1529710

Ριζικές αλλαγές πρόκειται να κάνει η Επιτροπή Εξομάλυνσης στις παροχές που απολαμβάνουν οι πρόεδροι και γενικότερα οι παράγοντες των ΕΠΣ.

Η παρέμβαση των FIFA-UEFA αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς αναμένεται να κοπούν αρκετά από τα προνόμια των Ενώσεων και παράλληλα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη οι σύλλογοι των πρώτων δύο κατηγοριών στο εκλογικό σώμα όπως αναφέρεται στη «Live Sport».

Ο Κωστάκης Κουτσκούμνης έριξε μπηχτές πρόσφατα, αναφερόμενος στους παράγοντες των ΕΠΣ και τις επιτροπές της ΕΠΟ. Είναι περίπου 20 και όσοι πρόεδροι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της εκάστοτε διοίκησης συμμετέχουν σε 4-5 από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο ταξιδεύουν στην Αθήνα μια με δύο φορές την εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα (διαμονή, φαγητό) και εισπράττουν οδοιπορικά που υπολογίζονται όσο περίπου ένας καλός μισθός δημοσίου.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων παίρνουν έως και 2.500 ευρώ τον μήνα μόνο για την παρουσία τους στις επιτροπές και στο ΔΣ της ΕΠΟ και έτσι οι επιτροπές διατηρούν «αιχμάλωτους» τους παράγοντες με την εκάστοτε διοίκηση της Ομοσπονδίας μέχρι τις εκλογές. Η FIFA και η UEFA θα προσπαθήσουν με τις αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν να περιορίσουν τον χορό χιλιάδων ευρώ που έχει στηθεί εδώ και καιρό λόγω αυτών των συνθηκών.

Με ποιον τρόπο; Με τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, που θα προβλέπει μια ψήφο για κάθε ΕΠΣ αντί για τρεις που ισχύει τώρα και θα συμβεί το αντίστροφο με τις ΠΑΕ της Super League (τρεις αντί μιας δηλαδή). Παράλληλα, μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές θα αποκτήσει και η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, η Football League, καθώς θα έχει τουλάχιστον μια ψήφο ο κάθε σύλλογος. Ίσως και δύο. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη.

Επίσης, αλλαγές αναμένονται και στη σύνθεση του ΔΣ της ΕΠΟ. Με τα τωρινά δεδομένα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Λίγκας και τέσσερις συμβούλους. Πρόθεση των διεθνών συνομοσπονδιών είναι να αποτελείται κατά 50 % από παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και το άλλο μισό να απαρτίζεται παράγοντες των επαγγελματικών κατηγοριών ώστε να αποδυναμωθούν οι πρόεδροι των ΕΠΣ και να σταματήσει ο χορός των ευρώ που αναφέραμε πιο πάνω.

Ακόμη, είναι πιθανό να μην έχουν πλέον δυνατότητα να εκλέγονται οι πρόεδροι των ΕΠΣ από στο ΔΣ της ΕΠΟ. Ωστόσο, όλες οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα πρέπει να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και θεωρείται δεδομένο ότι FIFA και UEFA θα συναντήσουν σημαντικά εμπόδια.

 

newsbeast


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.