Καθώς τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στις Ανατολικές Ακτές των ΗΠΑ, οι προετοιμασίες για την 89η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας κορυφώνονται…

Με 14 υποψηφιότητες, το La La Land ηγείται της κούρσας για την απονομή των βραβείων Οσκαρ που θα γίνει την Κυριακή (προς Δευτέρα για εμάς), 26 Φεβρουαρίου στο Dolby (ή Kodac) Theater του Λος ΄Αντζελες, ενώ την τελετή της απονομής των Όσκαρ θα παρουσιάσει ο αμερικάνος κωμικός Τζίμι Κίμελ. Ο έμπειρος Κίμελ υπόσχεται χιούμορ κι έντονη πολιτική σάτιρα – τουλάχιστον στο εναρκτήριο νούμερό του. Μάλλον δεν θα είναι ο μόνος.

Η τελετή απονομής των΄Οσκαρ θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα ως πλατφόρμα διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική Τραμπ, όπως έχει συμβεί πρόσφατα με πολλές Χολιγουντιανές τελετές. Κι αν το βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας κερδίσει ο«Εμποράκος» του ιρανού Ασγκάρ Φαραντί που δεν θα παραβρεθεί στην τελετή, τότε το μήνυμα θα είναι ακόμα ηχηρότερο.

Γιώργος Λάνθιμος

Γιώργος Λάνθιμος

Δυο ελληνικές υποψηφιότητες σφραγίζουν τα Οσκαρ 2017. Υποψήφιοι στην περίοπτη κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου είναι ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, για το σενάριο του πολυβραβευμένου Αστακού, που θα τους φέρει για δεύτερη φορά στην Τελετή Απονομής των Οσκαρ. Ως γνωστόν, ο Κυνόδοντας του Λάνθιμου είχε διεκδικήσει Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 83η απονομή των βραβείων το 2011. Υποψήφια είναι ακόμα η Δάφνη Ματζιαράκη με τη μικρού μήκους ταινία ντοκιμαντέρ 4.1 Miles πουαφηγείται την προσπάθεια του Ελληνα καπετάνιου  Κυριάκου Παπαδόπουλου να σώσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν την απόσταση ανάμεσα στα παράλια της Τουρκίας και της Ελλάδας με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι υποψήφιες για Α' Γυναικείο Ρόλο
Οι υποψήφιες για Α’ Γυναικείο Ρόλο

  Τι κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ την έκρινε ως υπερκτιμημένη; Η Μέριλ Στρηπ συγκεντρώνει – με τη φετινή – 29 υποψηφιότητες για ΄Οσκαρ. Στην 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων διεκδικεί βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Florence: Φάλτσο Σοπράνο». Αντίθετα, ένα από τα θεωρούμενα «φαβορί», η Αννέτ Μπένιγκ και η ΄Ειμι Ανταμς, δεν συμπεριλήφθηκαν στις υποψήφιες. Στην κούρσα για την κατάκτηση του Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου κερδίζει ολένα και περισσότερους πόντους η Ιζεμπέλ Υπέρ για το «Εκείνη» του Πολ Βερχόφερν. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η τρίτη γυναίκα που τιμάται στην κατηγορία για μια μη αγγλόφωνη ταινία. Εχουν προηγηθεί η Σοφία Λόρεν («Δυο γυναίκες») και Μάριον Κοτιγιάρ («Ζωή σαν τριαντάφυλλο»).

Οι υποψήφιοι για Α΄Αντρικό Ρόλο
Οι υποψήφιοι για Α΄Αντρικό Ρόλο

  Στις 9 υποψηφιότητες για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας περιορίστηκε η Ακαδημία, αφήνοντας έξω το Silence του Μάρτιν Σκορσέζε αλλά και το 20th Century Women του Μάικ Μιλς  Το ΄Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας διεκδικούν οι ταινίες: Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight και Σκηνοθεσίας οι Ντενί Βιλνέβ (Arrival), Μελ Γκίμπσον (Hacksaw Ridge), Ντάμιεν Σαζέλ (La La Land), Κένεθ Λόνεργκαν (Manchester by the Sea) και Μπάρι Τζένκινς (Moonlight).


La La Land
La La Land

  Στις κατηγορίες Α’ ανδρικού και Α’ γυναικείου ρόλου βρίσκουμε τους Κέισι Άφλεκ (Manchester by the Sea), Άντριου Γκάρφιλντ (Hacksaw Ridge), Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land), Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic), Ντένζελ Γουόσινγκτον (Fences) και τις Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle), Ρουθ Νέγκα (Loving), Νάταλι Πόρτμαν (Jackie), Έμα Στόουν (La La Land), Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins).

  Μπορεί τα δυο προηγούμενα χρόνια κανένας λευκός ηθοποιός να μην ήταν υποψήφιος για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας  Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών  – με αποτέλεσμα να γεννηθεί το κίνημα #OscarsSoWhite και να δεχτεί η Ακαδημία κατακραυγή για τη μη υποψηφιότητα αφροαμερικανών ηθοποιών στα βραβεία – τα πράγματα, όμως, δείχνουν να αλλάζουν. Απ’ ό,τι φαίνεται η φετινή χρονιά είναι τελείως διαφορετική καθώς η παρουσία της ποικιλομορφίας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι ισχυρή. Με το που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Οσκαρ 2017 φαίνεται ότι σχεδόν σε κάθε κατηγορία υπάρχουν υποψηφιότητες αφροαμερικανών σταρ, φτάνοντας μάλιστα στον αριθμό ρεκόρ των έξι υποψηφίων αφρομερικανών ηθοποιών.

Η ζωντανή μετάδοση της λαμπερής τελετής θα πραγματοποιηθεί σε ταυτόχρονη μετάδοση από το COSMOTE CINEMA 1HD με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και την Χριστίνα Μπίθα αλλά και από το COSMOTE CINEMA 2HD χωρίς σχολιασμό.

Δείτε τις άλλες υποψηφιότητες των Οσκαρ: 

Υποψήφιοι δεύτερου ανδρικού ρόλου

Mahershala Ali, Moonlight

Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Υποψήφιοι δεύτερου γυναικείου ρόλου

Viola Davis, Fences
​Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea

Καλύτερης σκηνοθεσίας

Ντενί Βιλνέβ (Arrival)
Μελ Γκίμπσον (Hacksaw Ridge)
Ντάμιεν Σαζέλ (La La Land)
Κένεθ Λόνεργκαν (Manchester by the Sea)
Μπάρι Τζένκινς (Moonlight)

Διασκευασμένου σεναρίου

Arrival

Fences
Hidden Figures
Lion
Moonlight

Πρωτότυπο Σενάριο

Hell or High Water
La La Land
Ο Αστακός
Manchester by the Sea
20th Century Women

Μουσική

Jackie
La La Land
Lion
Moonlight
Passengers

Κοστούμια

Allied
Fantastic Beasts
Florence Foster Jenkins
Jackie
La La Land

Makeup-Κομμώσεις

A Man Called Ove
Star Trek: Beyond
Suicide Squad

Ήχος

Arrival
Deepwater Horizon
Hacksaw Ridge
La La Land
Sully

Μιξάζ

Arrival
Hacksaw Ridge
La La Land
Rogue One: A Star Wars Story
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Arrival
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Hail, Caesar!
La La Land
Passengers

Καλύτερης ξενόγλωσσης

“Le client” (“Ο εμποράκος”– Ιράν, συμπαραγωγή με Γαλλία)
“Les oubliés” (Δανία)
“Mr.Ove” (“Ο κύριος Όβε” – Σουηδία)
“Tanna” (Αυστραλία)
“Toni Erdman” (“Τόνι Έρντμαν” – Γερμανία)

Τραγούδι

“Audition” (La La Land)
“Can’t Stop the Feeling!” (Trolls)
“City of Stars” (La La Land)
“The Empty Chair” (Jim: The James Foley Story)
“How Far I’ll Go” (Moana)

Animation Μεγάλου Μήκους

Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia

Ταινία Μικρού Μήκους

Ennemis Entreniers
La Femme et le TGV
Silent Nights
Sing
Timecode

Animation Μικρού Μήκους

Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Fire at Sea
I Am Not Your Negro
Life, Animated
O.J.: Made in America
13th

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Extremis
4.1 Miles
Joe’s Violin
Watani: My Homeland

Τhe White Helmets


the-toc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.