epixei-708_1

Περισσότερες από δύο βιοτεχνικές επιχειρήσεις αποχαιρετούσαν καθημερινά την ενεργό δράση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Με σημαντικά λιγότερες διαγραφές και αισθητά αυξημένες εγγραφές επιχειρήσεων στα μητρώα του ΒΕΘ, έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρήσης, δίνοντας νότα αισιοδοξίας σε ένα χρονικό διάστημα, που σημαδεύτηκε από διαδοχικά λουκέτα.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από το μητρώο του ΒΕΘ, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 595 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 251. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά τα δυσοίωνα μηνύματα λίγο πριν από την ολοκλήρωση του 2016, σημαντικά μειωμένες, σε ποσοστό 35% σε σχέση με πέρυσι, ήταν στο εννεάμηνο οι διαγραφές επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, οι εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 20,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015, οπότε είχαν κάνει έναρξη 208 επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι «νεόκοποι» στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν την εν λόγω μορφή επιχείρησης (167 επί συνόλου 251 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 450 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 696.

Κλείνουν γιατί κρίνονται ασύμφορες

Ως προς τους λόγους των διαγραφών, το ΒΕΘ επισημαίνει ότι από το σύνολο των 595 λουκέτων, ασύμφορες κρίθηκαν 406 επιχειρήσεις, ενώ εννέα οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το εννεάμηνο του 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 436 και οι πτωχεύσεις 16.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν γίνεται εμφανής μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος για τους δανειστές και την κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους».

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.