ypoik22708

Αμεση προτεραιότητα, χωρίς να εξετάζονται κριτήρια επικινδυνότητας, δίνει η ΓΓΔΕ σε πέντε φακέλους, που θεωρείται ότι βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ή αγγίζουν “ευαίσθητα” πεδία της φορολογίας.

Ανάβοντας έτσι, επί της ουσίας, πράσινο φως στο ανακάτεμα της τράπουλας των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων.

Με απόφαση του Γ. Πιτσιλή, οι επικεφαλής των ελεγκτικών μονάδων υποχρεώνονται να προτάξουν, δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο:

  1. Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον “πάγο” αιτήματα επιστροφής περίπου 3,5 δισ ευρώ.
  2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.
  3. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων. Στην πραγματικότητα ο ΓΓΔΕ “φωτογραφίζει” τις περιπτώσεις όπου το μπαράζ των ελέγχων ανέδειξε δεκάδες περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.
  4. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.
  5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών, σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους.

Έχοντας “κλείσει” το πρώτο εξάμηνο και αποκλίνοντας από τους μνημονιακούς εισπρακτικούς στόχους, η ΓΓΔΕ επιχειρεί ανασύνταξη δυνάμεων, δίνοντας κατευθύνσεις στο ούτως ή άλλως ελλιπές προσωπικό, έτσι ώστε το βάρος να πέσει στις “ώριμες” και σοβαρές υποθέσεις. Μπούσουλας είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2016, σε συνδυασμό με τα ελεγκτικά αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών, τα βεβαιωθέντα ποσά από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, αλλά και το “πακέτο” των αποκαλούμενων “προτεραιοποιημένων- αξιολογημένων” υποθέσεων με ειδική μοριοδότηση που αφορούν στην περίοδο 2011- 2015 ή και προηγούμενα έτη.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου είχαν ολοκληρωθεί 133 πλήρεις και 7.827 μερικοί έλεγχοι, κάτι που ισοδυναμεί με το 66,95% του συνόλου (παλιών και νέων) των φορολογικών ελέγχων, επίδοση που ξεπερνά το μνημονιακό στόχο του 50%. Οι εισπρακτικές επιδόσεις δεν είναι, πάντως, ανάλογες, ειδικά στο μέτωπο των μεγάλων φορολογούμενων, καθώς ενώ το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων θα πρέπει να “πιάσει” το 45%, το εξάμηνο “έκλεισε” στο 20,57%. Καλύτερα είναι τα πράγματα στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, που συν τοις άλλοις χειρίζεται τις μεγάλες λίστες φοροδιαφυγής, καθώς οι πρώτοι έξι μήνες “έκλεισαν” στο 23,73% (κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης του Ιανουαρίου και του Ιουνίου), έναντι στόχου 22,5%.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.