Έμεινε εκτός Ολυμπιακών…- «Είχαμε το χειρότερο ξεκίνημα» είπε ο Κατσικάρης
eunikh
Απούσα από Ολυμπιακούς Αγώνες, για δεύτερη διαδοχική φορά, θα είναι η εθνική ανδρών. Αν και επέστρεψαν από το -24 (13-37), οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη ηττήθηκαν με 66-61 από την Κροατία, στον ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Τορίνο και γυρίζουν Ελλάδα.

Οι Κροάτες θα διεκδικήσουν σήμερα Σάββατο (9/7, 22:00) απέναντι στην Ιταλία, τη νίκη και το εισιτήριο για Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πρώτος σκόρερ της «γαλανόλευκης» ο Στράτος Περπέρογλου με 13 πόντους, ενώ στους 9 έμεινε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Με 20 πόντους ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν ο κορυφαίος της Κροατίας.

Στο… καναβάτσο βρέθηκε νωρίς η εθνική πληρώνοντας την εμμονή τους έξω από τη γραμμή του τριπόντου (1/5 τρίποντα). Την ίδια ώρα οι Κροάτες με τους Σιμόν, Μπογκντάνοβιτς και Μπιλάν απάντησαν με 5/5 εντός πεδιάς ξεφεύγοντας με 3-10.

Αιφνιδιασμένοι οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη αποτύγχαναν στην τελική προσπάθεια, με τον Σιμόν να διαμορφώνει με νέο δικό του τρίποντο το 3-20 (-17).

Ο Κατσικάρης έριξε τον Παπαπέτρου στη θέση του Αγραβάνη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο στη θέση του αδελφού του Γιάννη. Ο Παπαπέτρου που σήμερα αναδείχτηκε καλύτερος νέος παίκτης της σεζόν στην Α1 απάντησε με 2 διαδοχικά εύστοχα τρίποντα, 9-22.

Η αντίδραση, όμως δεν είχε συνέχεια, με τους διεθνείς εγκλωβισμένους στην κλειστή άμυνα των παικτών του Πέτροβιτς. Με αλλαγές στα σκριν, οι Κροάτες αναχαίτιζαν κάθε επιθετική προσπάθεια των Ελλήνων που δεν κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα και δεν εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες της αντιπάλου, για το 13-31 (-8), στο 10ο λεπτό.

Με το 3ο τρίποντο του Σιμόν και την εθνική να κάνει 5 φάουλ στο πρώτο δίλεπτο της 2ης περιόδου, οι Κροάτες εκτόξευσαν τη διαφορά στους +24, 13-37. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κουφός με προσωπικές ενέργειες νίκησαν τους αντίπαλους ψηλούς, ο Αγραβάνης ευστόχησε έξω από τα 6.75 και η εθνική μείωσε σε 22-39.

Οι διεθνείς έπαιξαν πιεστικά με το σώμα στην άμυνα μέχρι το ημίχρονο, 24-41, αυτό οδήγησε σε άστοχα μακρινά σουτ τους Κροάτες και η εθνική μείωσε στους 11, 30-41 (τρίποντο Περπέρογλου) και αμέσως μετά στους 10, 32-42, με δίποντο του Περπέρογλου. Με ωραία κίνηση χουκ, ο Κουφός διαμόρφωσε το 34-42 (-8), επιμέρους σκορ 21-5 για την «επίσημη αγαπημένη» από το 13-37.

Ο Πλάνινιτς έδωσε και πάλι διψήφιο νούμερο στην τιμή της διαφοράς, 34-44. Ακολούθησε λάθος πάσα του Παπαπέτρου και άστοχο λέι απ του Γιάννη Αντετοκούνμπο παρά την καλή άμυνα των διεθνών στην τελευταία επίθεση της Κροατίας.

Η εθνική είχε πλέον την ψυχολογία, έβγαλε ενέργεια και αποφασιστικότητα, ενώ εκτελούσε με ταχύτητα στην επίθεση. Σε συνδυασμό με την πίεση στην άμυνα, η Ελλάδα μείωσε στον πόντο, 45-46, με τρίποντο του Μπορούση, ενώ προσπέρασε με 2/2 βολές του Περπέρογλου, 47-46 (34-9 σε 14 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα) μετά από φάουλ του Μπογκντάνοβιτς.

Ο τελευταίος ήταν άστοχος σε αλεπάλληλες προσπάθειες (σημείωσε 4 πόντους στην 3η περίοδο και έφτασε τους 15). Η τεχνική ποινή στο Σιμόν (είχε προηγηθεί και στον Ομοσπονδιακό Ατσο Πέτροβιτς στο 27-41) έδωσε την ευκαιρία στον φόργουορντ της Μπαρτσελόνα να γράψει το +2, 48-46. Όμως, οι Κροάτες έδειξαν σθένος και στο 30΄, μετά από 2/2 βολές του Σιμόν, ήταν στο +3, 49-52.

Μετά από 2 λεπτά χωρίς σκορ για τις δύο ομάδες, με ντράιβ ο Μπογκντάνοβιτς έδωσε ώθηση, 49-54, στην ομάδα του. Ο Χεζόνια κέρδισε το 5ο φάουλ του Καλάθη και μαζί με τον Σάριτς διαμόρφωσαν το 51-60 (το καλάθι για την Ελλάδα είχε πετύχει ο Αγραβάνης). Οι διεθνείς προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να μειώσουν από τη γραμμή του τριπόντου (7/30), με τον Παπαπέτρου να «ξεκολλάει» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, 53-62.

Τα φάουλ στα ριμπάουντ και η αστοχία των παικτών του Κατσικάρη ήταν τομείς που εκμεταλλεύτηκε η Κροατία για να ξεφύγει 56-64, με 2/2 βολές του Χεζόνια. Πλέον απέμενε 1 λεπτό και η κούραση από την υπερπροσπάθεια είχε στερήσει στην εθνική μία θέση στο τελικό και το δικαίωμα στο όνειρο για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Διαιτητές: Ματέι Μπαλτάουζερ (Σλοβενία), Εμίλιο Πέρες (Ισπανία), Μπόρις Σούλγκα (Ουκρανία)

Τα δεκάλεπτα: 13-31, 34-44, 49-52, 61-66

ΕΛΛΑΔΑ (Φώτης Κατσικάρης):
Αθηναίου, Καλάθης 3 (1), Μπουρούσης 8 (1), Μάντζαρης 3 (1), Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 9 (2), Περπέρογλου 13 (2), Αντετοκούνμπο Γ. 9, Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5

ΚΡΟΑΤΙΑ (Άτσο Πέτροβιτς):
Μπάμπιτς, Κρούσλιν, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11 (3), Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Αράποβιτς, Μπογκντάνοβιτς 20 (2)


eunikh 3
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

O Φώτης Κατσικάρης στάθηκε στην προβληματική εικόνα που παρουσίασε η Εθνική Ανδρών στον αποκλεισμό από την Κροατία, αλλά επισήμανε τις προοπτικές που έχει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υπογραμμίζοντας ότι… «η νέα γενιά ξεκινά ένα νέο ταξίδι με περισσότερη αισιοδοξία».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ρωτήθηκε και για το μέλλον του στην Εθνική απαντώντας… «Ήμουν χωρίς συμβόλαιο φέτος, είχα συμφωνήσει για δύο χρόνια, τώρα ήμουν δίχως συμβόλαιο. Άρα δεν υπάρχουν ούτε παραιτήσεις, ούτε απολύσεις… ».

«Συγχαρητήρια στην Κροατία για τη νίκη», είπε αρχικά ο Έλληνας τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Είχαμε το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεχθήκαμε τρίποντα, αστοχήσαμε. Δεν είχαμε ισορροπία στο παιχνίδι μας. Είχαν πιο έμπειρη ομάδα και μας τιμώρησαν. Τους κυνηγήσαμε στο σκορ από εκείνο το σημείο και μετά.

Μας έδιναν τα τρίποντα με τον τρόπο που αμύνθηκαν, αλλά αυτή είναι μια αδυναμία μας. Οι αντίπαλοί μας είχαν τον έλεγχο στα ριμπάουντ και ήταν καλοί στην άμυνα. Είχαν την ηρεμία να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Η άμυνά μας ήταν απαράδεκτη στο πρώτο δεκάλεπτο. Σε μια φάση στο πρώτο μέρος χάναμε με 24 πόντους. Κάναμε προσπάθεια, τελειώσαμε το ημίχρονο στο -10.

Είχαμε προβλήματα στην επίθεσή μας. Ήταν σκληρό για εμάς και την ομάδα. Αυτή τη στιγμή, σε μια τέτοια ήττα, το ελληνικό μπάσκετ και αυτή η νέα γενιά ξεκινά ένα νέο ταξίδι με περισσότερη αισιοδοξία. Το ελληνικό μπάσκετ θα είναι εκεί. Χάσαμε μια ευκαιρία, αλλά από αυτή την ήττα πιθανότατα θα δούμε κάτι καλό από αυτή την ομάδα στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα-αποκλεισμό από την Κροατία, δηλώνοντας στην κάμερα της ΕΡΤ: «Γυρίσαμε το ματς, παίξαμε πολύ καλά στο δεύτερο δεκάλεπτο. Δεν καταφέραμε όμως να βάλουμε κάποια σουτ και να ξεφύγουμε. Στην επίθεση δεν ήμασταν καλοί. Υπήρχε άγχος γιατί είμαστε νέα παιδιά.

Οι περισσότεροι που μπαίναμε στο γήπεδο είχαμε άγχος, γι αυτό δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε το υπέρ μας σκορ. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, για τις επόμενες διοργανώσεις, να προσπαθήσουμε να πάμε καλύτερα. θα είμαι στην Εθνική ομάδα του χρόνου. Είναι δύσκολο να φεύγεις και να σου μένει αυτή η πικρή γεύση. Φταίω για την ήττα. Θα είμαι στο Ευρωμπάσκετ».

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, είπε: «Κάναμε ένα πολύ κακό ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα παλέψαμε, καταφέραμε να περάσουμε μπροστά στο σκορ. Σε ένα σημείο είναι το να βάλεις ένα – δύο σουτ να αλλάξεις το παιχνίδι. Στο τέταρτο δεκάλεπτο μείναμε χωρίς σκορ για έξι λεπτά, κι αυτό μας στοίχισε στο τέλος. Χάσαμε πολλά περιφερειακά σουτ, πολλά από αυτά μπήκαν και βγήκαν. Γι αυτό λέω ότι είναι και θέμα τύχης. Η ουσία είναι ο αποκλεισμός, τίποτα άλλο. Μας πληγώνει όλους αυτό που έγινε. Θέλαμε πάρα πολύ αυτή την πρόκριση, ανεξαρτήτως του πόσα παιδιά είναι νέα ή όχι. Μας πεισμώνει αυτό που έγινε».

Σε ερώτηση για το αν ο Γιάννης Μπουρούσης ανακοίνωσε στα αποδυτήρια την αποχώρηση του από την Εθνική, απάντησε: «στα αποδυτήρια, δεν μιλάει κανείς σε τέτοιες στιγμές. Δεν έχει ειπωθεί κάτι ακόμα».

Τέλος, ο Βαγγέλης Μάντζαρης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Στα πρώτα 15 λεπτά δεν υπήρχαμε στο παιχνίδι. Η Κροατία έκανε ό,τι ήθελε στην άμυνα και την επίθεση. Παλέψαμε στη συνέχεια, επιστρέψαμε, γυρίσαμε από το -24.

Όταν το ματς ήταν κοντά στο σκορ στο δεύτερο μέρος δεν βάλαμε τα ανοιχτά σουτ. Έτσι χάσαμε το ματς. Είμαστε μαζί 20 μέρες. Δεν μπορούμε να παίζουμε καλά για 40 λεπτά συνέχεια. Παίξαμε καλά 15 λεπτά αλλά δεν ήταν αρκετά για εμάς».

δολ,αμπε

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.