Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στην Ε.Ε. για 90 μέρες χωρίς βίζα οι πολίτες της Γεωργίας

27 Φεβρουαρίου, 2017 by Σταματίνα

Χωρίς υποχρέωση θεώρησης βίζας στις χώρες Σένγκεν για διαμονή μέχρι 90 μέρες θα μπορούν να ταξιδεύουν πλέον οι πολίτες της Γεωργίας, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την υιοθέτηση της πρότασης της Επιτροπής από το Συμβούλιο.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας σε δήλωσή του χαρακτηρίζει ιστορική μέρα για τη Γεωργία και τους πολίτες της οι οποίοι, όπως είπε, σύντομα θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης στο χώρο Σένγκεν, για βραχεία διαμονή μέχρι 90 ημέρες.

«Με τη σημερινή απόφαση αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες των αρχών και των πολιτών της Γεωργίας για την ολοκλήρωση δύσκολων μεταρρυθμίσεων στους τομείς του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν τη Γεωργία πιο κοντά στην Ευρώπη και ταυτόχρονα διευκολύνουν τη συνεργασία της με την ΕΕ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως από την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση του Καθεστώτος Θεωρήσεων τον Ιούνιο του 2012, η Γεωργία έχει υπάρξει υπόδειγμα εφαρμογής όλων των κριτηρίων του απαιτητικού χάρτη πορείας. «Η συνεχής παρακολούθηση και οι εκθέσεις έκτοτε έχουν δείξει ότι η Γεωργία έχει πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα που μας επέτρεψαν, τον Μάρτιο του 2016, να προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαρκή συμμόρφωση της Γεωργίας με τα κριτήρια της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνεχής εφαρμογή των επιτευγμάτων αυτών», δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος, τονίζοντας πως σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου τα ταξίδια και η επικοινωνία διαρκώς διευκολύνονται, πρέπει να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα αυτά.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, με τη σημερινή απόφαση θα διευκολυνθεί σημαντικά η επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών της Γεωργίας και της ΕΕ. «Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα για τις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας. Σύντομα θα καλωσορίσουμε τους πολίτες της Γεωργίας στον χώρο Σένγκεν χωρίς την υποχρέωση θεώρησης», επισήμανε.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας βρίσκεται στην Τιφλίδα με την ευκαιρία της έγκρισης από το Συμβούλιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Giorgi Margvelashvili και τον πρωθυπουργό Giorgi Kvirikashvili.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε και τη σημερινή υιοθέτηση από το Συμβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για την ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής θεωρήσεων και τη διασφάλιση ισχυρότερων εγγυήσεων για την πολιτική θεωρήσεων. Όπως είπε, ο αναθεωρημένος μηχανισμός θα ενισχύσει σημαντικά και θα αυξήσει την αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής απελευθέρωσης θεωρήσεων παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης ή σε αυξημένο κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια των κρατών-μελών.

«Με τη θέσπιση μιας ταχείας διαδικασίας, που βασίζεται σε καλώς ορισμένα κριτήρια, ο νέος μηχανισμός θα καταστήσει πολύ πιο εύκολη για τα κράτη-μέλη την προσωρινή επανεισαγωγή των απαιτήσεων θεώρησης και την άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων απρόοπτης και σημαντικής αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης, αβάσιμων αιτήσεων ασύλου από ταξιδιώτες χωρίς υποχρέωση θεώρησης, έλλειψης συνεργασίας για την επανεισδοχή από τρίτα κράτη μέλη, ή αυξημένου κινδύνου και άμεσης απειλής για την εσωτερική ασφάλεια ενός ή περισσότερων κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτούν», δήλωσε, επισημαίνοντας πως με την απόφαση αυτή η ΕΕ πέτυχε να καταστήσει τον μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων ένα πιο αποδοτικό εργαλείο για την κοινή πολιτική θεωρήσεων χάρις σε μια ευέλικτη προσέγγιση και αναλογική αντίδραση σε περίπτωση όπου η προσωρινή παύση του καθεστώτος απελευθέρωσης θεωρήσεων δικαιολογείται.

«Η ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες πολλών τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, να ταξιδεύουν χωρίς την υποχρέωση θεώρησης. Η κοινή μας πολιτική θεωρήσεων είναι το κλειδί για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις τρίτες χώρες και να διευκολύνουμε την προσωπική επαφή μεταξύ των πολιτών μας. Η ΕΕ, για να διαφυλάξει και να διατηρήσει την πολιτική της για τις θεωρήσεις, είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να αντιδρά άμεσα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση πιθανών καταχρήσεων της άρσης θεωρήσεων», τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, 2017 at 22:26 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply