enfia-sok-708

Με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να βρίσκονται… καθ’ οδόν το κόστος θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για 600.000 ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο που θα υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος του φόρου θα πλήξει τη μεσαία τάξη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μετά τις  αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών για την ανακατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό σημαίνει ότι το 8 έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πάνω από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τυχόν αδυναμία αυτών των νοικοκυριών να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ, ποσά που πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον εμπρόθεσμα. Εαν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα πρόσθετα βάρη ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Υπενθυμίζεται πως η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.