homedepotoct-3crop708

Τι θα κάνει η Χίλαρι Κλίντον αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα καταργήσει τη χρήση όπλων, όπως την καταγγέλλει ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ;

Όχι, η Χίλαρι Κλίντον δεν υποσχέθηκε να αλλάξει το αμερικανικό σύνταγμα αλλά επιθυμεί, όπως δήλωσε, να ελέγχονται πιο αυστηρά οι φάκελοι όσων κατέχουν όπλα.


Αν η Κλίντον κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα πανίσχυρο λόμπι, αυτό των όπλων στις ΗΠΑ, το οποίο έχει βαθιές ρίζες τόσο στη σφαίρα εξουσίας στην Ουάσινγκτον όσο και σε επίπεδο πολιτειών. Κυρίως θα πρέπει να αντιμετωπίσει την διάσημη Ομοσπονδία National Rifle Association (NRA).


Πρόκειται για ένωση που δημιουργήθηκε το 1871 και είναι επικεφαλής του λόμπι υπέρ της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ. Δεν διστάζει να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και να δωροδοκήσει βουλευτές και γερουσιαστές για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους ώστε να μη μπορέσει ποτέ να περάσει νόμος που να ελέγχει την οπλοχρησία στη χώρα.
Η NRA έχει πρόεδρο από το 2015 τον Allan D. Cors, έναν ρεπουμπλικάνο επιχειρηματία.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες των ΗΠΑ και υποστηρίζεται από 5 εκατομμύρια μέλη, το ένα πιο διάσημο από το άλλο (όπως ο Τσακ Νόρις ή η Γούπι Γκόλντμπεργκ, για παράδειγμα). Το μπάτζετ της ομοσπονδίας ήταν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια το 2013 και ανεβαίνει κάθε χρόνο, κυρίως χάρη στις δωρεές ιδιωτών. Το 2014, οι δωρητές χάρισαν 22 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2006 είχαν χαρίσει μόλις 11 εκατομμύρια δολάρια.
Γιατί χάρισαν περισσότερα; Γιατί φοβήθηκαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα επέβαλε έλεγχο στις πωλήσεις όπλων. Οι δωρεές μάλιστα αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την αιματηρή επίθεση στο σχολείο Sandy Hook, τον Δεκέμβριο του 2012, όπου σκοτώθηκαν 20 παιδιά και 6 ενήλικες, μια επίθεση που έγινε λίγο μετά την επενεκλογή Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη συγκίνηση που προκάλεσαν τόσοι άδικοι θάνατοι έφερε κέρδη στην NRA, προς την οποία στρέφονται όσοι Αμερικανοί θέλουν να έχουν το δικαίωμα να έχουν όπλα και το δικαίωμά τους να είναι γραμμένο στο αμερικανικό Σύνταγμα.


Η ομοσπονδία είναι τρομερά παρούσα και ενεργή και στην αμερικανική γερουσία, εκεί που παίζεται το νομοτεχνικό παιχνίδι. Μετά την αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, στην οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι το 2015, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν τροπολογία για να απαγορευθεί η χρήση όπλων σε άτομα που έχουν καταδικαστεί. Η εφημερίδα Νew York Times περιέγραφε τότε πώς ο Chris Cox, επικεφαλής λομπίστας της NRA, έχοντας τη στήριξη μια δωδεκάδας άλλων εταιρειών, αμέσως ενεργοποίησαν τα κυκλώματά τους, αντάλλαξαν αναρίθμητα e-mails και τηλεφωνήματα ώστε να σιγουρετούν ότι οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα απορρίψουν την τροπολογία. Η NRA, επιπλέον, επικοινώνησε με τα 5 εκατομμύρια μέλη της και τους ζήτησε να επικοινωνήσουν με τους τοπικούς γερουσιαστές τους και να τους ζητήσουν να απορρίψουν κάθε νέα πρόταση σχετικά με την οπλοχρησία.
Δεν αποτέλεσε, λοιπόν, έκπληξη, το γεγονός ότι η Γερουσία απέρριψε μαζικά την πρόταση των Δημοκρατικών, καθώς και κάθε άλλη πρόταση με στόχο να ελέγχονται οι φάκελοι των κατόχων όπλων, παρότι το ζητούσε το 90% των Αμερικανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Οι ίδιες προτάσεις μπήκαν στο τραπέζι μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, τον Ιούνιο του 2016, η οποία κόστισε τη ζωή σε 49 άτομα, με τα ίδια αποτελέσματα: σχεδόν μαζική απόρριψη εκ μέρους των ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

(O Nτόναλντ Τραμπ μιλάει σε εκδήλωση της NRA)

Για να εξασφαλίσει την στήριξη της Γερουσίας, η NRA και άλλες ενώσεις υπέρ της οπλοκατοχής, ρίχνουν κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια δολάρια σε λόμπινγκ. Τα έξοδα της National Rifle Association αυξήθηκαν σημαντικά από το 2009, από τότε δηλαδή που ανέβηκε στην εξουσία ο Ομπάμα, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε το Center for Responsive Politics, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία καταγράφει τα χρήματα που ξοδεύονται σε λόμπινγκ  κάθε χρόνο. Το 2009 και το 2013, δηλαδή στις ημερομηνίες εκλογής και επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα, τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 500.000 δολάρια. Το 2015, η NRA ξόδεψε 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε λόμπινγκ, και πρόκειται για ρεκόρ.
Το ίδιο λόμπι δραστηριοποιείται και στις προεκλογικές εκστρατείες των αμερικανών βουλευτών. Δια μέσου των συνδέσμων πολιτικής δράσης (PAC), δηλαδή ιδιωτικές δομές που συγκεντρώνουν χρήματα, η NRA ξόδεψε το 2014 περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων της αρεσκείας της, δηλαδή πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη οργάνωση στις ΗΠΑ.


Το πρόγραμμα της Χίλαρι Κλίντον δεν προτείνει να καταργήσει το δεύτερο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν όπλο. Εξάλλου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αφού για να καταργηθεί αυτό το άρθρο 5 χρειάζεται:
Πλειοψηφία των 2/3 της βουλής και της γερουσίας, δηλαδή 357 ψήφοι στους 535 ή
Ένα εθνικό αίτημα το οποίο θα υπογράφονταν από τα 2/3 των πολιτειών των ΗΠΑ, θα πήγαινε στη Γερουσία και εκεί θα ψηφιζόταν από την πλειοψηφία των 2/3. Πλειοψηφίες οι οποίες θεωρούνται απλησίαστες για ένα θέμα τόσο καυτό όσο τα όπλα στις ΗΠΑ.

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.