cravings1_0

«Θέλω κάτι γλυκό». Ουκ ολίγες φορές έχεις πει αυτή τη φράση, ιδίως τα βράδια μετά από μια κουραστική, γεμάτη στρες ημέρα.

Η ακατανίκητη επιθυμία σου για γλυκό σε κάνει να σηκώνεσαι από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου, μόνο και μόνο για να γευτείς κάποια (παχυντική τις περισσότερες φορές) λιχουδιά.

Η πείνα είναι λειτουργία που σχετίζεται με τον εγκέφαλο. Αν τον αποσπάσουμε από την σκέψη να καταναλώσουμε κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι υγιεινό, τώρα η λιγούρα μπορεί να υποχωρήσει. Η λιγούρα σχετίζεται πολλές φορές με τα συναισθήματά μας. Είναι η ψυχολογική επιθυμία για συγκεκριμένο τρόφιμο (αλμυρό ή γλυκό) και μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και ένα μικρό γλυκό που μπορεί να τρως κάθε μέρα, μπορεί να σε επιβαρύνει με επιπρόσθετο βάρος σταδιακά. Με πέντε τρόπους μπορείς να ανακόψεις την κατανάλωση μιας γλυκιάς λιχουδιάς.

1) Πλύνε τα δόντια σου: Πολλές φορές το πλύσιμο των δοντιών σε αποτρέπει από το να φας κάτι άλλο μετά από αυτό.

2) Βάλε χρονικό όριο: Αν η επιθυμία σου για λιχουδιά διαρκέσει παραπάνω από 30 – 40 λεπτά, τότε μπορείς με μέτρο να καταναλώσεις μια πολύ μικρή ποσότητα. Συνήθως, όμως, η όρεξη για κάτι γλυκό (ιδίως όταν έχουμε προηγουμένως γευματίσει καλά) δεν κρατά πολλή ώρα.

3) Φάε κάτι με λίγες θερμίδες: Αν θες να καταναλώσεις κάτι γλυκό, φρόντισε τα ράφια και τα συρτάρια της κουζίνας να μην σου δίνουν την δυνατότητα να έχεις επιλογές. Φάε ένα μικρό κομματάκι bitter σοκολάτας. Φρόντισε όμως αυτό να είναι το μόνο γλυκό που θα έχεις στο σπίτι.

4) Πήγαινε για έναν περίπατο: Φεύγοντας από το σπίτι και κάνοντας μια βόλτα σε ένα κοντινό μέρος, απομακρύνεσαι από τον πειρασμό που σε περιμένει στο σπίτι.

5) Απασχόλησε τα χέρια σου: Κι όμως! Μπορεί αυτός ο τρόπος να είναι αποτελεσματικός. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν χόμπι που συνδέεται με τα χέρια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ξαφνική ανάγκη για κατανάλωση κάποιου σνακ.

 

bovary


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.