Ερευνα σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν, για να εξακριβωθεί αν επέδειξε εύνοια σε μια εταιρεία σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 στο Λας Βέγκας, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, ξεκίνησε η γαλλική δικαιοσύνη.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε την Δευτέρα, ανέφερε μια δικαστική πηγή, μετά την υποβολή μιας έκθεσης της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών. Με βάση αυτήν την έκθεση υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Μακρόν ευνόησε την εταιρεία Havas, όταν της ανέθεσε, χωρίς να προηγηθεί, διαγωνισμός να οργανώσει μια δεξίωση με Γάλλους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια «υπόθεση Μακρόν», δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του πολιτικού, εκτιμώντας ότι η επιλογή της εταιρείας δεν ήταν αρμοδιότητα ούτε του υπουργού ούτε του επιτελείου του.

Σύμφωνα με τη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné που είχε αποκαλύψει αυτήν την υπόθεση, το κόστος της δεξίωσης έφτασε τα 381.759 ευρώ. Από το ποσό αυτό, οι 100.000 ευρώ δόθηκαν μόνο για την ενοικίαση της αίθουσας του ξενοδοχείου.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας στις επικείμενες εκλογές, αρνείται κάθε ευθύνη στην υπόθεση αυτή. “Το υπουργείο μου, όταν ήμουν υπουργός, τηρούσε πάντα τους κανονισμούς όσον αφορά τους διαγωνισμούς” διαβεβαίωσε πρόσφατα. Να σημειωθεί πάντως ότι πολλοί συνεργάτες του στο υπουργείο ήταν πρώην υπάλληλοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Havas.

Ο νυν υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μακρόν, το επιτελείο του και το υπουργείο δεν ευθύνονται για την υπόθεση αυτή. “Πρόκειται για μια δυσλειτουργία του Business France”, υποστήριξε, αναφερόμενος σε έναν οργανισμό που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου. “Επαφίεται σ’ αυτόν (τον οργανισμό) αν θεωρήσει ότι οι διορίες είναι πολύ μικρές, να δηλώσει ότι δεν μπορεί να οργανώσει τις εκδηλώσεις με βάσει τους κανονισμούς, κάτι που δεν έγινε”, εξήγησε.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.