gynaikaΤο ξέρετε ότι το εργασιακό σας περιβάλλον μπορεί να σας γεράσει πρόωρα;

Ο τρόπος που κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή, ακόμη και ο τρόπος που σηκώνετε το τηλέφωνο, μπορούν να σας προκαλέσουν ρυτίδες στο πρόσωπο, προειδοποιούν δερματολόγοι.

Όταν μπαίνετε στον χώρο εργασίας αυτομάτως αυξάνονται τα επίπεδα του στρες… πιέζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στις εργασιακές απαιτήσεις.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, Βρετανοί δερματολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις του εργασιακού περιβάλλοντος στο δέρμα και διαπίστωσαν με ποιους τρόπους το γραφείο μας προσθέτει… χρόνια. Πολλά από τα συμπεράσματα των ειδικών σοκάρουν.

Σηκώνοντας το τηλέφωνο

Η συσκευή του τηλεφώνου μπορεί να συγκεντρώσει πολλά βακτήρια. Όταν τοποθετούμε το τηλέφωνο στο μάγουλό μας για να καλέσουμε κάποιον, το δέρμα μας έρχεται σε άμεση επαφή με τα βακτήρια. Το χειρότερο είναι όταν πιέζουμε το τηλέφωνο στο δέρμα γιατί με την κίνηση αυτή δημιουργούνται ψεγάδια στο πρόσωπο.

Κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή

Κοιτάζοντας στην οθόνη του υπολογιστή όλη την ημέρα , όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Τζάστιν Χέξταλ από τον Ιατρικό Όμιλο “Harley” κάνουμε κακό στο δέρμα μας.

Φαίνεται πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι, το φως από τα κινητά τηλέφωνα και τις οθόνες υπολογιστών, μπορεί στην πραγματικότητα να διεισδύσει στα βαθύτερα επίπεδα του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών απορυθμίζοντας το ένζυμο ΜΜΡ-1. Το ένζυμο αυτό διασπά το κολλαγόνο του δέρματος και την ελαστίνη- πρόκειται για τις δομές που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και νεανικό, και οδηγούν στην ανάπτυξη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, όπως και στη χαλάρωση του δέρματος.

Για τους επιστήμονες, όταν κοιτάζουμε μία οθόνη όλη την ημέρα, ενώ καθόμαστε στην ίδια θέση , οι μύες γύρω από τα μάτια δεν χαλαρώνουν ποτέ, γεγονός το οποίο προκαλεί την καταπόνηση των ματιών τεντώνοντας παράλληλα τη λεπτή αυτή περιοχή του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες ρυτίδες.«Μια ενυδατική μάσκα ματιών μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα αντι-γήρανσης», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Καθισμένος δίπλα στο παράθυρο

Έχοντας ένα γραφείο δίπλα στο παράθυρο βλάπτετε – άθελά σας- το δέρμα σας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζάστιν Χέξταλ, το τζάμι φιλτράρει μόνο τις ακτίνες UVB αφήνοντας τις ακτίνες UVA να διεισδύσουν στο δέρμα. Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα καταστρέφοντας το μεσαίο στρώμα το οποίο περιέχει τους ελαστικούς ιστούς που κάνουν το δέρμα πιο σφριγηλό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ενήλικες έχουν περισσότερες φακίδες από την μία πλευρά του προσώπου τους.

Κλιματισμός

Η ειδικός για την περιποίηση του δέρματος, Κορίν Μόρλει επισημαίνει ότι η κεντρική θέρμανση μαζί με τον κλιματισμό, μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα.

«Όσο πιο κοντά κάθεστε σ’ ένα θερμαντικό σώμα, τόσο πιο επιζήμια θα είναι η βλάβη για το δέρμα σας γιατί ο αέρας μπορεί να είναι θερμότερος», είπε. «Εάν ήδη έχετε μία δερματική πάθηση , όπως έκζεμα και ψωρίαση,ο κλιματισμός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία υγρασίας του δέρματος.»

Πίνοντας πολύ καφέ

Για την δερματολόγο καθηγήτρια Ανίτα Στέρνχαμ, ο εθισμός στον καφέ μπορεί να καταστρέφει το δέρμα σας.

«Σε όλα τα πράγματα στη ζωή πρέπει να υπάρχει μέτρο. Μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να είναι πράγματι ευεργετικές για την επιδερμίδα σας , όμως όσοι καταναλώνουν τακτικά τσάι και καφέ είναι πιο επιρρεπείς στο ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και αντλεί νερό από τα κύτταρα μας, αφήνοντας το δέρμα μας θαμπό».


protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.