Το πόρισμα αξιολόγησης του Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν με τίτλο «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Κασαπίδης.

Τα δύο αυτά προγράμματα εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2015 και 2016 αντίστοιχα με στόχους τη διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, την προώθηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε υπηρεσίες.

Με δεδομένη την επέκτασή του σε όλη την επικράτεια από το 2017, η αξιοποίηση των πορισμάτων αξιολόγησης των πιλοτικών προγραμμάτων είναι ουσιώδης για το βέλτιστο σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή του.

Για τον ίδιο σκοπό οι βουλευτές ζητούν την έκθεση σχεδιασμού της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» από 1.1.2017, όπως επίσης και τη μελέτη της εκ των προτέρων εκτίμησης του κοινωνικού αντίκτυπου του ιδίου προγράμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ME ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

–  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

–  Οικονομικών

–  Εσωτερικών

Θέμα: Διαδικασίες αξιολόγησης των Προγραμμάτων «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Στο πλαίσιο προώθησης ενός νέου μοντέλου «ενεργητικών πολιτικών» ένταξης (που συμπληρώνουν τις παραδοσιακές επιδοματικές πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας, επιδιώκοντας τρεις θεμελιώδεις προτεραιότητες: α) στήριξη του εισοδήματος για να διασφαλίζεται αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων χωρίς επαρκείς πόρους, β) σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω μέτρων προώθησης στην απασχόληση, γ) βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε υπηρεσίες), το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας εγκαινίασε το Νοέμβριο του 2014 την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την έκδοση της υπ. αρ. 39892/ΓΔ1.2/7.11.2014 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Το Πρόγραμμα με τίτλο «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» ξεκίνησε σε 13 Δήμους στις 15 Νοεμβρίου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου 2015.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2016 την επέκταση της εφαρμογής του Προγράμματος με την έκδοση της υπ. αρ. Δ23/οικ.30299/2377/7.7.2016 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής της πρώτης φάσης του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Το Πρόγραμμα με τίτλο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ξεκίνησε σε 30 Δήμους στις 14 Ιουλίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Και οι δύο σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις προβλέπουν ρητώς μία διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης των εν λόγω Προγραμμάτων από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (βλ. σχετικά το άρθρο 7 της υπ. αρ. 39892/ΓΔ1.2/7.11.2014 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και το άρθρο 12 της υπ. αρ. Δ23/οικ.30299/2377/7.7.2016 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), υιοθετώντας τις σχετικές ρήτρες του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Κοινωνική Ένταξη (Δεκέμβριος 2014) περί καλής διακυβέρνησης των πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης των εν λόγω Προγραμμάτων από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού;
  2. Πως αξιοποιήθηκαν τα πορίσματα των σχετικών αξιολογήσεων για τη διαδικασία σχεδιασμού της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» από 1.1.2017;
  3. Εφαρμόσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η διαδικασία εκ των προτέρων εκτίμησης του κοινωνικού αντίκτυπου του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που ενεργοποιήθηκε με τις διατάξεις της υπ. αρ. Γ.Δ.5οικ.2961-10/1.2017 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»;
  4. Έχει σχεδιασθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού το πλαίσιο αξιολόγησης της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» από 1.1.2017 με βάση το άρθρο 11 υπ. αρ. Γ.Δ.5οικ.2961-10/1.2017 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»;

 

   Ζητούμενα Έγγραφα  

  1. Εκθέσεις αξιολόγησης  του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού για την υλοποίηση των Προγραμμάτων «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»
  2. Έκθεση σχεδιασμού της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» από 1.1.2017
  3. Μελέτη εκ των προτέρων εκτίμησης του κοινωνικού αντίκτυπου του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»από 1.1.2017
  4. Πλαίσιο αξιολόγησης της πανελλαδικής εφαρμογής του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» από 1.1.2017

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.