Το γυμνό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα διαχρονικό ταμπού, που εξελίσσεται μέσα στα χρόνια και οι άνθρωποι προσπαθούν να το ξεπεράσουν.

Ομως, όταν αφορά τις οικογένειες και δη τα μικρά παιδιά, το ζήτημα αυτό απασχολεί όλο και πιο έντονα τους γονείς.

Αναλογιστείτε πως φέρεστε εσείς οι ίδιοι μπροστά σε αυτά. Εχετε μόλις βγει από το μπάνιο και τρέμετε στην ιδέα μην σας αντικρίσουν. Πηγαίνετε για μπάνιο στην παραλία και ( αν είστε γυναίκα) αντιστέκεστε στην τόπλες ηλιοθεραπεία, στη σκέψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι «πρέπον».

Υπάρχουν λοιπόν οι περιπτώσεις γονιών που θέλουν να κρατήσουν μια σεμνότυφη στάση, αλλά και η αντίθετη άποψη, που υποστηρίζει, πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι και τόσο κακή.

Στη δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκει και η παρακάτω μητέρα, η οποία εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει τα παιδιά της διαφορετικά και δεν ντρέπεται όταν αυτά βλέπουν το σώμα της.

« Δεν συνηθίζω να εκθέτω το σώμα μου. Ο κόσμος δεν θα με δει ποτέ τόπλες σε μια παραλία ούτε στη σάουνα. Παρόλα αυτά δεν ντρέπομαι για την εικόνα του σώματος μου και αυτός είναι ο λόγος που επιτρέπω στα παιδιά μου να το δουν»

Η απόφαση της δεν ήταν αποτέλεσμα μεγάλης σκέψης. Από την πρώτη ημέρα και τα δυο της παιδιά αγάπησαν τη δερματική επαφή τους με εκείνη. Θήλαζε τόσο το γιο της, όσο και την κόρη της και δεν θα ήθελε αυτά να παραξενεύονται όταν αντικρίζουν μια άλλη γυναίκα να θηλάζει δημοσίως τα δικά της παιδιά.

Ωστόσο, η ίδια δεν είδε ποτέ τους δικούς της γονείς γυμνούς, ούτε το σώμα υπήρξε ποτέ αντικείμενο συζήτησης στην οικογένεια της, εκτός αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα υγείας. Δεν ήξερε επίσης καμία λεπτομέρεια ως προς το στήθος ή την τριχοφυΐα. Αυτά έμοιαζαν εξωπραγματικά και έπρεπε να φροντίσει μόνη της αργότερα, για οτιδήποτε την απασχολεί.

Η Τάμι λέει, πως θέλει τα παιδιά της να μιλούν ανοιχτά για το σώμα, ακόμα κι αν πρόκειται να αναφερθούν σε λεπτομέρειες που δεν είναι και τόσο τέλειες επάνω της. Για παράδειγμα τα πόδια της, όταν αυτά δεν είναι αποτριχωμένα ή τα σημάδια στο δέρμα της.

Σκοπός της είναι να τους δώσει τις σωστές απαντήσεις, ώστε να μάθουν πως ορισμένα από αυτά τα στοιχεία του σώματος είναι φυσιολογικά και να μην μεγαλώσουν με την πλασματική εικόνα που «χτίζουν» τα social media και τα δεκάδες φίλτρα που μπαίνουν επάνω στις φωτογραφίες.

Αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο ως μητέρα είναι να δώσει θάρρος στα παιδιά της, για να μπορούν να την εμπιστευτούν και να ζητήσουν ελεύθερα τη βοήθεια της, όταν έχουν κάποια απορία. Θέλει να τα συμβουλέψει και να τα εκπαιδεύσει, καθώς το σώμα τους αναπτύσσεται, για να μην αισθανθούν ντροπή αργότερα ούτε για αυτό, ούτε και για τη σεξουαλικότητα τους.

«Γνωρίζω τα παιδιά μου πολύ καλά. Αν αντιληφθώ, ότι ένα από αυτά νιώθει ντροπή όταν με βλέπει γυμνή, φροντίζω να ντυθώ. Κι αν ποτέ μου ξεκαθαρίσουν, πως δεν επιθυμούν να βλέπουν το σώμα μου, τότε αυτό δεν θα επαναληφθεί.

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.