clinton-traump

Μπορεί οι εκλογές στις ΗΠΑ να διεξήχθησαν πριν από 10 ημέρες, ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Μια καταμέτρηση που δείχνει κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών: η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να γίνει -με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης- η υποψήφια πρόεδρος που έχασε τις εκλογές συγκεντρώνοντας πολλές περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό της, περισσότερες από κάθε άλλο χαμένο υποψήφιο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 130 εκατομμύρια ψήφοι και η Χίλαρι Κλίντον έχει λάβει 62.975.194 ψήφους, έναντι 61.574.415 που έχει συγκεντρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή αυτή τη στιγμή η διαφορά υπέρ της Κλίντον είναι 1,4 εκατομμύρια ψήφοι (σε ποσοστά: Κλίντον 47,75%, Τραμπ 46,69%).

Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πέμπτη υποψήφια πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που κερδίζει τη λαϊκή ψήφο, αλλά όχι και τις εκλογές

Απομένουν να καταμετρηθούν πάνω από 4 εκατ. ψήφοι και έγκυροι αναλυτές εκτιμούν (με βάση τις πολιτείες στις οποίες δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση) ότι η τελική διαφορά σε ψήφους ανάμεσα σε Κλίντον και Τραμπ θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια. Φυσικά, σε επίπεδο εκλεκτόρων ο Τραμπ επικρατεί με άνεση, έχοντας 306 εκλέκτορες, έναντι 232 της Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πέμπτη υποψήφια πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, αλλά όχι και τις εκλογές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πρόεδρος επιλέγεται από τους εκλέκτορες, βάσει των ψήφων ανά πολιτεία και όχι βάσει των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Με απλά λόγια, ο υποψήφιος που προηγείται σε ψήφους κερδίζει όλους τους εκλέκτορες της εκάστοτε πολιτείας, ανεξάρτητα από τη διαφορά των ψήφων.

Πριν από την Κλίντον, ο Αλ Γκορ, το 2000, είχε κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά έχασε τον Λευκό Οίκο από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, έχοντας συγκεντρώσει τότε 500.000 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του.

«Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων είναι ιδιοφυής ιδέα, επειδή βάζει στο παιχνίδι όλες τις πολιτείες», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε ασχολίαστο το όλο θέμα. «Αν οι εκλογές βασίζονταν στις συνολικές ψήφους, θα έκανα προεκλογική εκστρατεία στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια και θα είχα κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά και πιο εύκολα», έγραψε ο μεγιστάνας στο Twitter.

Και συνέχισε: «Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων είναι ιδιοφυής ιδέα, επειδή βάζει στο παιχνίδι όλες τις πολιτείες, ακόμα και τις πιο μικρές. Ετσι, το να κάνεις προεκλογική εκστρατεία είναι πολύ διαφορετικό».

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στους εκλέκτορες, που στις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσουν την ψήφο τους στον Ντόναλντ Τραμπ και να τον ανακηρύξουν έτσι τον 45ο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Και αυτό παρότι περίπου 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υπογράψει έκκληση με την οποία καλούν το εκλεκτορικό σώμα να αλλάξει την απόφασή του και να ψηφίσει υπέρ της Κλίντον, καθώς, όπως τονίζουν, ο Τραμπ δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προεδρικού αξιώματος.

Θεωρητικά, κάποιοι εκλέκτορες μπορούν να αλλάξουν άποψη και να ψηφίσουν διαφορετικό υποψήφιο, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ανατράπηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.