ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…
%cf%83%ce%b4%ce%bf%ce%b5

Στο 2017 παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος την διαδικασία εξοικονόμησης δαπανών από ενοίκια που καταβάλλονται για την στέγαση υπηρεσιών των υπουργείων.

Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου για το κτήριο «Κεράνη» και την απροθυμία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών να μετεγκατασταθούν σε αυτό, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μόνο η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με 95 υπαλλήλους δέχθηκε να μεταφερθεί εκεί, κάτι που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 15.000 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι για το κτήριο του «Κεράνη» στου Ρέντη, για την αξιοποίηση του οποίου δαπανήθηκαν πριν δεκατέσσερα χρόνια 70 εκ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει κάθε μήνα 221.000 ευρώ, δηλαδή 2,6 εκ. ευρώ ετησίως. Το εν λόγω κτήριο έχει εμβαδόν 40.000 τ.μ., χώρους στάθμευσης 2.880 τ.μ. (650 θέσεις πάρκινγκ) και μπορεί να φιλοξενήσει 2.100 έως 2.600 υπαλλήλους.


«Χρειάζεται σχεδιασμός. Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από τα διάσπαρτα κομμάτια που πληρώνουμε ενοίκια. Χρειάζεται και από άλλα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την πλήρη επιθεώρηση δαπανών όλων των υπουργείων, η οποία ξεκίνησε από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού και θα συνεχιστεί το 2017 σε όλα τα υπουργεία. Στόχος της κυβέρνησης «οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν να πάνε σε κοινωνικές ανάγκες για την υγεία, την παιδείακαι την εργασία».

Σημειώνεται, ότι το κράτος καταβάλλει ετησίως για την στέγαση των υπηρεσιών των υπουργείων 108,5 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μόνο το ΣΔΟΕ πληρώνει για ενοίκια 135.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.620.000 ετησίως. Ενώ το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) καταβάλλει για ενοίκια 32.870 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 394.000 ευρώ ετησίως. «Όλα είναι υπό μελέτη ώστε να βρεθούν οι σωστές συνέργειες.

Το κυρίαρχο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, δίχως ωστόσο να δώσει σαφείς διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στον εξορθολογισμό των δαπανών. «Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε 24 εκ. για το ΕΚΑΣ δεν μπορούμε να δίνουμε εκατομμύρια σε ενοίκια ενώ υπάρχουν κτήρια του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο ερωτών βουλευτής των ΑΝΕΛ.

tovima

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.