ant900

Αυστηρές ποινές για τη νοθεία στα καύσιμα προβλέπει η τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτές η κυβέρνηση θέλει να πατάξει το λαθρεμπόριο και τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο και τα υποία υπολογίζονται στα 600 εκατ.ευρώ.

Ετσι ανακοίνωσε το υπουργείο τις βασικές αλλαγές στο σύστημα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες για καταδολίευση των αντλιών καυσίμων (βενζίνη-υγραέριο) στα πρατήρια.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πλέον:

  • Απαγόρευση έκδοσης νέας άδειας πρατηρίου για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο
  • Επέκταση απαγόρευσης σε σύζυγο και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού
  • Εισαγωγή του όρου «επιχειρησιακή εκμετάλλευση» για να τιμωρείται ο πραγματικά υπεύθυνος λειτουργίας της εγκατάστασης
  • Πρόστιμο 30.000 € για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή
  • Αναδεικνύονται και τιμωρούνται όλοι οι πιθανοί τρόποι καταδολίευσης
  • Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών στις περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της καταδολίευσης των αντλιών
  • Πρόστιμα από 10.000 € – 30.000 € για διαπιστώσεις σφαλμάτων στις μετρήσεις και αφαίρεση άδειας πρατηρίου για δέκα χρόνια
  • Πρόστιμο 100.000 € για όποιον εγκαθιστά ή σφραγίζει τα μέσα για την καταδολίευση, αλλά και για όποιον κατασκευάζει εξαρχής προβληματικές αντλίες
  • Οριστική αφαίρεση άδειας για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία εγκατάστασης και ρύθμισης των αντλιών σε περίπτωση υποτροπής

«Η λαθρεμπορία βαθιά ριζωμένη»

«Η τροπολογία που αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στα πρατήρια είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας της Κυβέρνησης που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της» τόνισε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε για τη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για όσους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο χώρο της εμπορίας καυσίμων και ειδικά στα πρατήρια καυσίμων στα οποία διαπιστώνονται παρεμβάσεις στην λειτουργία των αντλιών.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι «το σύστημα της λαθρεμπορίας είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας, και πολύ αναποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του. Διότι βλέπετε σε αυτή την χώρα οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν ήταν καν μεταρρυθμίσεις, αλλά περικοπές και κατάλυση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που εμπόδιζε τόσα χρόνια όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν με έναν τρόπο αποτελεσματικό αυτό το παρασύστημα του λαθρεμπορίου που βάζει βαθιά κάθε μέρα το χέρι του στην τσέπη της φτωχής ελληνικής οικογένεια και της αποσπά ένα κομμάτι από τα πενιχρά της εισοδήματα» Και προσέθεσε ότι κυριολεκτικά αυτό που συμβαίνει στην πράξη όταν κάποιος «πληρώνει καθημερινά 20 ευρώ βενζίνη και παίρνει τελικά προϊόν που αντιστοιχεί στα 16 ή 17 Ευρώ ή νοθευμένο προϊόν, είναι ότι βλάπτει και την υγεία μας και τα εισοδήματά του.»

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Οικονομίας «επιπλέον όλοι αυτοί οι έντιμοι επαγγελματίες που δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των λαθρεμπόρων. Και βεβαίως πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διακινούνται σε αυτή την μαύρη και παρασιτική οικονομία, πολλά από αυτά ενδεχομένως και όλα πηγαίνουν σε άλλες εγκληματικές ενέργειες κι ένας θεός ξέρει που ακόμη».

Απευθυνόμενη προς όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι «αυτό όμως που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους μέσα εδώ είναι το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο χάνει από ανείσπρακτους φόρους από 200 έως 600 εκατομμύρια την στιγμή που το σύνολο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που μας ζητούσαν οι δανειστές δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκ. Καταλαβαίνετε λοιπόν όλοι εδώ πόσο  κρίσιμο είναι να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα διότι πλήττουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Πλήττουν την σχέση μας με την δημοκρατία.

Η κ. Τζάκρη προανήγγειλε όχι μόνο την αυστηροποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των ποινών και των διοικητικών κυρώσεων αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ριζικά και όχι με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο που θα έδινε δυνατότητα παλινδρόμησης του φαινομένου.

Απευθυνόμενη δε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε ότι «θα επιθυμούσα η αντιπολίτευση να  υποστηρίξει την τροπολογία και να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι παρά τις τεράστιες διαφορές μας σε ό,τι έχει να κάνει με τα αυτονόητα συμφέροντα του ελληνικού λαού είμαστε όλοι ενωμένοι».

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.