Πολλοί γονείς, πολλά παιδιά …δεκάδες χαμόγελα!

Η πρώτη συνάντηση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών ήταν υπέροχη!

«Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά» στα Γρεβενά από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης!
Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, η Βιβλιοθήκη πλημμύρισε από παιδιά και γονείς. Η ατμόσφαιρα παλλόταν από το χαμόγελο της ευχάριστης προσμονής για την λειτουργία του εργαστηρίου της Θεατρικής Αγωγής, «της τέχνης όλων των τεχνών»
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο αίτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, και τούτο γιατί, η καλλιτεχνική του διευθύντρια, κυρία Δημοπούλου Ελένη, είχε ήδη ανοίξει τα φτερά της θεατρικής παιδείας σ’ όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας!..


Η προζυμωτική συνάντηση έγινε πριν από ένα μήνα στη Βιβλιοθήκη, με την παρουσία της κυρίας Δημοπούλου και της θεατρολόγου Δέσποινας Αποστολίδου, και σήμερα, φουρνίσαμε ζεστό το αποτέλεσμα που ενθουσίασε όλους τους συντελεστές της δημιουργικής πρωτοβουλίας!

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, έμπλεος από ικανοποίηση, στην αποστροφή του σύντομου χαιρετισμού του τόνισε: «Μια θεατρική παράσταση αξίζει περισσότερο από την κατασκευή  χιλιάδων  πυραμίδων, γιατί, με το θέατρο καλλιεργείται η εξατομικευμένη εκούσια συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για τη θέαση του κοινωνικού συνόλου»!.. Διαμορφώνεται η σωστή άρθρωση του λόγου και γίνεται συνήγορος στην έκφραση του, η κίνηση του σώματος. Δημιουργούνται συνθήκες κοινής όσμωσης και συναντίληψης για τα ζητήματα που προάγουν και αναβαθμίζουν πολιτιστικά και πολιτισμικά την κοινωνία.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια, μας έδωσε επιγραμματικά τον σκοπό και τον στόχο του εργαστηρίου:
«Σκοπός του Εργαστηρίου είναι τα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και με εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι, να γνωρίσουν όλες τις τέχνες που συνθέτουν το μαγικό κόσμο του Θεάτρου. Τα παιδιά αποφορτίζονται από την καθημερινότητα και βρίσκουν διεξόδους εκφραστικής επικοινωνίας, έρχονται σε επαφή με το θέατρο μέσω της Υποκριτικής, του Αυτοσχεδιασμού, του Τραγουδιού, της  Ζωγραφικής, της Δραματοποίησης κειμένου, καθώς και της Κατασκευής Μάσκας και Σκηνικού.

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση  ευαισθητοποιημένων χαρακτήρων ικανών να αντισταθούν στις «φθηνές» επιλογές και τους «εύκολους» δρόμους που επιτάσσουν τα «νέα ήθη» και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

To Θεατρικό μας Εργαστήρι και η εισαγωγή του θεατρικού παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών έχει πολλαπλά οφέλη:

Συμβάλλει στην γλωσσική ανάπτυξη και την φαντασία των παιδιών
Δημιουργεί συνθήκες κατανόησης του κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος όπου ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά
Εμφυτεύει την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης στην ομάδα
Εμπλουτίζει τον συναισθηματικό κόσμο με το σεβασμό στη διαφορετικότητα
Βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας  και της κοινωνικής ευαισθησίας
Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάζουν καθώς το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι τους επιτρέπει να  αυτοσχεδιάζουν και να μαθαίνουν χωρίς πίεση και άγχος»
         Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν πολλά εφόδια για τη ζωή τους και η κοινωνία τους να γίνει καλύτερη!


Με το τέλος της ενημέρωσης άρχισαν οι εγγραφές. Μεγάλο το ενδιαφέρον, πολλές οι αιτήσεις, πληθωρικές οι προσδοκίες!
Η κυρία Δημοπούλου, η κυρία Αποστολίδου και η ψυχολόγος, παιδαγωγός και ηθοποιός Μαρία Κολτσίδα, δήλωσαν βαθιά συγκινημένες από τη συμμετοχή και τον τρόπο αποδοχής της πρότασης για τη λειτουργία του «Θεατρικού Εργαστηρίου»!

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.