Μετά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τώρα θέλει και ο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περιοδεία στην Ε.Ε. για να πείσει τους συμπατριώτες του που ζουν στην Ευρώπη να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των προεδρικών του εξουσιών.

«Σκοπεύει ΚΑΙ ο πρόεδρός μας να μιλήσει στους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη», είπε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στο Μόναχο. Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια πόλη θα εμφανιστεί. «Αλλά γίνονται προετοιμασίες».

Μιλώντας χθες ενώπιον χιλιάδων συμπατριωτών του στο Όμπερχάουζεν της Γερμανίας ο Γιλντιρίμ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που θα δώσει σαφώς περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Στη Γερμανία ζουν 1,4 εκατομμύρια απ’ τα 2,9 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό κι έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο Ερντογάν έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία και δέχθηκε σκληρή κριτική για τα λεγόμενά του. Αλλά και ο Γιλντιρίμ σχεδιάζει εμφανίσεις στην Ε.Ε. ενόψει του δημοψηφίσματος, ενδεχομένως στο Βέλγιο, την Ολλανδία ή τη Δανία.

«Δεν νομίζω ότι θα προκληθούν εντάσεις», είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε και Γερμανούς πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία στην Τουρκία, όπου ζουν περίπου 70.000 Γερμανοί. «Είναι αυτονόητο και φυσιολογικό να συναντάς τους πολίτες σου», είπε.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.