Αστεγος έχει βάλει φωτιά σε χαρτόκουτα για να ζεσταθεί, Αθήνα Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015. Η θερμοκρασία στην Αθήνα είναι 3 βαθμοί Κελσίου. Σύμφωνα με έρευνα του 2012 οι άστεγοι στην Αθήνα ήταν περίπου 9000 και στην πλειοψηφία τους δεν ήταν άστεγοι πριν την οικονομική κρίση.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Εικόνα από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με τη φράση “για λίγο αισθάνθηκα ότι ήμουν σε ένα όνειρο“, περιγράφει τη συμμετοχή του σε πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ένας από τους δέκα πέντε ενήλικες αστέγους που κάθισαν πριν λίγο καιρό στα θρανία για τέσσερις περίπου εβδομάδες και παρακολούθησαν μαθήματα πληροφορικής, οικονομίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και αγγλικής γλώσσας.

Για το χρονικό αυτό διάστημα άνθρωποι που μπορεί να μην κοιμούνται καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή μπορεί να μην έχουν τα κατάλληλα εφόδια και την ηρεμία για να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, αισθάνθηκαν ότι είχαν ένα σκοπό στη ζωή τους, έναν λόγο για να κινητοποιηθούν διαφορετικά, έστω για το χρονικό διάστημα που κράτησε η εκπαίδευση αυτή. Και παρόλο που γνώριζαν ότι είναι προαιρετική η συμμετοχή τους σε παράλληλες εκδηλώσεις, έδειξαν να απολαμβάνουν τις θεατρικές παραστάσεις, τις ξεναγήσεις στην πόλη και τη μουσική εκδήλωση που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ενθουσιασμός αυτός έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση που ένιωσαν όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθώς, όπως αποδείχτηκε, η εμπειρία του προγράμματος είχε ήδη επιδράσει στην ψυχολογία τους.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Κωνσταντινιά Αντωνίου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σχετικού πιλοτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΜΚΟ Praksis, σε διημερίδα με θέμα “Σπουδές στο ΑΠΘ και στον κόσμο τον 21ο αιώνα“.
antonioy-ntina
Το πρόγραμμα φάνηκε να ακουμπάει κάπως στους αστέγους, να ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους. Είναι άνθρωποι που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί, να επανασυνδεθούν με τον κοινωνικό ιστό. Όσοι βρέθηκαν στο τελευταίο μάθημα και συμμετείχαν στην τελική αξιολόγηση ζήτησαν να επαναληφθεί το πρόγραμμα σε μια μακράς διάρκειας μορφή και σε μεγαλύτερη σύνδεση με τον επαγγελματικό στίβο. Άμεσο αίτημά τους είναι να επανέλθουν στον κόσμο της δουλειάς και τελικά να βρουν ένα σπίτι που να μπορούν να συντηρήσουν μόνοι τους“, σχολιάζει η κ. Αντωνίου και μεταφέρει την επιθυμία τους για σύνδεση τέτοιων προγραμμάτων με το επάγγελμα.

Ωστόσο, διευκρινίζει, ότι δεν επρόκειτο για πρόγραμμα κατάρτισης, ή μαθητείας, αντίστοιχο με εκείνα του ΟΑΕΔ και επισημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα φέρει και επαγγελματική αποκατάσταση.

Π. Γιούλτση στο αμπε

ΥΓ:  Η κα Κωνσταντίνα Αντωνίου που αναφέρεται στο παραπάνω ρεπορτάζ είναι Γρεβενιώτισσα και ειδική συνεργάτιδα του Δήμου Γρεβενών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.