braz2223Μέσα σε βαρύ κλίμα πένθους, με δάκρυα και με τραγούδια των οπαδών της Σαπεκοένζε, το μικρό χωριό Σαπεκό στη νότια Βραζιλία απέτισε χθες το απόγευματον ύστατο και σπαρακτικό φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής συντριβής που αποδεκάτισε την ποδοσφαιρική του ομάδα τη Δευτέρα στην Κολομβία.

Περίπου 100.000 άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή στο Arena Conda, το γήπεδο της ομάδας. Γιγαντοοθόνες είχαν εγκατασταθεί γύρω από το κατάμεστο στάδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα μόλις 19.000 θεατών.

Μετά τις σύντομες επίσημες ομιλίες, ο εκφωνητής ανέγνωσε στο μικρόφωνο τα ονόματα των παικτών και των τεχνικών της ομάδας που σκοτώθηκαν.

Η τελετή συνεχίστηκε μέσα σε βαθιά περισυλλογή, με πένθιμη μουσική, κανονιοβολισμό, ενός λεπτού σιγή και προσευχή κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώστηκε μήνυμα αλληλεγγύης και τα συλλυπητήρια του Πάπα Φραγκίσκου.

Συνολικά 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους της βολιβιανής εταιρίας με πτήσεις τσάρτερ Lamia.

Στη Βαρκελώνη, ο βραζιλιάνος επιθετικός Νεϊμάρ, αστέρας της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας, έφθασε το απόγευμα στο γήπεδο της Barça για τον αγώνα με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Πρωτάθλημα Ισπανίας έχοντας στον ώμο του τη φανέλα της Σαπεκοένζε.

Σε βίντεο που ανάρτησε η Barça στην ιστοσελίδα της, διακρίνεται ο Νεϊμάρ να περπατά στους διαδρόμους του σταδίου έχοντας πάνω στον ώμο του την πράσινη φανέλα της Σαπεκοένζε.

Νωρίτερα, το Σαπεκό είχε υποδεχθεί τα θύματα της αεροπορικής συντριβής υπό ισχυρή βροχή. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό, όταν τα δύο αεροσκάφη Hercules-130 της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας προσγειώθηκαν επαναπατρίζοντας τις σορούς των 50 θυμάτων.

Βραζιλιάνοι στρατιώτες κατέβασαν από τα αεροπλάνα ένα προς ένα τα φέρετρα των ποδοσφαιριστών της Σαπεκοένζε συνοδεία τιμητικής φρουράς και τα μετέφεραν στο στάδιο του Σαπεκό.

Εκεί χιλιάδες φίλοι, συγγενείς, οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής παρουσία του προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ και του επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος διέκοψε ταξίδι του στην Αυστραλία για να παραστεί στην τελετή.

«Αυτό το γεγονός, όπως ξέρετε, συγκλόνισε όλη τη χώρα. Αυτή η βροχή πρέπει να είναι ο Άγιος Πέτρος που κλαίει», δήλωσε ο πρόεδρος Τέμερ στους δημοσιογράφους.

«Η αίσθηση είναι φρικτή, να κοιτάζω και να ξέρω ότι το παιδί μου θα μπει εδώ, μέσα σε ένα φέρετρο», λέει μέσα στο στάδιο η Ιλέντε Παντίλα, η μητέρα του Ντανίλο, του 31 ετών τερματοφύλακα της ομάδας.

«Είμαστε πολύ θλιμμένοι, ζούσαμε ένα όνειρο μαζί τους, μας έδιναν τόση χαρά. Σήμερα, ζούμε έναν εφιάλτη. Όλη η πόλη κλαίει, ακόμη και η βροχή, για όλους αυτούς που χάθηκαν χωρίς να ξεχνάμε τους δημοσιογράφους», είπε η 34χρονη Ρονιέλε Ροζίνι από το Σαπεκό όπου έχει κηρυχθεί 30ημερο πένθος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.