«Τέλος καλό όλα καλά» με τη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό.

Η διαδικασία εξουδετέρωσής της ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα και η όλη επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.

Ηδη από τις τρεις το μεσημέρι,οι 72.000 κάτοικοι που διαμένουν σε διάμετρο 2 χλμ. περίπου από το σημείο στο οποίο πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε η βόμβα του Β’ ΠΠ, άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους.

Εξουδετερώθηκε στο πεδίο βολής η βόμβα

Η τελική εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα  στο Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτη από πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

«Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας/ είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 συμπολίτες μας.

«Τέλος καλό, όλα καλά» δήλωσε και ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εξουδετέρωση και την απομάκρυνση της βόμβας. «Παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας, έγινε εν τέλει κατανοητό από όλους πως η επιχείρηση ήταν αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλειά τους» συμπλήρωσε ο κ.Σούλας. Αναφερόμενος στη διαδικασία της οργανωμένης επιχείρησης για την απομάκρυνση του τοπικού πληθυσμού, ο δήμαρχος τόνισε πως όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

H τελική διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας άρχισε μετά τις 3 το μεσημέρι.

Με μεγάλη αυτοκινητοπομπή, η βόμβα μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη, όπου έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη.




Νωρίτερα, αφού ολοκληρώθηκε το προπαρασκευαστικό στάδιο και η αστυνομία έδωσε σήμα ότι εκκενώθηκε η περιοχή, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης περιοχής σε περίοδο ειρήνης

Οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των κατοίκων και προκειμένου να απενεργοποιηθεί αρχικά ο πυροκροτητής και να μεταφερθεί εν συνεχεία η βόμβα για να εξουδετερωθεί στο πεδίο βολής έκριναν αναγκαίο να εκκενωθεί μια τεράστια περιοχή στη Θεσσαλονίκη και 70.000 κάτοικοι να φύγουν από τα σπίτια τους για αρκετές ώρες, προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς οι αρχές επιχείρησαν να απομακρύνουν περίπου 70.000 ανθρώπους από τις εστίες τους. Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά τους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης. Οι αρχές προχώρησαν και σε προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας Softex, ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση.

Η περιοχή από νωρίς σήμερα το πρωί αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης εκκένωσης. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή έχει ανασταλεί από τις 10 το πρωί και μέχρι το απόγευμα.

Τα δημοτικά λεωφορεία από τις 6.30 το πρωί βρισκόταν στις στάσεις για τη μεταφορά των δημοτών στους χώρους υποδοχής, ενώ η προσέλευση ήταν υποτονική καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετακινήθηκαν με ίδια μέσα.
Ιδιαίτερη ήταν η μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και των ανθρώπων με προβλήματα υγείας, καθώς ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά, φιλοξενία και επιστροφή τους από τους χώρους υποδοχής αλλά και από ξενοδοχείο, που μίσθωσε ο δήμος.

Ηδη από τις προηγούμενες ημέρες έχει στηθεί ανάχωμα με σακιά από άμμο γύρω από το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε η βόμβα, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν 1.000 αστυνομικοί, οι οποίοι περιφρουρούσαν σε ακτίνα 1.900 μ. το σημείο στο οποίο βρέθηκε η βόμβα.

Οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονταν δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής. Κλειστός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι παρέμεινε και ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη, ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης.

Οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν σε γυμναστήρια, σχολεία και άλλους κλειστούς χώρους, ενώ ο ΠΑΟΚ άνοιξε και θύρες του γηπέδου της Τούμπας για να τους φιλοξενήσει.

Ηδη από χθες, το ΕΚΑΒ μετέφερε σε δομές άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις των προηγούμενων ημερών και σήμερα, αστυνομικοί πήγαν πόρτα-πόρτα στα σπίτια της περιοχής και υπενθύμισαν στους κατοίκους ότι θα έπρεπε να έχουν φύγει έως τις 10:00. Εξαιτίας του ότι κάποιοι θέλησαν να φύγουν από τα σπίτια τους τελευταία στιγμή, μάλιστα η όλη διαδικασία πήγε λίγο πίσω.

Διαδοχικές εκκλήσεις προς τους πολίτες έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου όλοι οι πολίτες που διέμεναν σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο στο οποίο βρέθηκε η βόμβα, να συμμορφωθούν προς τις οδηγίες. Η τελευταία έκκληση έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί. «Στις 11:05 ξεκινά η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Να παρακαλέσω τους- ελάχιστους ευτυχώς- που ακόμη δεν έχουν μετακινηθεί να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά», τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει πως όσοι επιμένουν να είναι στο σπίτι τους θα πρέπει να αναλογιστούν την ατομική ευθύνη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 60-70% των κατοίκων της περιοχής υπάκουσε στις οδηγίες.

Καθυστέρηση εξαιτίας κάμερας

Η επιχείρηση όμως δεν καθυστέρησε μόνο εξαιτίας εκείνων που έφυγαν πιο αργά από τα σπίτια τους, αλλά και εξαιτίας μίας κάμερας! Λίγο μετά από τις 10:30, η Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν απομακρυνθεί η κάμερα ιστοσελίδας που βρίσκεται στην πολυκατοικία πάνω από το βενζινάδικο βρέθηκε η βόμβα.

«Δεν θα ξεκινήσει καμία επιχείρηση επειδή στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας πάνω από το βενζινάδικο έχει τοποθετηθεί κάμερα ιστοσελίδας. ‘Η θα μπει εισαγγελέας, ή δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Είναι αντιδεοντολογικό, σας έχουμε δώσει ό,τι θέλετε», είπε η αντιπεριφερειάρχης απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των πυροτεχνουργών και των ανθρώπων που έχουν φύγει από τα σπίτια τους», πρόσθεσε. Τελικά, όπως ανέφερε η ΕΡΤ3, το εν λόγω συνεργείο απομακρύνθηκε, οπότε δεν χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα.

Καρέ καρέ η επιχείρηση



Φωτογραφίες: Εurokinissi, Intime News, Sooc, Τhestival.gr

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.