4η αγωνιστική
ethni
Με μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ γκολάρα του Γιώργου Τζαβέλλα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, η Ελλάδα πήρε έναν «χρυσό» βαθμό (1-1) από τη Βοσνία και αφήνοντάς τη στο -3, παρέμεινε ολοζώντανη για πρόκριση στο Μουντιάλ!

Αυτό θα πει ελληνική ψυχή! Η Ελλάδα ήταν κατώτερη των περιστάσεων, είδε τον Μίραλεμ Πιάνιτς να ανοίγει το σκορ με «μαγική» εκτέλεση φάουλ αλλά άντεξε μέχρι το φινάλε, το πίστεψε και εν τέλει δικαιώθηκε με τον Γιώργο Τζαβέλλα να χαρίζει «χρυσό» βαθμό στην Εθνική μας ομάδα με μια «φωτοβολίδα».

Το ματς

Η Ελλάδα έδωσε εξ’ αρχής της μπάλα στους παίκτες της Βοσνίας και την άφησε να φτιάξει αυτή παιχνίδι, θέλοντας να χτυπήσει στην κόντρα επίθεση με τη γρήγορη μεσοεπιθετική γραμμή που διαθέτει. Το πρώτο δεκάλεπτο πέρασε χωρίς να υπάρχει κάτι το αξιοσημείωτο και με τη συμπλήρωση 13 λεπτών, η Εθνική μας είχε την πρώτη της καλή ευκαιρία στο παιχνίδι. Ο Φορτούνης εκτέλεσε το φάουλ με πολλά φάλτσα έξω από την περιοχή και δεξιά (περίπου δύο μέτρα από τη γραμμή του άουτ), η μπάλα πέρασε από όλους και κατέληξε ελάχιστα άουτ, αφού κανείς παίκτης δεν κινήθηκε στην πορεία της. Για να γίνει, βέβαια, αυτό έβαλε και τα… χεράκια του ο Βράνιες, που αγκάλιασε τον Τοροσίδη, παρεμποδίζοντάς τον να κινηθεί προς της μπάλα, με τον Έρικσεν να δείχνει «παίζετε».

Η φάση αυτή… ξύπνησε τους Βόσνιους που άρχισαν να πιέζουν την εστία του Καρνέζη. Οι φιλοξενούμενοι έβγαζαν συνεχώς παίκτη παραπάνω και έβαζαν στη μέση τους Μανιάτη-Σάμαρη, ενώ έχουν την τύχη να διαθέτουν ένα χαφ που λίγοι σύλλογοι αλλά και χώρες έχουν στο ρόστερ τους. Ο Μίραλεμ Πιάνιτς -περί ου ο λόγος-, έδειχνε μέσα στο χορτάρι πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Μοίραζε τη μπάλα δεξιά και αριστερά, την κράταγε όσο χρειαζόταν για να ηρεμίσει το παιχνίδι, ενώ προσπαθούσε και με κάθετες να τρυπήσει την ελληνική άμυνα.

Οι Βόσνιοι, λοιπόν, απείλησαν αρχικά στο 21’ με τον Πιάνιτς να δίνει τη μπάλα με το χέρι (!) στον Χαΐροβιτς και τον τελευταίο να σουτάρει ελάχιστα άουτ και ένα λεπτό μετά το συρτό σουτ του Τζέκο από τα όρια της περιοχής μπλόκαρε ο Καρνέζης. Οι φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να πιέζουν, είχαν τη συντριπτική κατοχή της μπάλας (73%) και στο 32ο λεπτό πήραν αυτό που δικαιούνταν βάσει εμφάνισης. Αφού ο Τζέκο κέρδισε το φάουλ από τον Παπασταθόπουλου 6-7 μέτρα έξω από την περιοχή, ο σπεσιαλίστας Πιάνιτς το εκτέλεσε και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Καρνέζη, στέλνοντας τη μπάλα πρώτα στο δεξί δοκάρι, μετά στην πλάτη του Έλληνα πορτιέρε και εν τέλει στα δίχτυα. Το γκολ αυτό έβαλε… φωτιά στο ματς, οι Βόσνιοι οπαδοί που άναψαν πολλά καπνογόνα πέταξαν μερικά σε κερκίδα που βρισκόντουσαν Έλληνες και ακολούθησε διακοπή για τέσσερα λεπτά.

Όταν ξεκίνησε ξανά το παιχνίδι, οι φιλοξενούμενοι είχαν χάσει τον ρυθμό τους και η ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο αλλά έψαχνε το γκολ με ανορθόδοξο τρόπο. Παραλίγο, πάντως, να το πετύχει και να αλλάξει τη ροή του ματς στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά ο Μήτρογλου από θέση τετ-α-τετ μετά την εξαιρετική κάθετη του Σάμαρη, νικήθηκε από τον Μπέγκοβιτς, που έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να πάει με το προβάδισμα στο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική ομάδα μπήκε καλύτερα. Οι παίκτες του Μίχαελ Σκίμπε έπεφταν σαν… σκυλιά πάνω στη μπάλα και στο 55’ λίγο έλειψε να φέρουν το ματς στα ίσα. Έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία, ο Φορτούνης έγινε αποδέκτης της μπάλας και εξαπέλυσε έναν… κεραυνό αλλά λίγο ο Μπέγκοβιτς (βρήκε τη μπάλα με τα δάχτυλα), λίγο το δεξί δοκάρι, δεν επέτρεψαν στον άσο του Ολυμπιακού να σκοράρει. Στην επαναφορά δε, ο Σταφυλίδης με σουτ στην κίνηση σούταρε ψηλά άουτ. Τέσσερα λεπτά μετά, ο Παπασταθόπουλος με κεφαλιά είδε τον πορτιέρε της Βοσνίας να του λέει «όχι», μπλοκάροντας την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του.

Η Ελλάδα είχε το μομέντουμ, πίεζε αλλά οι φιλοξενούμενοι λίγο έλειψε να κάνουν την ζημιά. Στο 62’ ο Τζέκο βγήκε απέναντι από τον Καρνέζη, προσπάθησε να τον περάσει και έπεσε στο έδαφος αλλά περισσότερο… μπερδεύτηκε ο ίδιος πάνω στον Έλληνα τερματοφύλακα παρά του έγινε πέναλτι. Πέντε λεπτά μετά δε σε ένα… deja vu, ο Καρνέζη βγήκε νικητής. Στο 72’ η Εθνική απάντησε στις φάσεις αλλά ο νεοεισελθόν Σούνιτς με εκπληκτική προβολή πρόλαβε πριν ο Μήτρογλου… πυροβολήσει δύο λεπτά αργότερα ο Πιάνιτς έχασε την ευκαιρία του ματς, όταν από το ύψος του πέναλτι σημάδεψε το δεξί «γάμα» και έστειλε τη μπάλα άουτ.
Στο 78’ έγινε ο… χαμός! Ο Παπασταθόπουλος μονομάχησε με τον Τζέκο στο σημείο του κόρνερ, ο δεύτερος έπεσε κάτω και πήρε το φάουλ. Αυτό, όμως φαίνεται πως δεν έφτανε στον επιθετικό της Ρόμα που κατέβασε το σορτσάκι του Έλληνα αμυντικού και στη συνέχεια τον τράβηξε από το πόδι και τον πέταξε κάτω. Ακολούθησε σύρραξη από παίκτες και πάγκους των δύο ομάδων αλλά και από μία κόκκινη. Ο Τζέκο από την πλευρά της Βοσνίας, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος που έσπρωξε έναν αντίπαλό του πάνω στην αναταραχή, από την Ελλάδα.

Τα λεπτά περνούσαν, ο χρόνος πίεζε την Ελλάδα αλλά δεν έβγαινε τίποτα. Κακά γεμίσματα, κακές πάσες και η Βοσνία κρατούσε εύκολα το προβάδισμα. Μέχρι να φθάσει το 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Γιαννιώτας κέρδισε πλάγιο από τον Λούλιτς, ο Παπασταθόπουλος ανέλαβε την εκτέλεση και… γέμισε τη μπάλα στα καρέ της Βοσνίας. Οι φιλοξενούμενοι αμυντικοί δεν έδιωξαν σωστά και ουσιαστικά έστρωσαν τη μπάλα στον Τζαβέλλα που με μια «φωτοβολίδα» δεν άφησε καμία ελπίδα στον Μπέγκοβιτς, έγραψε το 1-1 και έδωσε το σύνθημα στους Έλληνες να πανηγυρίσουν τον σπουδαίο βαθμό, που δίνει στην Εθνική μας ομάδα… κεφάλι στη μάχη της δεύτερης θέσης!

Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης (61’ Γιαννιώτας), Σάμαρης, Μάνταλος (87’ Καρέλης), Φορτούνης, Σταφυλίδης, Μήτρογλου.

Στον πάγκο: Γλύκος, Κυριακίδης, Κουτρουμπής, Τζιόλης, Πέτσος, Βέλλιος, Μπακασέτας, Διαμαντάκος, Σιώπης, Οικονόμου.

Βοσνία (Μεχμέντ Μπατζάρεβιτς):
Μπέγκοβιτς, Βράνιες, Σπάχιτς (70’ Σούνιτς), Ζουκάνοβιτς, Κολάζινακ, Γιάγιαλο, Χαΐροβιτς (87’ Μπίτσακτσιτς), Λούλιτς, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς (84’ Τζούριτς), Τζέκο.

Στον πάγκο: Σέχιτς, Πίριτς, Τσότσαλιτς, Τσίμιροτ, Μεντουνιανίν, Μιλίτσεβιτς, Σούσιτς, Στεβάνοβιτς, Κρούνιτς.

Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»
Προσέλευση: 20.025


Κύπρος-Γιβραλτάρ 3-1

Πρώτη νίκη για την Κύπρο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, καθώς επικράτησε με 3-1 του Γιβραλτάρ, σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του 8ου ομίλου, όπου μετέχει και η Εθνική Ελλάδας.

Η Κύπρος προηγήθηκε με τον Λαΐφη στο 29΄, αλλά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τέρμα του Λι Κασκιάρο στο 51΄. Στο 66΄ ο Σωτηρίου έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Κύπρο, με τον Σιέλη στο 87΄ να διαμορφώνει το τελικό 3-1.

Με 10 παίκτες ολοκλήρωσε την αναμέτρηση το Γιβραλτάρ λόγω αποβολής του Τζέις Ολιβέρο (2η κίτρινη) στο 80΄.

Κύπρος (Χ. Χριστοφόρου): Παναγή, Σιέλης, Χαραλάμπους, Δημητρίου, Σωτηρίου (86΄ Μυτίδης), Χριστοφή, Κυριάκου (89΄ Νικολάου), Εφραίμ (73΄ Χαραλαμπίδης), Αρτυματάς, Λαΐφης, Καστανός.

Γιβραλτάρ (Τζ. Γουντ): Ιμπραχίμ, Τσιπολίνα, Ρ. Κασκιάρo, Λ. Κασκιάρo, Κ. Κασκιάρo (74΄ Γκάρο), Γουόκερ, Καμπρέρα (85΄ Πρίστλεϊ), Ολιβέρο, Μπαρνέτ, Μπαρντόν (69΄ Ερνάντεζ), Γκαρσία.

Βέλγιο-Εσθονία 8-1

Το Βέλγιο διέλυσε με 8-1 την Εσθονία, σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του 8ου ομίλου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Το σκορ άνοιξε ο Μενιέ στο 8΄, για να «πάρει την σκυτάλη» ο Μέρτενς στο 16΄, ενώ στο 25΄ ο Αζάρ διαμόρφωσε το 3-0, για να μειώσει προσωρινά ο Ανιέρ στο 30΄ σε 3-1.

Στο 62΄ ο Καράσκο έγραψε το 4-0 και μόλις δύο λεπτά αργότερα (64΄) ο Κλαβάν με αυτογκόλ έκανε το 5-1. Στο 68΄ ο Μέρτενς με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του έκανε το 6-1. Το τελικό 8-1 διαμόρφωσε ο Λουκάκου με δύο τέρματα στο 83΄ και το 88΄. Με αυτή την νίκη του το Βέλγιο ανέβηκε στην κορυφή του ομίλου με τρεις βαθμούς διαφορά απο Ελλάδα και Βοσνία.

Βέλγιο (Ρ. Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεντόνκερ, Βερτόνγκεν, Βίτσελ (88΄ Σίμονς), Ντε Μπρόινε, Λουκάκου, Αζάρ (73΄ Μιραλάς), Μέρτενς (79΄ Τιέλεμανς), Μενιέ, Καράσκο, Σιμάν

Εσθονία (Μ. Ριμ): Ακσάλου, Ντμιτρίγεφ, Ανιέρ (85΄ Ογιάμα), Βασίλιεφ, Κλάβαν, Μοσνίκοφ (63΄ Καμς), Λουτς (84΄ Μάριν), Μετς, Καλάστε, Μπαράνοφ, Τενίστε

Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής:

Παρασκευή 11/11

Αρμενία – Μαυροβούνιο 3-2
(50′ Γκριγκοριάν, 74′ Χαρογιάν, 90+3′ Γκαζαριάν – 36′ Κογιάσεβιτ,ς 38′ Γιόβετιτς)

Γαλλία – Σουηδία 2-1
(58′ Πογκμπά, 65′ Παγέτ – 54′ Φόρσμπεργκ)

Τσεχία – Νορβηγία 2-1
(11′ Κέρμεντσικ, 47′ Ζμέρχαλ – 86′ Κινγκ)

Βόρεια Ιρλανδία – Αζερμπαϊτζάν 4-0
(27′ Λάφερτι, 40′ Μακόλεϊ, 66′ Μακλάφλιν, 83′ Μπραντ)

Σαν Μαρίνο – Γερμανία 0-8
(7′ Κεντίρα, 9′, 58′, 76′ Νιαμπρί, 32′, 65′ Χέκτορ, 82′ αυτ. Στεφανέλι, 85′ Φόλαντ)

Δανία – Καζακστάν 4-1
(15′ Κορνέλιους, 36′ πέν., 90+2′ Έρικσεν, 78′ Άνκερσεν – 17′ Σουγιουμπάγεβ)

Ρουμανία – Πολωνία 0-3
(11′ Γκροσίτσκι, 82′, 90+1′ πέν. Λεβαντόβσκι)

Αγγλία – Σκωτία 3-0
(24′ Στάριτζ, 51′ Λαλάνα, 61′ Κέιχιλ)

Μάλτα – Σλοβενία 0-1
(47′ Βέρμπιτς)

Σλοβακία – Λιθουανία 4-0
(12′ Νέμετς, 15′ Κούτσκα, 36′ Σκέρτελ, 86′ Χάμσικ)

Σάββατο 12/11

Αυστρία – Ιρλανδία 0-1
(48′ Μακλίν)

Γεωργία – Μολδαβία 1-1
(16′ Καζαϊσβίλι – 78′ Γκάτσκαν)

Κροατία – Ισλανδία 2-0
(15′, 90+1′ Μπρόζοβιτς)

Τουρκία – Κόσοβο 2-0
(51′ Γιλμάζ, 55′ Σεν)

Ουαλία – Σερβία 1-1
(30′ Μπέιλ – 85′ Μίτροβιτς)

Αλβανία – Ισραήλ 0-3
(18′ πέν. Ζάχαβι, 66′ Έινμπιντερ, 83′ Ατάρ)

Λίχτενσταϊν – Ιταλία 0-4
(11′, 44′ Μπελότι, 12′ Ιμόμπιλε, 32′ Καντρέβα)

Ισπανία – Σκόπια 4-0
(34′ αυτ. Βελκόσκι, 63′ Βιτόλο, 85′ Μονρεάλ, 86′ Αντούριθ)

Ουκρανία – Φινλανδία 1-0
(24′ Κράβετς)

Κυριακή 13/11
Βουλγαρία – Λευκορωσία 1-0
Λουξεμβούργο – Ολλανδία 1-3
Ουγγαρία – Ανδόρα 4-0
Ελβετία – Νήσοι Φερόε 2-0
Κύπρος – Γιβραλτάρ 3-1
Πορτογαλία – Λετονία 4-1
Βέλγιο – Εσθονία 8-1
Ελλάδα – Βοσνία 1-1

Οι βαθμολογίες

1ος όμιλος
1. Γαλλία 10 (7-2)
2. Ολλανδία 7 (8-4)
3. Σουηδία 7 (6-3)
4. Βουλγαρία 6 (6-10)
5. Λευκορωσία 2 (2-6)
6. Λουξεμβούργο 1 (5-9)

2ος όμιλος
1. Ελβετία 12 (9-3)
2. Πορτογαλία 9 (16-3)
3. Ουγγαρία 7 (8-3)
4. Νήσοι Φερόε 4 (2-8)
5. Λετονία 3 (2-8)
6. Ανδόρα 0 (1-13)

3ος όμιλος

1. Γερμανία 12 (16-0)
2. Βόρειος Ιρλανδία 7 (8-2)
3. Αζερμπαϊτζάν 7 (2-4)
4. Τσεχία 5 (2-4)
5. Νορβηγία 3 (5-7)
6. Σαν Μαρίνο 0 (1-17)

4ος όμιλος
1. Ιρλανδία 10 (7-3)
2. Σερβία 8 (9-5)
3. Ουαλία 6 (8-4)
4. Αυστρία 4 (6-7)
5. Γεωργία 2 (3-5)
6. Μολδαβία 1 (2-11)

5ος όμιλος
1. Πολωνία 10 (10-5)
2. Μαυροβούνιο 7 (9-4)
4. Δανία 6 (7-5)
3. Ρουμανία 5 (6-4)
5. Αρμενία 3 (4-10)
6. Καζακστάν 2 (3-11)

6ος όμιλος
1. Αγγλία 10 (6-0)
2. Σλοβενία 8 (4-2)
3. Σλοβακία 6 (7-2)
4. Λιθουανία 5 (5-7)
5. Σκωτία 4 (6-8)
6. Μάλτα 0 (1-10)

7ος όμιλος
1. Ισπανία 10 (15-1)
2. Ιταλία 10 (11-4)
3. Ισραήλ 9 (8-5)
4. Αλβανία 6 (4-6)
5. Σκόπια 0 (4-11)
6. Λίχτενσταϊν 0 (1-16)

8ος όμιλος
1. Βέλγιο 12 (21-1)
2. Ελλάδα 10 (9-2)
3. Βοσνία 7 (8-5)
4. Κύπρος 3 (3-8)
5. Εσθονία 3 (5-15)
6. Γιβραλτάρ 0 (2-17)

9ος όμιλος
1. Κροατία 10 (10-1)
2. Ουκρανία 8 (7-3)
3. Ισλανδία 7 (6-5)
4. Τουρκία 5 (5-5)
5. Φινλανδία 1 (3-6)
6. Κόσοβο 1 (1-12)

*οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ 2018, οι 8 καλύτεροι δεύτεροι μετά από κλήρωση θα παίξουν μπαράζ (4 ζευγάρια σε ματς μέσα-έξω) και οι 4 νικητές θα προκριθούν στα τελικά της Ρωσίας.

**σε ισοβαθμία μετρά η διαφορά τερμάτων, μετά η καλύτερη επίθεση και μετά τα μεταξύ τους ματς.

sport-fm,δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.