Βρούτσης: Η ΕΛΣΤΑΤ διασύρει το υπουργείο Εργασίας
Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να  προσδιορίσει τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών με βάση τον οποίο θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν συνεργάστηκε ως όφειλε- εκ του νόμου-  με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και περιέλαβε την αναφορά περί «ετήσιας μεταβολής μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στο σχετικό νόμο. Τονίζει δε ότι το σχετικό αίτημα για τον υπολογισμό του συντελεστή υπεβλήθη μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι 65.000 συνταξιούχοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη με το νέο καθεστώς, θα παραμείνουν στην… αναμονή, με μοναδικό τους έσοδο των προσωρινή σύνταξη μέχρι να βρεθεί λύση.


Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους δικούς της χειρισμούς. «Οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ», αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

Μάλιστα, αφήνονται και σαφείς αιχμές κατά των υπουργών, καθώς αναφέρεται πως πριν συνταχθεί η συγκεκριμένη διάταξη, δεν υπήρξε συνεννόηση με την Υπηρεσία. «Η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του»

Στις διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) με δείκτη που δεν υπάρχει σημείωνει:

Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή  ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν.4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από  την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής:

Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016)  για  τον  υπολογισμό  του  ανωτέρω  συντελεστή,  συνεργάστηκε  με  τους  εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής  Αρχής.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της  ΕΛΣΤΑΤ  δεν  μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  για  την  κατάρτιση  του  εν  λόγω συντελεστή,  επειδή  αυτός  αποκλίνει από  το Δείκτη  Κόστους  Εργασίας  που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την  ΕΛΣΤΑΤ  σχετικά  με  την  κατάρτιση  του  συντελεστή  ωρίμανσης  για  τον  υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.

Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά  τη διαδικασία  σύνταξής  του,  όπως  θα  έπρεπε  να  είχε  γίνει  σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010,  όπως ισχύει.

Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική  Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών  που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην  ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης  του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα  μήνες εξέταζε την κατάρτιση  του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας.


Βρούτσης: Η ΕΛΣΤΑΤ διασύρει το υπουργείο Εργασίας

«Επί 10 μήνες δεν είχαν καταλάβει ό,τι τούς έλεγαν… πρόκειται για την πιο ανίκανη και τραγική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης μετά την επιστολή της ΕΛΣΤΑΤ οποία ξεκαθαρίζει ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 130.000 νέοι δικαιούχοι.

«Τους διασύρει η επιστολή της ΕΛΣΤΑΤ, τους λέει ότι ‘’δεν συνεργαστήκατε μαζί μας’’» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

«Πρόκειται για την πιο ανίκανη και τραγική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος, και δεν είναι μόνο οι νέες συντάξεις, είναι και το χάος του ΕΦΚΑ, οι εξοντωτικές εισφορές, τα μπλοκάκια με τις διπλές εισφορές…» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος νόμος (3863) διορθώθηκε όταν ρωτήθηκε η ΕΛΣΤΑΤ και λειτούργησε με άλλο μαθηματικό τύπο. Η προέκταση του νόμου 3863 δεν είχε πρόβλημα, την γκρέμισε η κυβέρνηση είπε. Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει το ασφαλιστικό μόρφωμα της κυβέρνηση».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.