Νευρική ανορεξία. Μια διατροφική διαταραχή που αφορά χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως. Μια σοβαρή ψυχική ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Σήμερα οι περισσότεροι πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν για αυτήν και δεν είναι σπάνιο οι μαμάδες  να φοβίζουν -με αναφορές σε αυτήν -τα κορίτσια τους, όταν τα βλέπουν να κοιτιούνται καθημερινά στον καθρέφτη τους και να δυσανασχετούν για την εξωτερική τους εμφάνιση ή να μειώνουν αισθητά το φαγητό τους.

Το πρώτο καμπανάκι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι η άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους σε συνδυασμό µε µια διαστρεβλωµένη εικόνα για τον εαυτό τους.

Αναρωτιέστε τι μπορεί να την προκαλέσει;

Οι παράγοντες μπορεί να είναι βιολογικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και ψυχολογικοί. Οπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της 24χρονης εικονογράφου, από το Σίδνεϊ, Κρίστι Μπέγκνελ, η οποία αποφάσισε να μοιραστεί το πρόβλημα υγείας της με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο.

Επειτα από ένα δύσκολο χωρισμό, που συνέπεσε με προβλήματα οικογενειακά, επαγγελματικά και ζητήματα σπουδών, η Μπέγκνελ άρχισε να παρατηρεί τα πρώτα συμπτώματα της διατροφικής της διαταραχής.

«Ο κόσμος μου κατέρρεε. Ετσι άρχισα να κάνω δίαιτα, προκειμένου να χάσω τα κιλά που πήρα μετά το χωρισμό, όμως αυτό κατέληξε γρήγορα σε εθισμό», δήλωσε στο BuzzFeed.com.

Η νεαρή κοπέλα προσωποποίησε τη νευρική ανορεξία δημιουργώντας ένα σκίτσο – χαρακτήρα στο οποίο έδωσε το όνομα «Αννα».

Το οπτικό αυτό ημερολόγιο συνέβαλε πολύ δραστικά στο πρόβλημα υγείας, η οποία είπε χαρακτηριστικά, πως το «κλειδί» είναι να μην αφήσετε αυτά που συμβαίνουν στο κεφάλι σας, δηλαδή τις σκέψεις σας, να μείνουν εγκλωβισμένα σε αυτό. Οσο περισσότερο μιλάμε για τα προβλήματα μας σύμφωνα με εκείνη και ζητάμε βοήθεια, τόσο το καλύτερο.

buzzfeed.com
buzzfeed.com
buzzfeed.com
buzzfeed.com

Το ταξίδι προς την ανάρρωση δεν ήταν εύκολο. Μετά από μια υποτροπή η Μπέγκνελ στάλθηκε σε ψυχιατρική μονάδα, με σκοπό να εκφράσει τις χρόνιες αυτοκτονικές σκέψεις της. Ο θεραπευτής της δεν ασχολήθηκε τόσο με το βάρος της, καθώς ο δείκτης μάζας σώματος της ήταν ακόμα σε καλό και υγιές επίπεδο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην εντατική βοήθεια μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

buzzfeed.com
buzzfeed.com
buzzfeed.com
buzzfeed.com

Η νεαρή βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης και τα σκίτσα τη βοηθούν να ελέγξει τις ευαισθησίες της.

« Αν δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που με απασχολεί ως προς αυτό το ζήτημα ή δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω με το μυαλό μου, το ζωγραφίζω κι έπειτα, πηγαίνω τα σκίτσα στο θεραπευτή ή το σύντροφο μου και ζητάω τη γνώμη τους.»

Η Μπέγκνελ σημειώνει ότι το μήνυμα που περνάει μέσα από τα σκίτσα της είναι πολύ σημαντικό. Ότι πρέπει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο, ώστε όλοι να μάθουν πως η διατροφική διαταραχή αποτελεί μια πραγματικότητα. Είναι τρομακτική ασθένεια. Η ίδια θέλει να συνεχίσει να εκπαιδεύει τον κόσμο σε αυτό και να βοηθήσει όλους όσους υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην νιώθουν μόνοι.

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.