Αρχίζουν οι πληρωμές 800 εκατ. ευρώ – Σε δύο χρόνια συγκεντρώθηκαν χρέη 5,5 δισ. ευρώ

leftaΤην πρώτη δόση ύψους 800 εκατομμυρίων από σύνολο χρεών 5,5 δισ. ευρώ που έχει σωρευθεί από το καλοκαίρι του 2014 ως σήμερα άρχισε να καταβάλλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την έγκριση καταβολής των σχετικών κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία και στα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς, με τη σειρά τους, καλούνται εντός των επόμενων ημερών να αρχίσουν τις πληρωμές με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τις καταστάσεις οφειλών που έχουν ήδη συντάξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ:

  • 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.
  • 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
  • 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
  • 519 εκατ. ευρώ οφειλές των νομικών προσώπων.
  • Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2015, καθώς πλέον ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος. Η συγκεκριμένη διαπίστωση προέρχεται από την έκθεση «European Payment Report 2016» της Intrum Justitia, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών.

SOS για τις επιστροφές ΦΠΑ

Επιπρόσθετα το Δημόσιο οφείλει 1,18 δισ. ευρώ από μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ οι οποίες θα συμψηφιστούν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές των επιχειρηματιών (κατά βάση ασφαλιστικές εισφορές) προς το Δημόσιο. Για αυτόν τον λόγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα συμψηφισμού οφειλών μετά τη λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), ο μέσος χρόνος επιστροφής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε δικαιούχους εκτιμάται στις 239 ημέρες.

Μάλιστα, σε ορισμένες εφορίες, συγκεκριμένα στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας, αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να είναι πάνω από έναν χρόνο!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ στις αρχές Ιουνίου οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι «οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά βρίσκονται σε αδύναμη θέση γιατί υποχρεώνονται να περιμένουν πάνω από 100 ημέρες κατά μέσο όρο για να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους.

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί κύρια αιτία για μία στις τέσσερις πτωχεύσεις στη χώρα μας.

Αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη, σε απώλεια χιλιάδων θέσεων στη χώρα μας κάθε χρόνο. Αντί να ψάχνουμε επομένως για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, σωστότερο θα ήταν να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού χρέους».

το βήμα

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.