newego_large_t_1101_54844800

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος που φαινόταν να οδεύει προς την ήττα στις 8 Νοεμβρίου, επωφελήθηκε από την ανέλπιστη ευκαιρία για να διαβεβαιώσει τους οπαδούς του πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει χαθεί. Η ανακάλυψη των μηνυμάτων δίνει ένα νέο νόημα στο θέμα του τέλους της προεκλογικής εκστρατείας του, που είναι η υποτιθέμενη διαφθορά και τα δεοντολογικά προβλήματα της αντιπάλου του.

«Η έρευνα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Γουότεργκεϊτ και όλοι ελπίζουν πως θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος χθες το βράδυ στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σίνταρ Ράπιντς της Άιοβα.

Η Δημοκρατική υποψήφια προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει σε 34 από τις 50 Πολιτείες και 18 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Η νέα εξέλιξη στην υπόθεση έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι και περιπλέκει τη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας, που οι Δημοκρατικοί ήθελαν να αφιερώσουν σε μια μεγάλη επιχείρηση κινητοποίησης, έπειτα από μια δύσκολη εκλογική περίοδο. Η κορυφαία προεκλογική εκδήλωση του σαββατοκύριακου είναι μια μεγάλη συναυλία της Τζένιφερ Λόπες σήμερα στο Μαϊάμι παρουσία της Χίλαρι Κλίντον.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενημέρωσε με επιστολές τους επικεφαλής του Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, πως νέα μηνύματα, εν δυνάμει «σχετικά», ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας διαφορετικής από εκείνες που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με τα μηνύματα της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ είχε τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν είχε τη βούληση να διαπράξει αδίκημα, όταν είχε επιλέξει εσκεμμένα να επικοινωνεί μέσω ενός προσωπικού διακομιστή, από το 2009 έως το 2013, αντί να χρησιμοποιεί τον ασφαλή κυβερνητικό λογαριασμό. Είχε συστήσει να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος της, κάτι που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν αποδεχθεί.

Τα χιλιάδες νέα μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει ένα μυστήριο, ανακαλύφθηκαν από το FBI, σύμφωνα με το NBC, σε έναν φορητό υπολογιστή της Χιούμα Αμπεντίν, συνεργάτιδας της Χίλαρι Κλίντον και μέλους του επιτελείου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και του συζύγου της, του Άντονι Ουάινερ, από τον οποίο έχει χωρίσει από τον Αύγουστο και σε βάρος του οποίου διεξάγεται μια χωριστή έρευνα για αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού χαρακτήρα σε ανήλικη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί σήμερα σε συγκεντρώσεις στο Κολοράντο, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Το FBI επικρίνεται

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την κίνηση του Τζέιμς Κόμεϊ σε μια στιγμή τόσο κοντά στις εκλογές και τον κάλεσαν να πει περισσότερα για την υπόθεση, ώστε να βάλει ένα τέλος στις φήμες για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ανακαλύφθηκαν.

«Είναι βέβαιη πως, για ό,τι κι αν πρόκειται, δεν θα αλλάξουν το συμπέρασμα του Ιουλίου», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντε Μόιν της Άιοβα καταφερόμενη άμεσα εναντίον του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Γραφείο να εξηγήσει την εν λόγω υπόθεση όπως είναι, και χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε η υποψήφια.

Όμως ο όγκος της δουλειάς για τη μελέτη χιλιάδων μηνυμάτων καθιστά λίγο πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξει το FBI σε νέα συμπεράσματα μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

Οι αντιδράσεις ήρθαν βροχή απ’ όλη την πολιτική σκακιέρα.

Το στρατόπεδο της Κλίντον επαναλάμβανε το ίδιο μήνυμα: το FBI οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη χειροβομβίδα που το ίδιο απασφάλισε.

Σύμμαχοι υπονοούσαν πως ο Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε επικριθεί πολύ από τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή είχε συστήσει να απαλλαγεί η Χίλαρι Κλίντον, επιδιώκει να είναι καλυμμένος ώστε να μην τον κατηγορήσουν ότι είχε κρύψει αυτές τις νέες εξελίξεις σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί επανέλαβαν τις επιθέσεις τους εναντίον της συμπεριφοράς της Χίλαρι Κλίντον, την οποία κατηγορούν ότι διακινδύνευσε να εκθέσει κρατικά απόρρητα σε εν δυνάμει πειρατές της πληροφορικής, στο όνομα της άνεσής της ή της επιθυμίας της να προστατεύσει τις επικοινωνίες της και περιφρονώντας τις οδηγίες ασφαλείας.

«Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον φθάνει σε άνευ προηγουμένου έκταση», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια άλλη συγκέντρωση.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, η Κελιάν Κόνγουεϊ, κάλεσε επίσης το FBI να ρίξει άπλετο φως σ’ αυτή τη νέα πτυχή μιας έρευνας που μοιάζει ατελείωτη.

 

gazzetta


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.