Την αρνητική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στον ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης του 2016, αναδεικνύει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από συναλλαγές που πραγματοποιεί μια οικονομία με χώρες της αλλοδαπής, διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 1,1 δις ευρώ ή -0,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2015 ήταν 0,2 δις ευρώ πλεόνασμα ή 0,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η προαναφερθείσα μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της ετήσιας μείωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων κατά -1,6 δις ευρώ, -0,3 δισ, ευρώ και 0,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το ισοζύγιο αγαθών, σημειώνοντας αύξηση 0,6 δισ ευρώ.

Η κάμψη, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ειδικότερα, συρρικνώθηκαν κατά 1,2% και κατά 10,4%, αντίστοιχα:

  • Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση -6,1% ή -€3,2 δις το 2016. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν -1,2% (-€300,5 εκατ.) και -10,4% (-€2,9 δις) αντίστοιχα.
  • Στον τομέα των αγαθών, η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία των καυσίμων (-€557,6 εκατ.) κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν αύξηση 1,5% (€276,5 εκατ.).
  • Στον τομέα των υπηρεσιών, η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στην κατηγορία των μεταφορών (-€2,2 δις) εξαιτίας των επιδράσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της πτώσης των ναύλων.
  • Επιπρόσθετα, αρνητική συνεισφορά είχαν και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (-€905,8 εκατ.) κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη (π.χ. ταξιδιώτες χαμηλών εισοδηματικών κλιμακίων, εκπτωτικά τουριστικά πακέτα κλπ.)

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.