολλή δουλειά και δεν θα γυρνούσε σπίτι νωρίς. Υποψιάζομαι πως κάνει κάτι με έναν συνάδελφό της με τον οποίο είχαν παρελθόν πολύ πριν εμφανιστώ εγώ. Το αστείο είναι πως δεν νιώθω ούτε ζήλια, ούτε θυμό, ούτε προδομένος. Αυτό που νιώθω είναι μία ανακούφιση που εκείνη είναι καλά και που ξέρω κι ότι κι εγώ είμαι καλά μακριά της. Πάντα ήθελα να είμαι σε μία καλή σχέση όμως όσο βλέπω ότι καταστρέφεται με τον χρόνο, δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ. Προτιμώ απλά να περιμένω να δω πότε θα λήξει οριστικά.

9. Δεν είμαι της άποψης ότι όλοι αυτοί που βγαίνουμε ή κάνουμε σχέσεις στη ζωή μας πρέπει να είναι και αυτοί που θα παντρευτούμε. Μερικές φορές σου αρέσει απλώς ο άνθρωπος ή το σεξ ή η παρέα, οπότε περνάς καλά για όσο κρατήσει.

10. Γιατί σε έναν κόσμο με 7 δισεκατομμύρια άτομα είναι προτιμότερο να είσαι με κάποιον και να μην είσαι ευτυχισμένος παρά να είσαι ολομόναχος. Είμαι τρία χρόνια μαζί της και έχουμε ζήσει πάρα πολλά πράγματα. Φοβάμαι πως αν την αφήσω, θα μου λείψει η αίσθηση του να μην είσαι χαρούμενος. Είναι το συναίσθημα που νιώθω τόσο καιρό και είναι σαν να το έχω ανάγκη πλέον. Η ταυτότητά μου είναι το «εμείς» και φοβάμαι να γίνω «εγώ» ξανά.

11. Την αγαπάω αλλά δεν είμαι ερωτευμένος μαζί της πλέον. Με απάτησε και με διέλυσε κι εγώ δεν θέλω να ξαναζήσω αυτό το συναίσθημα ποτέ. Φαίνεται πως δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Είμαι ακόμα μαζί της επειδή κανείς από τους δυο μας δεν έχει την οικονομική άνεση να μεγαλώσει 2 παιδιά σε 2 ξεχωριστά σπίτια. Τα οικονομικά μου δεν πρόκειται να είναι καλά για τουλάχιστον 4 ακόμη χρόνια και είναι στενάχωρο να ξέρω ότι δεν έχω τη δυνατότητα να φύγω και να κάνω μία νέα αρχή. Τα πηγαίνουμε καλά στη συμβίωση, όμως για μένα η σχέση μας έχει πεθάνει.

12. Ζούμε σε απόσταση 2,5 ωρών ο ένας από τον άλλον και τη βλέπω λίγο μέσα στο μήνα. Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να μετακομίσει αυτή τη στιγμή, οπότε αναγκαζόμαστε να μένουμε μακριά. Κάθε στιγμή που είμαστε μαζί είναι τέλεια και περνάμε πολύ καλά, όμως όταν είμαστε χωριστά νιώθω σαν να υπάρχει ένα μεγάλο βάρος από πίσω κι ότι η σχέση μας δεν θα κρατήσει.

13. Βγάζουμε πολλά λεφτά, κάνουμε καλό σεξ, έχουμε τις ίδιες απόψεις, περνάμε τέλεια, τσακωνόμαστε σπάνια, έχουμε ίδια ενδιαφέροντα, όμως πάντα καταλήγουμε να θέλουμε κάτι διαφορετικό. Εγώ θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά και να φτιάξω το δικό μου σπίτι κι εκείνη θέλει να μετακομίσει πιο κοντά στην οικογένειά της γιατί νιώθει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί και να αναλάβει ένα σπίτι, έναν γάμο και πολύ περισσότερο μία οικογένεια.

14. Με ήθελε και την ήθελα από πάντα. Οπότε όταν ήμασταν και οι δύο ελεύθεροι, αποφασίσαμε να κάνουμε μία προσπάθεια. Όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε, την είχαν ήδη προσλάβει για να ξεκινήσει το φθινόπωρο, στην τέλεια δουλειά που πάντα ήθελε, η οποία βρισκόταν στην άλλη άκρη της χώρας. Σε αντίθεση με μένα, εκείνη δεν θέλει ούτε να παντρευτεί ούτε να κάνει παιδιά, οπότε δεν έχει νόημα να την ακολουθήσω. Είμαστε μαζί και περνάμε καλά, απλά γνωρίζουμε πως όλο αυτό έχει ημερομηνία λήξης.

15. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να τον αλλάξω.

16. Ο πρώην μου κι εγώ μείναμε μαζί για πολύ καιρό αφότου μας είχε τελειώσει μόνο και μόνο επειδή είχαμε καλή χημεία στο κρεβάτι.

17. Είμαστε και οι δύο 18 χρονών και είναι η πρώτη μου σχέση. Τον αγαπάω πολύ όμως θέλω να αρχίσω να βγαίνω και με άλλους για να αποκτήσω εμπειρίες. Ξέρω ότι κάποια στιγμή θα χωρίσουμε και νιώθω ότι θα είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μου. Είμαστε σχεδόν 3 χρόνια μαζί και ακόμη θέλω να τον βλέπω κάθε μέρα.

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.