mpask
Την ήττα γνώρισε η εθνική ομάδα Νέων από την αντίστοιχη της Ισλανδίας με 70-67, στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας που διεξάγεται στη Χαλκίδα. Έτσι, η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό της Κυριακής, απέναντι στο Μαυροβούνιο.

Η Εθνική Νέων Ανδρών έχασε την πρώτη της ευκαιρία για άνοδο στην Α’ Κατηγορία του Ευρωμπάσκετ U20, γνωρίζοντας την ήττα με 70-67 από τους Ισλανδούς και έχοντας πια ένα μεγάλο «πρέπει» απέναντι στην Κροατία αύριο (24/7) στις 18:45. Η «μαγική» εμφάνιση του Κάρι Γιόνσον, που εν πολλοίς θύμισε τον… συνονόματο «αστέρα» του ΝΒΑ, μαζί με το γεγονός ότι οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν είχαν κάποιο «σημείο αναφοράς», ρυθμό, την άμυνα των προηγούμενων ματς και ιδιαίτερα στο pick ‘n’ roll, καθώς και καθαρή σκέψη στις τελευταίες κρίσιμες φάσεις, κόστισε τον ημιτελικό.

Οι 29 πόντοι του «αστέρα» των «Βίκινγκς», με 7/10 δίποντα και 5/10 τρίποντα, μαζί με τα 8 ριμπάουντ του, μιλούν από μόνα τους ως νούμερα, ενώ πολύ σημαντικός ήταν ο Γιον Άξελ Γκούντμουνσον, με double double 11 πόντων και 10 ριμπάουντ. Το double double που πέτυχε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δεν αρκούσε για τη «γαλανόλευκη», με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ, καθώς στις δύο κρίσιμες στιγμές όπου η μπάλα πέρασε από τα χέρια του, η κατάληξη δεν ήταν επιτυχής, ενώ ο Βασίλης Τολιόπουλος σημείωσε 11 πόντους μαζί με τον Μιχάλη Λούντζη, με τον δεύτερο πάντως να κρατά την Εθνική σε κρίσιμα σημεία.

Το παιχνίδι

Η αρχή φαινόταν να είναι σε αντίθεση με τον αγώνα με τους Βόσνιους θετική, με τους Τολιόπουλο και Χαραλαμπόπουλο να δίνουν τον «τόνο», ενώ ο Κώττας έδινε σπουδαίες «μάχες» στη ρακέτα (2-7 στο 3′). Οι Ισλανδοί, όμως, δεν άργησαν να βρουν ρυθμό, «τροφοδοτώντας» διαρκώς τον Χλίνασον στη ρακέτα και κερδίζοντας αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, ενώ εκμεταλλεύτηκαν τις ουκ ολίγες περιπτώσεις που τους δόθηκε η ευκαιρία να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο, με μερικά μακρινά σουτ από Γιόνσον και Γκούντμουνσον να τους δίνει μία διαφορά έξι πόντων, στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (21-15).

Ο τελευταίος, θα έφερνε την απόσταση στην ύψιστη τιμή της για την ομάδα του αμέσως μετά, διαμορφώνοντας το 23-15, αλλά εκεί ήταν παρών ο Λούντζης για να κρατήσει τη «γαλανόλευκη». Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ της στο πρώτο ημίχρονο, δίνοντας το «σύνθημα» για μία άμυνα που «έπνιξε» τους Ισλανδούς, με τους Χαραλαμπόπουλο και Σταμάτη να ακολουθούν, ώστε τελικά εμείς να φέρουμε τη διαφορά στο +8 υπέρ μας (27-35 στο 18′). Οι Γιόνσον και Χλίνασον διατήρησαν τους «Βίκινγκς» σε κοντινή απόσταση στο τέλος του ημιχρόνου, γεγονός που ήταν μάλλον ευτυχές, όπως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα (32-37).

Το τρίτο δεκάλεπτο, εξελίχθηκε σε μία «ραψωδία» των Ισλανδών έξω από τη γραμμή των 6.75, με τους Γιόνσον και Πάλσον να κάνουν πολύ μεγάλη «ζημιά» στους διεθνείς μας και να φέρνουν τη διαφορά ξανά στα επίπεδα των οκτών πόντων (51-43 στο 28′). Με τον Δίπλαρο να μη σταματά να παλεύει… με τα θηρία και τους Χαραλαμπόπουλο, Κώττα να ακολουθούν, η Εθνική μας ομάδα μείωσε τουλάχιστον το μέγεθος της ζημίας, ενθυμούμενη στο τελευταίο δίλεπτο της τρίτης περιόδου την καλή της άμυνα και μειώνοντας σε απόσταση καλαθιού (51-49).

Με τρίποντο του Δίπλαρου βρεθήκαμε και πάλι μπροστά στο σκορ, αλλά οι «Βίκινγκς» βρήκαν τον τρόπο όχι μόνο να παραμείνουν στο «τιμόνι», αλλά και να προηγηθούν με διαφορά οκτώ πόντων, με τον Γιόνσον αυτή την φορά να συνεχίζει το «σόου» του με διεισδύσεις και να μην αναχαιτίζεται από την ελληνική άμυνα (65-57 στο 36′). Το γεγονός, όμως, ότι δεν υπήρχε άλλος «αιμοδότης» για τους Ισλανδούς, έδωσε τη δυνατότητα σε μακρινά σουτ των Τολιόπουλου και Λούντζη να μας φέρουν σε διαφορά τριπόντου (67-64 στο 38′). Ο Γιόνσον ήταν πάλι εκεί, ωστόσο, για να δώσει «αέρα» πέντε πόντων στην ομάδα του στα 54″, μετά από αλλεπάλληλες κακές επιθέσεις, για να απαντήσει ο Τολιόπουλος αμέσως μετά, διαμορφώνοντας το 69-67 στα 50″.

Ο Γιόνσον δεν κατάφερε σε άλλη μία…παλικαρίσια ενέργεια να σκοράρει, αλλά ο Χαραλαμπόπουλος δεν τα κατάφερε σε παρόμοια προσπάθεια για τρίποντο στα 5.5″, με το 69-67 να παραμένει. Η ελληνική άμυνα έστειλε στη γραμμή των βολών τον Πάλσον, ο οπίος ευστόχησε στη δεύτερη βολή, με 4 δεύτερα να απομένουν και η μπάλα ήταν για εμάς (70-67). Στην τελευταία επίθεση, όμως, η πάσα του Χαραλαμπόπουλου δε βρήκε τον Σταμάτη και οι Ισλανδοί πανηγύρισαν μία σπουδαία νίκη.

Δεκάλεπτα: 21-15, 32-37, 51-49, 70-67

Ισλανδία (Στέφανσον): Χέρμανσον, Γκούντμουνσον 11 (1), Μπίργκινσον 10 (1), Πάλσον 10 (3), Στέφανσον, Γιόνσον 29 (5), Άγκουστσον, Γκίλφασον, Χλίνασον 10

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 11 (3), Κώττας 9, Κόνιαρης, Τσαλμπούρης 2, Σκουλίδας, Σταμάτης 8 (2), Χαραλαμπόπουλος 14, Δίπλαρος 10 (2), Μουράτος 2, Λούντζης 11 (3), Αντετοκούνμπο

Στο «μικρό τελικό» η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει την Κυριακή την Κροατία (18:45) και θα προσπαθήσει να πάρει την άνοδο, την οποία εξασφάλισαν οι Ισλανδοί με τους Μαυροβούνιους που θα αγωνιστούν στον τελικό.

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.