Το Eurogroup θέλει να αναβάλει την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος για μετά τις εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung, χαρακτηρίζοντας ως «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Αναβλητικότητα στο ζήτημα της Ελλάδας» σημειώνει: «Το Eurogroup θέλει να αναβάλει την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος για μετά τις εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία. (…) Η αγωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ έχει σαφέστατα πολιτικές διαστάσεις.

Το πράσινο φως της γερμανικής βουλής στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015 δόθηκε υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου. Όμοια και στην Ολλανδία. Από νομικής άποψης μένει ανοιχτό αν θα απαιτηθεί νέα απόφαση του κοινοβουλίου σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα».

FAZ: Χωρίς συμφωνία, το καλοκαίρι του 2017 μπορεί να είναι η πρεμιέρα του Grexit
Για τον κίνδυνο που ελλοχεύει το ερχόμενο καλοκαίρι για την Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, της έγκυρης εφημερίδας της Φραγκφούρτης, η οποία συμμερίζεται την ανάλυση πως η διαπραγμάτευση πήρε παράταση μηνών.
Η FAZ αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν ότι πολλοί από τους υπολογισμούς δεν «βγαίνουν» και ότι «θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ένα λιγότερο θεαματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά αναπόφευκτα θα έπρεπε να γίνουν και άλλες ελαφρύνσεις του χρέους», κάτι όμως που «οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα ήθελαν αυτή τη χρονιά, που γίνονται τόσες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη».
Και η εφημερίδα καταλήγει:

«Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ στους δανειστές. Χωρίς μια συμφωνία μέχρι τότε, ίσως το καλοκαίρι του 2015 φαντάζει ως γενική πρόβα για ένα Grexit και το καλοκαίρι του 2017 θα μείνει στη μνήμη ως η πρεμιέρα του έργου. Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χθες, στην Αθήνα δεν περίμεναν πολλά. Θα ήταν καλό εάν υπήρχε μια ‘συμφωνία ότι συμφωνούμε’ ακουγόταν από κύκλους των πρωθυπουργικών γραφείων».

Αλλα δημοσιεύματα

Ελλάδα και δανειστές έκαναν χθες ένα ακόμα βήμα προς την εκταμίευση νέων πιστώσεων, επισημαίνει η διαδικτυακή έκδοση του οικονομικού περιοδικού manager-magazin σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά στην επόμενη δόση».

Και το περιοδικό επισημαίνει: «Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι θεσμοί θα εστιάσουν τώρα στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας, που θεωρούνται προϋποθέσεις για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας».

Σε άρθρο με τίτλο «Η επιστροφή των ελεγκτών» η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σημειώνει: «Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ζητά ελαφρύνσεις. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ανησυχεί για μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η απουσία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ωστόσο ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο».

Επικεφαλής του ifO: «Υποδαυλίζεται το μίσος μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων»

Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου IfO Κλέμενς Φουστ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είχε εξ αρχής ως σκοπό να παραπλανήσει: «Επειδή αποκλείεται να επιστραφούν οι πιστώσεις, έχουμε να κάνουμε με μεταβίβαση κεφαλαίων στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν επεδίωξε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε».

Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια η εντύπωση ότι το Βερολίνο αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα έχει καλλιεργήσει το μίσος μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Παράλληλα θεωρεί ότι ενόψει γερμανικών εκλογών ανεβαίνουν οι τόνοι του Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

«Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται από εθνικά συμφέροντα: Τσίπρας, Σόιμπλε, Μέρκελ, Ολάντ. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας μοιράζει λίγο πριν τα Χριστούγεννα μερικά εκατομμύρια στους συνταξιούχους ενώ την ίδια στιγμή ζητά λιγότερη λιτότητα; Είτε η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μοιράσει χρήματα είτε δεν την έχει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.