enimerotita-708_0

Η δυνατότητα να παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα και σε οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων ακόμη και αν έχουν αρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές προκρίνεται ως λύση «έκτακτης ανάγκης» για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ταμείων.

Την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας από την 1η Ιανουαρίου 2017, διαπραγματεύεται- σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή- το υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των Ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες, που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Οσο για τις οφειλές, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αυτές θα διακανονιστούν σε δεύτερο χρόνο. Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια ρύθμιση α λα καρτ, όπου θα σταθμίζονται κάθε φορά οι πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη κι έτσι να καθορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα στοιχεία οι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς σχεδόν ένας στους δύο έχει απωλέσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σωρεία κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, εάν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του Ταμείου θα αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

 

 

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.