Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι – Κομβικός ο ρόλος των πολιτών 

toyrkia 22
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιώτες και η οποία φαινόταν σήμερα το πρωί να έχει κατασταλεί, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Αν και η ηρεμία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην Τουρκία, όλα δείχνουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος από μέρος του στρατού απέτυχε.

Σύμφωνα με τον Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: στη συμμετοχή, την αντίδραση των υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και τον ρόλο του κόσμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Bahcesehir University στην Κωνσταντινούπολη, οι λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι οι εξής:

  •     Ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που μετείχε στην απόπειρα
  •     Το γεγονός ότι το καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  •     Η παρουσία του κόσμου στους δρόμους, που αντέδρασε στην απόπειρα πραξικοπήματος

Σύμφωνα με τον Economist, σε κάθε περίπτωση, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την δημοκρατία στην Τουρκία. Εάν τα καταφέρει ο κ. Ερντογάν θα αναδυθεί ισχυρότερος και πιο αποφασισμένος από ποτέ να πλήξει τους εγχώριους αντιπάλους του. Η χρόνια επιδίωξή του να δώσει στον εαυτό του περισσότερες πολιτικές εξουσίες αλλάζοντας το Σύνταγμα ώστε να δημιουργήσει προεδρία με εκτελεστικές αρμοδιότητες θα ενισχυθεί.

Το πραξικόπημα είχε εξελιχθεί με τον πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται σε διακοπές. Στην αρχή, ο μόνος τρόπος που ο κ. Ερντογάν μπορούσε να απευθυνθεί στους πολίτες ήταν μέσω ενός ιδιωτικού καναλιού που μετέδωσε μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας το FaceTime.

Με τον παρουσιαστή να κρατά το κινητό τηλέφωνο, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε την εξέγερση «μιας μικρής ομάδας μέσα στα στρατεύματα» και κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Κατηγόρησε για το πραξικόπημα το κίνημα Γκιουλέν, μια ισλαμιστική οργάνωση που κάποτε ήταν σύμμαχος αλλά πλέον θανάσιμος εχθρός. Ο πρόσφατα διορισθείς πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που παρέμειναν πιστές στην κυβέρνηση, θα χρησιμοποιούσαν «βία κατά της βίας».

Οι οπαδοί του Ερντογάν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηγέτη τους και ξεχύθηκαν σε πλατείες σε διάφορες πόλεις καθώς και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Στα τζαμιά της πόλης, οι μουεζίνηδες κάλεσαν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί για το δημοψήφισμα ενώ ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του Ερντογάν διαδήλωσαν στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ταυτόχρονα, δεκάδες πολίτες στήθηκαν σε ουρές στα ΑΤΜ για να αποσύρουν χρήματα.

Υπήρξε αιματοκύλισμα. Η τηλεόραση έδειξε ένα ελικόπτερο να ανοίγει πυρ κατά πολιτών. Σε ένα ακόμη περιστατικό, οι διαδηλωτές κουβαλούσαν πτώματα καθώς ο στρατός άνοιξε πυρ κατά ανθρώπων που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στη γέφυρα του Βοσπόρου. Εκρήξεις ακούστηκαν στο κοινοβούλιο. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ελικόπτερα και μαχητικά είχαν πλήξει το αρχηγείο της αστυνομίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Ο ήλιος ανέτειλε και ο Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, είχε βγει νικητής.

toyrk
Ξήλωσαν 2.700 δικαστές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος -Συνέλαβαν 3.000 στρατιωτικούς

Μεγάλος αριθμός δικαστών απομακρύνθηκαν από τις τούρκικες αρχές, έπειτα από τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στρατιωτικών.

Την ίδια ώρα τεράστιος αριθμός στρατιωτικών έχει συλληφθεί, οδηγώντας σε πλήρη εκκαθάριση του στρατεύματος.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε 2.745 δικαστές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.

Πέντε μέλη του HSYK, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Τουρκίας, απομακρύνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εντωμεταξύ, η Daily Sabah μεταδίδει ότι το Ανώτατο Δικαστικό σώμα της Τουρκίας με κατεπείγουσες διαδικασίες προχωράει στην επιλογή και τον διορισμό των δικαστών και εισαγγελέων που θα κρίνουν την τύχη των πραξικοπηματιών.

Την ίδια ώρα τεράστια στο στράτευμα έγινε «εκκαθάριση», δεδομένου ότι από χθες, έχουν συλληθφεί σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης, ως ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

newsbeast, iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.