_arx-708

Ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν οι δύο μεγάλες υποθέσεις λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, που εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Πάτρας, με την σύλληψη 26 ατόμων και από την Ασφάλεια Αττικής με την σύλληψη τριών ατόμων στα Γιάννενα και την ανεύρεση μιας ολόχρυσης βασιλικής στεφάνης ανεκτίμητης αξίας στα Γιάννενα.

Την σοβαρότητα αυτή ακριβώς των δύο υποθέσεων, υπογράμμισε με την παρουσία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος παρέλαβε προσωπικά κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, από τον αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα αρχαία αντικείμενα που εμπορεύονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, φαίνεται πως περνούσαν μέσα από τέσσερις μεγάλους οίκους δημοπρασιών στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο διευθυντής της Ασφάλειας Πάτρας, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Μπαρτζακλής, ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητηθεί από την χώρα μας, μέσω δικαστικής συνδρομής, να ερευνηθούν οι δραστηριότητες των τεσσάρων οίκων δημοπρασιών και ο βαθμός εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, πρόκειται για τους εξής οίκους:

1. Οίκος δημοπρασιών ΝΟMOS AG με έδρα στην Ζυρίχη Ελβετίας ZAHRINGERSTRASSE 27, ZURICH.
2. Οίκος δημοπρασιών NUMISMATIK NAUMANN GmbH με έδρα στην Βιέννη Αυστρίας, οδό NIBELUNGENGASSE 1-3.
3. Οίκος δημοπρασιών GORNY & MOSCH GmbH με έδρα στο Μόναχο Γερμανίας, GIESSENER MUNZHANDLUNG MAXIMILIANPLATZ 20 MUNICH.
4. Οίκος δημοπρασιών ROMA NUMISMATICS με έδρα στo Λονδίνο Αγγλίας, 20 Fitzroy Square.

Ο κ. Μπαρτζακλής ανέφερε επίσης, ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ομολόγησε στον ανακριτή ότι έχει νοικιάσει στην Γερμανία αποθήκη μέσα στην οποία φυλάει έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας, ενώ ανάλογα αντικείμενα έχει και σε τραπεζικές θυρίδες επίσης στην Γερμανία.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έχει πολύ μέλλον μέχρι να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της. Παράλληλα εξετάζονται όλες οι πιθανές διασυνδέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είναι παλιοί στον συγκεκριμένο χώρο.
Ειδικά το όνομα του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, 69 ετών, είχε απασχολήσει και το 1993, για την υπόθεση υπεξαίρεσης αρχαίων από τα μουσεία Σικυώνος και Κορίνθου, στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Νηστικάκη, ο οποίος όμως τελικά αθωώθηκε.

Από την άλλη, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες προχτές στα Γιάννενα και συγκεκριμένα δύο Έλληνες 58 και 56 ετών και ένας Αρμένιος 52 ετών, κατείχαν ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ αυτών που φορούσαν βασιλείς της περιόδου, γι’ αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στεφάνι το είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι πάνω από τρία χρόνια και δεν έχουν αποκαλύψει που το βρήκαν, γεγονός που αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα ανάλογα αρχαία αντικείμενα από παλιές λαθρανασκαφές, ίσως και δεκαετίας.
Για τον λόγο αυτό ούτε και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει.

Σε ειδική τελετή στο υπουργείο, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, το παραπάνω χρυσό στεφάνι και δύο εικόνες, (μία του Χριστού, του 19ου αιώνα και μία της Παναγίας του 20ου αιώνα), που είχαν τα μέλη της ίδιας σπείρας, καθώς και μεγάλο αριθμό αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων, που κατασχέθηκαν στην σπείρα της Πάτρας.

Στην ομιλία του ο κ. Τόσκας τόνισε στον κ. Μπαλτά ότι «με δικαιολογημένη υπερηφάνεια παραδίδει στα χέρια του, σε σίγουρα χέρια, στα χέρια των εκπροσώπων του πολιτισμού στη χώρα μας, τα κειμήλια αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε δύο ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα υπογράμμισε: «Οι προσπάθειες μας βρίσκουν διεθνή απήχηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη εκλογή της χώρας μας στο εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO και η Ελληνική Αστυνομία, φορέας και όργανο διατήρησης και προστασίας της ιστορικής μας μνήμης, θέλει να μετέχει του πολιτιστικού γίγνεσθαι και γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία σας σήμερα με την ευκαιρία της παράδοσης των κειμηλίων που είχαν συληθεί και ευτυχώς βρέθηκαν».

Τέλος ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για τη συγκρότηση ενός ιστορικού αρχείου της Αστυνομίας και τη συγκρότηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η λειτουργία του γραφείου στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν φάκελο από χαλεπούς καιρούς, προκειμένου να ζητήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα που διατηρούνταν εκείνη την εποχή.

Ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος τόνισε πως είναι πρώτη φορά που παραλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού τα αρχαία που κατάσχει η Αστυνομία, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τόσκα και την ΕΛ.ΑΣ και χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα την σημερινή γιατί δείχνει, πώς μπορεί να συνεργαστεί, ένα υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Αστυνομία», την οποία αποκάλεσε «θεματοφύλακα των κειμηλίων του πολιτισμού μας».

«Τώρα μαθαίνουμε σιγά- σιγά ποσο δύσκολες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, που τις έχουμε δει σε κινηματογραφικά έργα και το μαθαίνουμε από τις δικές σας επιτυχίες», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι ότι πλέον, σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία μπορούμε να παίρνουμε πίσω και τα αρχαία αντικείμενα που περνούν τα σύνορα μας.

«Είναι όμως μια πολύ σύνθετη διαδικασία, έχει νομικές διαστάσεις, έχει διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές διαστάσεις, γιατί κάποια μεγάλα Μουσεία, μεγάλες συλλογές θέλουν πολύ ισχυρά τεκμήρια για να υπακούσουν τον νόμο και να τον πιστέψουν», είπε ο κ. Μπαλτάς. Και αυτό το κάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα κατασχεθέντα από τις τελευταίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός θα πάνε στα μουσεία των πόλεων όπου κατασχέθηκαν.
Καταλήγοντας ο κ. Μπαλτάς είπε: «Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης και αυτών των θησαυρών και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει τόσες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευτύχημα για μας. Οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε σε σχέση με τις δικές μας αρχαιολογικές υπηρεσίες, να διευκολύνουμε οποιαδήποτε στιγμή και μάλλον τη μυστικότητα που θα μας πείτε να διευκολύνουν το έργο σας, είμαστε στη διάθεσή σας».

Τέλος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής και συνεχάρη δημοσίως τους αστυνομικούς που εργάστηκαν πάνω από ένα χρόνο, μέχρι να φτάσουν σε αυτή την επιτυχία και τόνισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημόσια το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά και το έργο του και στο ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με πανανθρώπινη και διαχρονική αξία και σημασία».

Χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας
Όσον αφορά στην εξάρθρωση της τριμελούς εγκληματικής οργάνωσης αυτό που αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί είναι ότι σκόπευε να διαθέσει στο εμπόριο ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσό που θα ζητούσαν έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, προχθές, Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθηκαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.

Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.

Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.