agistr-708

Ιάπωνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν, τα αρχαιότερα στον κόσμο αγκίστρια ψαρέματος που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και τα οποία χρονολογούνται προ 22.380 έως 22.770 ετών.

Μέχρι σήμερα, τα πιο παλαιά -και παρόμοια σε εμφάνιση- αγκίστρια που είχαν βρεθεί, ανακαλύφθηκαν επίσης σε νησιά του Ειρηνικού, συγκεκριμένα στο ανατολικό Τιμόρ (16.000 έως 23.000 ετών) και στην Παπούα Νέα Γουινέα (18.000 έως 20.000 ετών).

Η ανακάλυψη έγινε στην ενδοχώρα της Οκινάουα, στο ασβεστολιθικό σπήλαιο Σακιτάρι, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την ακτή, όπου προφανώς κατέφευγαν προϊστορικοί ψαράδες για κάποια διαστήματα του έτους. Αλλα ευρήματα δείχνουν ότι το σπήλαιο κατοικείτο ήδη πριν από 30.000 έως 35.000 χρόνια.

Τα αγκίστρια ήσαν φτιαγμένα από οστρακοειδή και η χρονολόγησή τους έγινε έμμεσα, αναλύοντας με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα ορισμένα απομεινάρια κάρβουνων που βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο της γης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μασάκι Φουτζίτα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science».

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι οι πρόγονοι των συγχρόνων ανθρώπων είχαν εξελιγμένες γνώσεις τεχνολογίας, αλλά και αλιείας, καταφέρνοντας έτσι να επιβιώνουν σε γεωγραφικά απομονωμένα μέρη.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.