ebz.12.7.708

Την άσκηση ποινικής δίωξης, σε βάρος επτά πρώην στελεχών της ΕΒΖ και τριών επιχειρηματιών παρήγγειλε ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης.

Από έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές, αποδίδοντας ευθύνες σε πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης- έπειτα από μήνυση της σημερινής διοίκησης- προκύπτει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες φαίνεται ότι η ζημιά που προκάλεσαν το διάστημα 2007-2015, ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στις αρχές του χρόνου, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της. Η αναφορά στηρίχθηκε στα ευρήματα ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ανεξάρτητη εταιρία με εντολή της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά.

Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρείες παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά – προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.