31-7brO πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας πήρε κεφάλι στην εκκίνηση και δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα. Σημείωσε την 6η του νίκη σε 7 αγώνες και διεύρυνε τη διαφορά του από το Rosberg στους 19 βαθμούς ενώ απομένουν 225 να μοιραστούν σε 9 αγώνες.


Το Χόκενχαιμ υποδέχτηκε σήμερα ομάδες και οδηγούς με καιρό δροσερό, η θερμοκρασία στον αέρα ήταν στους 24 βαθμούς Κελσίου και στο οδόστρωμα στους 37 βαθμούς Κελσίου.

31 7dr4
Οι κερκίδες κατάμεστες από Γερμανούς φιλάθλους ειδικά το Mercedes Arena
στο Στάδιο ήταν γεμάτο από εργαζόμενους στη γερμανική εταιρεία. Παρών και ο πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος της Daimler AG ενώ ξεχώρισε ανάμεσα στους καλεσμένους του ο γιός του Μ.Scumacher, Mick.

31 7dr2
O γιος του Schumacher, Mick με το Sebastian Vettel, χτες στο Χόκενχαιμ.


Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε το Rosberg που εκκινούσε από την pole να χάνει πολύτιμο έδαφος. Έτσι τον πέρασαν τόσο ο Hamilton όσο και οι δυο Red Bull. Συνολικά όσοι ξεκινούσαν από αριστερά έχασαν έδαφος, ο Rosberg 3 θέσεις και οι Ricciardo, Raikkonen από μια από τους teammate τους. Έτσι μετά τον 1ο γύρο είχαμε: Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Rosberg, Vettel, Raikkonen. Ο Rosberg πίεσε ασφυκτικά στην αρχή το Ricciardo ωσότου από την ομάδα τον προτρέψουν να διαχειριστεί καλύτερα τα ελαστικά.

Ο Hamilton άρχισε να σημειώνει ταχύτερους γύρους ακριβώς πριν ανοίξει ο χορός των pit stop. Από τους πρωτοπόρους πρώτοι στον 11ο γύρο μπήκαν οι Verstappen, Rosberg. Αμφότεροι έβαλαν την πολύ μαλακή γόμα. Στον 13ο  μπήκε ο Ricciardo και έβαλε τη μαλακή γόμα και κρατήθηκε μπροστά από το Rosberg. Ακολούθησαν οι Ferrari με το Raikkonen να καθυστερεί σημαντικά χάνοντας την 6η θέση καθώς βρέθηκε πίσω από το Grosjean. O Φινλανδός ζήτησε να του προσθέσουν κλίση στην εμπρός αεροτομή για να έχει καλύτερη κατευθυντικότητα εμπρός στις αλλαγές πορείας. Μετά το pit stop ρωτούσε το μηχανικό του αν όντως το έκαναν καθώς δεν ένιωθε διαφορά.

31 7dr1
Σημαντική καθυστέρηση για το Raikkonen στα πιτ.

Ο Hamilton μπήκε στον 15ο γύρο και έβαλε τη μαλακή γόμα. Τόσο αυτός και ο Ricciardo όσο και οι Ferrari είχαν τη μαλακή γόμα σε αντίθεση με Rosberg, Verstappen.
Πλησιάζοντας στο μέσο του αγώνα στον 28ο γύρο ο Rosberg μπήκε στα πιτ για δεύτερη φορά βάζοντας τη μαλακή γόμα αυτή τη φορά. Βγαίνοντας βρέθηκε πίσω από το Raikkonen. Αμέσως από τη Red Bull έβαλαν το Verstappen στα πιτ (επίσης μαλακή γόμα) στον επόμενο γύρο για να καλύψουν το Rosberg και να διατηρήσουν τον Ολλανδό μπροστά του. Τα κατάφεραν οριακά. Καθώς απέμεναν 38 γύροι ήταν ερωτηματικό αν αμφότεροι θα χρειάζονταν ακόμη μια αλλαγή ελαστικών μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο Rosberg πέρασε το Verstappen με πιεστικό τρόπο βγάζοντάς τον από την πίστα. Οι αγωνοδίκες του επέβαλλαν ποινή 5 δευτερολέπτων γι’ αυτή την κίνηση.

Ο Hamilton μπήκε στον 35ο γύρο και έβαλε την πολύ μαλακή γόμα. Καθώς απέμεναν 32 γύροι για το πέσιμο της καρό σημαίας και εδώ υπήρξαν ερωτηματικά για τον οδηγό της Mercedes παρότι η λογική έλεγε πως ήταν σε στρατηγική 2 πιτ στοπ. Όταν ο Ricciardo μπήκε στα πιτ βρέθηκε πίσω από τους Rosberg, Verstappen. Έχοντας όμως πλέον την πολύ μαλακή γόμα πέρασε σχετικά εύκολα το Verstappen που είχε τη μαλακή μετά τη 2η αλλαγή. Συνεχίζοντας να κινείται ταχύτερα απ’ όλους σ’ αυτό το σημείο ο Ricciardo άρχισε να πλησιάζει το Rosberg. Την ίδια στιγμή ο Verstappen έχανε χρόνος διαμαρτυρόμενος για υποστροφή. O Ricciardo μάζευε ταχύτατα τη διαφορά από το Rosberg μέχρι ο Γερμανός να μπει στα πιτ (45ο σε σύνολο 67 γύρων). Εκεί αφού εξέτισε την ποινή των 5 δευτερολέπτων βγήκε πίσω από τις Ferrari για το τελευταίο μέρος του αγώνα. Ο Verstappen και πάλι μπήκε στον επόμενο γύρο και βγήκε πίσω από τις Ferrari αλλά μπροστά από το Rosberg. Στον 47ο γύρο μπήκε ο Ricciardo έβαλε πάλι την πολύ μαλακή γόμα και βγήκε διατηρώντας την 2η θέση.

31 7dr3
Ο Alonso δεν κατάφερε να πάρει βαθμούς για τη McLaren Honda.

Αμέσως στον επόμενο γύρο (48ο) μπήκε για 3η φορά και ο Hamilton που έβαλε τη μαλακή γόμα για να πάει ως το τέλος. Πίσω του έκανε το ίδιο και ο Raikkonen που βρέθηκε 6ος πίσω από το Vettel. Μετά τον 3ο γύρο pit stop είχαμε ακριβώς την ίδια κατάταξη στην κορυφή με τον πρώτο γύρο: Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Rosberg, Vettel, Raikkonen. Ενδεικτικό της ποιότητας του θεάματος ή της έλλειψής του για να ακριβολογούμε. Πιο πίσω οι Bottas, Hulkenberg, Alonso, Button έδιναν μάχη για τις υπόλοιπες 4 βαθμολογούμενες θέσεις. Τελικά στη μάχη της 7ης θέσης επικράτησε Hulkenberg. O Bottas έκανε ένα πιτ στοπ λιγότερο (2 αλλαγές). Ήταν και ο μόνος από τους 10 που βαθμολογήθηκαν σε τέτοια στρατηγική.

loading…

31 7dr6
Ο Hamilton πανηγυρίζει την 1η του νίκη για λογαριασμό της Mercedes, στο Χόκενχαιμ.

To πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε τις Red Bull στο βάθρο να πλαισιώνουν το Hamilton. Είναι η πρώτη φορά που οι Ricciarco, Verstappen βρέθηκαν μαζί στο βάθρο. Ο Hamilton πήρε μια σημαντική νίκη μέσα στην έδρα του Rosberg τη στιγμή που ο Γερμανός δεν ανέβηκε καν στο βάθρο. Πιο πίσω προβληματισμός στη Ferrari που όχι μόνο έχει πέσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών αλλά βλέπουν και τις McLaren να είναι σταθερά στους βαθμούς. Ίσως σύντομα η Βρετανική ομάδα ν’ αποτελέσει μια ακόμη απειλή για τη παρακμάζουσα Ferrari.

Τώρα η F1 θα έχει μια καλοκαιρινή ανάπαυλα επόμενος αγώνας το Βελγικό GP στις 28/8. Αύριο στο Φιοράνο η Ferrari με την Pirelli θα κάνουν δοκιμές σε ελαστικά του 2017.

Συνολικά η τελική κατάταξη και η βαθμολογία διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Lewis Hamilton Mercedes 1’30:44.200s
2 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 6.996s
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 13.413s
4 Nico Rosberg Mercedes 15.845s
5 Sebastian Vettel Ferrari 32.570s
6 Kimi Raikkonen Ferrari 37.023s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m10.049s
8 Jenson Button McLaren/Honda 1 γύρο
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 γύρο
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 γύρο
11 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 γύρο
12 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 γύρο
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 γύρο
14 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 γύρο
15 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1 γύρο
16 Kevin Magnussen Renault 1 γύρο
17 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 γύρους
18 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 γύρους
19 Jolyon Palmer Renault 2 γύρους
20 Rio Haryanto Manor/Mercedes 2 γύρους
Felipe Nasr Sauber/Ferrari Εγκατέλειψε
Felipe Massa Williams/Mercedes Εγκατέλειψε

Βαθμολογία οδηγών

θεση οδηγοσ βαθμοι
1 Lewis Hamilton 217
2 Nico Rosberg 198
3 Daniel Ricciardo 133
4 Kimi Raikkonen 122
5 Sebastian Vettel 120
6 Max Verstappen 115
7 Valtteri Bottas 58
8 Sergio Perez 48
9 Felipe Massa 38
10 Nico Hulkenberg 33
11 Carlos Sainz 30
12 Romain Grosjean 28
13 Fernando Alonso 24
14 Daniil Kvyat 23
15 Jenson Button 17
16 Kevin Magnussen 6
17 Pascal Wehrlein 1
18 Stoffel Vandoorne 1
19 Esteban Gutierrez 0
20 Jolyon Palmer 0
21 Marcus Ericsson 0
22 Felipe Nasr 0
23 Rio Haryanto 0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

ΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΒΑΘΜΟΙ
1 Mercedes 415
2 Red Bull/Renault 256
3 Ferrari 242
4 Williams/Mercedes 96
5 Force India/Mercedes 81
6 Toro Rosso/Ferrari 45
7 McLaren/Honda 42
8 Haas/Ferrari 28
9 Renault 6
10 Manor/Mercedes 1
11 Sauber/Ferrari 0


Τάκης Πουρναράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.