prostima-apodeikseis-708

Πρόστιμα φωτιά και λουκέτα για ένα μήνα στις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, για να αντιμετωπίσει τα εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής λόγω των χαμηλών προστίμων που προβλέπονται τώρα.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης, σύμφωνα με το Εθνος, παραδεχόμενος το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέχων και νομοθετικές πρωτοβουλίες για… αντικίνητρα για φοροδιαφυγή, όπως επαναφορά των μεγαλύτερων προστίμων και ενεργοποίηση της ρύθμισης για κλείσιμο για ένα μήνα της επιχείρησης που δεν εξέδωσε απόδειξη.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά.

Και κάπως έτσι, καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες… ξεχνούν  να κόψουν αποδείξεις αφού γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνο πρόστιμό που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Με απλά λόγια, τώρα, ο νόμος αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη, τι στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο φόβος από τα υπέρογκα πρόστιμα που καλούνταν να πληρώσουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.  Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα για μια τυπική παράβαση οι ελεγκτές επέβαλλαν πρόστιμα παό 250 έως 500 ευω.

Για παράδειγμα, σήμερα,  αν οι ελεγκτές πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μια ταβέρνα και διαπιστώσουν ότι για έναν λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη, τότε θα επιβάλλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ, δηλαδή μόνο 18 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, το πρόστιμο δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.

iefimerida

 


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.