kores-ouzbekistan-708_0

Το Ουζμπεκιστάν είχε έναν και μοναδικό πρόεδρο τα τελευταία 27 χρόνια: τον Ισλάμ Καρίμοφ, 78 ετών, ο οποίος πέθανε σήμερα.

Ποτέ δεν βγήκε στο Ουζμπεκιστάν ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ανέλαβε η μικρή κόρη του Λόλα να το κάνει για πρώτη φορά. Ο Ισλάμ Καρίμοφ «βρίσκεται στο νοσοκομείο, σε ανάνηψη μετά από εγκεφαλική αιμορραγία. Η κατάστασή του είναι σταθερή», έγραψε η Λόλα Καρίμοβα σε ένα μήνυμα που ανέβηκε ταυτόχρονα στο Facebook και στο Instagram.

Μόλις γνωστοποιήθηκε αυτή η ανακοίνωση, προκλήθηκε σάλος στη χώρα και κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο πρόεδρος είναι νεκρός. Και φυσικά ξεκίνησαν τα σενάρια για τη διαδοχή του, ένα θέμα ταμπού στο Ουζμπεκιστάν, στη χώρα με τα 30 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Ασίας.

Το ποιος έκανε την ανακοίνωση αλλά και το ύφος της είναι ενδεικτικά της διακυβέρνησης της χώρας, η οποία έχει χαρακτηριστικά σαιξπηρικής τραγωδίας και πολύ παρασκήνιο. Στο επίκεντρο αυτού του πολιτικού θεάτρου βρίσκεται η οικογένεια Καρίμοφ, οι συνωμοσίες της και κυρίως οι δύο κόρες του προέδρου, η Γκουλνάρα, 44 ετών, η Λόλα, 38 ετών, αλλά και η μητέρα Τατιάνα, η οποία βρίσκεται στη σκιά αλλά έπαιζε κυρίαρχο ρόλο πάνω στον πρόεδρο σύζυγό της, ο οποίος είχε κακή υγεία επί σειρά ετών και δεν γνώριζε ακριβώς τι συμβαίνει στο παλάτι της Τασκένδης, όπου εξελίσσονται οι μάχες για την εξουσία και τα χρήματα.

H μητέρα Καρίμοφ, Πρώτη Κυρία της χώρας, με το μαργαριταρένιο κολιέ:

Γκουλνάρα Καρίμοφ, η βαρώνη της κλοπής
Επί σειρά ετών η Γκουλνάρα ζούσε μέσα από τα μηνύματά της, κυρίως στο Twitter. Εκεί μοιραζόταν τις φιλοσοφικές της σκέψεις, τα πολιτικά της πιστεύω, τα ποιήματά της ή τις καλλιτεχνικές της επιλογές. Ως το 2014 η Γκουλνάρα ζούσε μια υπέροχη ζωή: ήταν πρέσβειρα της χώρας της στα Ηνωμένα Εθνη. Η μεγάλη κόρη του προέδρου Καρίμοφ έπαιζε και τις σταρλετίτσες στα κοσμικά events ανά τον πλανήτη.

Είχε κάνει δική της σειρά κοσμημάτων και ρούχων και είχε ξεκινήσει να τραγουδάει, με το ψευδώνυνο Googoosha. Eφτασε μάλιστα στο σημείο να τραγουδήσει ντουέτο με τον γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, φίλο όλων των πλούσιων δικτατόρων της μετα-σοβιετικής εποχής.

Η Γκουλνάρα ήταν πρόεδρος σε άπειρες φιλανθρωπικές οργανώσεις και έκανε δυνατές μπίζνες, έχοντας μετοχές στην κρατική τηλεφωνία, στην υγεία και στα μίντια. Το 2010 οι αμερικανικές υπηρεσίες την αποκάλεσαν «η βαρώνη της κλοπής» και την περιέγραφαν ως «το πιο μισητό πρόσωπο του Ουζμπεκιστάν». Το 2013, η ελβετική και η γαλλική δικαιοσύνη την ανέκριναν για ένα σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μετά από μια κατάθεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την φινλανδο-σουηδική τηλεφωνική επιχείρηση TeliaSonera.
Είναι εξαιτίας αυτών των σκανδάλων και των υπερβολών της στην αυτοκρατορία του στρας που η Γκουλνάρα έπεσε σε δυσμένεια; Δύσκολο να επιβεβαιωθεί αυτή η φήμη, αφού η ομερτά είναι κανόνας στην Τασκένδη.

Ωστόσο, τη στιγμή που όλοι θεωρούσαν ότι η Γκουλνάρα ετοιμαζόταν να γίνει διάδοχος του πατέρα της, ακριβώς εκείνη τη στιγμή αποσύρεται από την κυκλοφορία. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο λογαριασμός της στο Twitter έκλεισε και πολλοί από τους φίλους της συνελήφθησαν. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Γκουλνάρα στέλνει γράμμα στο βρετανικό BBC και αναφέρει ότι την έχουν κλείσει σε ένα σπίτι και την δέρνουν.
Οι μήνες περνούν και οι φωτό της Γκουλνάρα γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Σε κάποιες από αυτές η Γκουλνάρα εμφανίζεται να χειροδικεί με κάποιους άνδρες που φοράνε στολή. Σε κάποια άλλη εμφανίζεται, χωρίς μακιγιάζ, να πίνει ένα σοκολατούχο γάλα. Δεν την βασανίζουν βέβαια, όπως αυτό συμβαίνει σε χιλιάδες αντιφροντούντες του καθεστώτος Καρίμοφ, αλλά η Γκουλνάρα έχει πέσει σε δυσμένεια.


Το 2014, ο γιός της Γκουλνάρα, Islam Karimov Junior, φοιτητής στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια συνέντευξη στον Guardian, κατονόμασε τη γιαγιά του Τατιάνα και τη θεία του Λόλα ότι είναι υπεύθυνες για την κατάσταση της μητέρας του. Όπως λέει, αυτές κατάφεραν να εξαγριώσουν τον πρόεδρο Καρίμοφ, ο οποίος δεν γνώριζε τα γεγονότα, και να τον φέρουν αντιμέτωπο με την κόρη του Γκουλνάρα.

Η μικρή αδελφή Λόλα

Πράγματι, η μικρή αδελφή Λόλα ποτέ δεν έκρυψε την αντιπάθειά της για την Γκουλνάρα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε δηλώσει στην ουζμπεκική υπηρεσία του BBC: «Δεν έχουμε επαφή με την Γκουλνάρα, ούτε οικογενειακή, ούτε φιλική», προσθέτοντας ότι τα έχουν χαλάσει εδώ και 12 χρόνια.
Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την Λόλα Καρίμοβα να βαδίσει τα χνάρια της μεγάλης της αδελφής: Η Γκουλνάρα ήταν πρέσβειρα του ΟΗΕ; Η Λόλα έγινε πρέσβειρα της Unesco. Η μικρή Λόλα αγαπάει τα χλιδάτα ρούχα Υψηλής Ραπτικής και τις κοσμικές βραδιές, όπως η αδελφή της. Όπως εκείνη, η Λόλα εγκαταστάθηκε στη Γενεύη και όπως εκείνη, η Λόλα δημιούργησε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις.


Η Λόλα Καρίμοβα έκανε ωστόσο μια δική της κίνηση: ανέθεσε στον σύζυγό της την διαχείριση των επιχειρήσεων. Η περιουσία τους εκτιμάται σήμερα μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Λόλα Καρίμοβα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πολιτική όσο η αδελφή της. Κάποια στιγμή μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε κάνει ένα είδος κριτικής στην πολιτική του πατέρα της. «Η ανεργία και η απουσία ευκαιριών ευνοούν την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση του  πληθυσμού», δήλωσε.
Αντίθετα με την Γκουλνάρα, η Λόλα Καρίμοβα δεν θεωρήθηκε ποτέ σαν ενδεχόμενη διάδοχος του πατέρα της. Αλλά την τελευταία λέξη θα την έχει η μητέρα της.

Οι δύο αδελφές: Γκουλνάρα και Λόλα Καρίμοβα:

 

iefimerida

 


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.