asteras-voyliag-222_0Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για την κυριότητα ελληνικών βραχονησίδων, και την προσωπική βεντέτα που ξεκίνησε μεταξύ Τουρκίας και Πάνου Καμμένου, ξεκινούν την Κυριακή στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου κάνοντας τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών ακόμη πιο λεπτές.

Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών  έχουν προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε κοντινές περιοχές.

Χθες Σάββατο, η Τουρκία είχε δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 τουρκικό πολεμικό πλοίο θα κάνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την «επιχειρησιακή άσκηση» με πραγματικά πυρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή στο όριο των FIR Αθηνών και Λευκωσίας τα οποία συμπίπουν με τα όρια της (μη οριοθετημένης) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών.

Τη Δευτέρα, στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

asteras-voyliag-222_0
Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κάσο-Κάρπαθο

Αήμερα ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα»

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο παίγνιο οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στην άσκηση «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά -16.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην άσκηση η Αθήνα και το Κάιρο είναι το γεγονός ότι τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου. Και βεβαίως ουδείς πρέπει να αγνοεί το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Κάιρο συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε μια διαπραγμάτευση που η τουρκική πλευρά θα προτιμούσε να ανασταλεί.

Οι Τούρκοι… βαφτίζουν την Κάσο «Τζομπάν» και ζητούν να ακυρωθεί η ελληνική άσκηση

Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη, φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα.

Σε μια προκλητική κίνηση,η Τουρκία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

Η επίμαχη τουρκική Notam

Προσωπική βεντέτα Καμμένου-Τουρκίας

Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο με την επιλογή του κ. Καμμένου να απαντήσει ο ίδιος, ως υπουργός Αμυνας και με εμφανώς μη διπλωματικό ύφος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προβαίνει σε «ηλίθιες δηλώσεις», την ώρα που, όπως ανέφερε, προσκυνά ζητώντας συγχώρεση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βράδυ της Παρασκευής, σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση – απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε τον κ. Καμμένο να αποφύγει παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες από τώρα και στο εξής, «ενεργώντας υπεύθυνα και με σοβαρότητα», κατηγορώντας τον παράλληλα ότι «δεν είναι ικανός να αξιολογεί και να βλέπει τις εξελίξεις με κοινή λογική».

«Η στάση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο οποίος έχασε την ικανότητα κρίσης του τόσο που πριν από λίγες μέρες βράβευσε τις οργανώσεις που σχετίζονται με την ΕΟΚΑ και που εμπλέκονται σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας στην Κύπρο, ζημιώνουν τις προσπάθειες συνεργασίας που επιχειρήσαμε να αναπτύξουμε μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Καμμένος, το βράδυ της Παρασκευής απάντησε με το τραγούδι «των αθανάτων το κρασί» στις «βολές» που εξαπέλυσε εναντίον του νωρίτερα η Αγκυρα.

«Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες Καταδικάστε με τιμή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, παραθέτοντας το εν λόγω τραγούδι.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.