Ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη και σε Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα

ALEPOY -ΑΛΕΠΟΥΗ λύσσα αποτελεί ιογενή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από το δήγμα μολυσμένου ζώου. Πρόκειται για σοβαρότατη ζωοανθρωπονόσο που εκδηλώνεται με τη μορφή εγκαφαλίτιδας στον άνθρωπο. Για την αντιμετώπισή της υπάρχει εκστρατεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τον εμβολιασμό των αλεπούδων.  Από το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα λύσσας σε ζώα στην χώρα μας. Το τελευταίο κρούσμα Λύσσας καταγράφηκε  σε μια αλεπού, τον Μάϊο του 2014,  στην ΠΕ Πέλλας.

Μετά τις 20 Οκτωβρίου 2016, η Δ/νση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/σης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ με την συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, ξεκινάει την 5η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη.

Οι ρίψεις θα  πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας και  τμήματα των ΠΕ Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας).

Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016 αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Σκοπός της παραπάνω επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση στην Ευρώπη και στη χώρα μας), ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της παραπάνω ασθένειας στη χώρα μας.

Τα εμβόλια – δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των αλεπούδων περιέχουν ζωντανό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας και απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο που περιέχεται μέσα στο εμβόλιο, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια.

Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.

Η επιτυχής εφαρμογή  της παραπάνω εμβολιακής εκστρατείας σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος παθητικής επιτήρησης (συλλογή δειγμάτων από νεκρά άγρια, αλλά και κατοικίδια ζώα) από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με τη συνεργασία των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών ομοσπονδιών και των δασικών αρχών της χώρας,  του υποχρεωτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού των κατοικίδιων σαρκοφάγων, του αποτελεσματικού ελέγχου των μετακινήσεων των ζώων βάση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας,  της υποχρεωτικής κοινοποίησης της ασθένειας και της  ενημέρωσης του κοινού για το παραπάνω νόσημα , καθώς και για τους τρόπους πρόληψης της μόλυνσης από αυτό, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην Προστασία τόσο της Δημόσιας Υγείας, όσο και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και της ευημερίας των κτηνοτρόφων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.