Twitter και ιδιωτικά κανάλια στήριξαν τον Ερντογάν και κινητοποίησαν τον λαό να ανατρέψει το πραξικόπημα
twitter_turkey.medium

«Ερντογάν, ο μεγάλος λογοκριτής». Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πολλάκις κατηγορηθεί

για προσπάθειες φίμωσης της ελευθεροτυπίας και υπέστη διεθνή κατακραυγή όταν αποφάσισε να μπλοκάρει το Twitter και το YouTube για να ελέγξει τη ζημιά που του είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο άνθρωπος με την απόλυτη εξουσία στην Τουρκία, βαθιά συντηρητικός, πολέμιος της τεχνολογίας, του ίντερνετ και των ιδιωτικών καναλιών βρήκε τους απόλυτους συμμάχους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που επιχειρείται στους άλλοτε εχθρούς του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Γύρω στις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου, ο στρατός της Τουρκίας με μια λιτή ανακοίνωση που προκάλεσε ανατριχίλα σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαίωσε πως δικές τους δυνάμεις είναι πίσω από το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε στη γειτονική χώρα. Ο στρατός βγήκε στους δρόμους με άρματα μάχης, ενώ γίνονταν υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από την Άγκυρα.

Καταλήφθηκαν αεροδρόμια και η κρατική τηλεόραση ενώ κρατούνταν όμηροι, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Παγωμάρα και καμία άμεση αντίδραση από τους πολίτες που οχυρώθηκαν στα σπίτια τους συγκλονισμένοι από τις απρόσμενες και ραγδαίες εξελίξεις.

Λίγο αργότερα, ο άνθρωπος με την απόλυτη εξουσία στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να απευθύνει διάγγελμα μέσω… FaceTime και να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να αντισταθούν ενάντια στους πραξικοπηματίες. «Με την κίνηση του λαού, θα δοθεί η δέουσα απάντηση», είπε ο τούρκος πρόεδρος βέβαιος για αυτό που θα ακολουθούσε.

Μάλιστα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τόσο πολέμησε, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να πάει στα αεροδρόμια της Τουρκίας, «για τη δημοκρατία και το έθνος».

Σε μία απίστευτη επίδειξη δύναμης και επιρροής, πράγματι ο Ερντογάν επιβεβαιώθηκε. Κάνοντας χρήση των «καταραμένων», κατά τον ίδιο, social media ο τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του και μη και βγήκε νικητής.

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους με σημαίες της Τουρκίας, στάθηκαν με τόλμη ομολογουμένως μπροστά στα τανκς, ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο Ατατούρκ και την κρατική τηλεόραση και έκαναν ουσιαστικά τους πραξικοπηματίες να παραδοθούν…

Αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία του τετράωρου πραξικοπήματος: Ο Ερντογάν βγαίνει νικητής έχοντας συμμάχους τους ορκισμένους εχθρούς του…

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.