amygdaΠραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου επιμνημόσυνη δέηση και

κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, για τους οχτώ άμαχους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας του ολοκαυτώματος των Αμυγδαλιών στις 7 Ιουλίου 1944.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Δεινόπαπας τόνισε:

«Ήταν Ιούλιος του 1944 όταν οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους (Παοτζήδες) του Μιχάλαγα, θα θελήσουν να εκδικηθούν την απελευθέρωση των Γρεβενών και γενικά τη δράση των αντιστασιακών δυνάμεων. Έτσι καταφθάνουν με ισχυρές δυνάμεις στο Νομό Γρεβενών και παραδίνουν στις φλόγες και την καταστροφή ότι βρίσκουν μπροστά τους. Είναι η επιχείρηση «Σταυραετός»  με  το 8ο Σύνταγμα των  SS, που αποτελούσαν την Οµάδα «Ανατολή», διοικητής τους ήταν ο Αντισυνταγµατάρχης Χέλµουτ Ντέρνερ. Η προέλαση της οµάδας αυτής προς τα Γρεβενά,  συνοδεύτηκε από πυρπολήσεις χωριών και εκτελέσεις αµάχων.

Την  Πέμπτη 7 Ιουλίου 1944 ξημερώνει μια «μαύρη» μέρα για το χωριό μας. Οι Γερμανοί καταφθάνουν στο σχεδόν έρημο από κατοίκους χωριό, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων  κρύφτηκε στα γύρω δάση και αμέσως αρχίζουν να καίνε σπίτια και αποθήκες. Κάψανε τα περισσότερα σπίτια και αποθήκες του χωριού και μαζί το Σχολείο και το Κοινοτικό Κατάστημα. Σύμφωνα με κάποιες προφορικές μαρτυρίες, μόνο δέκα περίπου σπίτια του χωριού δεν κάηκαν, ενώ αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι τα σπίτια του χωριού τότε είχαν πολύ καλύτερη δόμηση και αρχιτεκτονική, από αυτά που χτίστηκαν μετά και που θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι και που γκρεμίστηκαν μετά το σεισμό του 1995.  Μαζί κάψανε ζωντανούς μέσα στα σπίτια τους και τρεις χωριανούς, τους:

1)            Αικατερίνη Ζεμπίλη

2)            Ευδοκία Λιάκα

3)            Πέτρος Λιάκας

Λίγο έξω από το χωριό σκότωσαν και τους:

1)            Μαρία Λιάκα

2)            Βασιλική Δροβατζήκα

3)            Δημήτριος Μπαχτσεβάνος

4)            Κυριάκος Οικονόμου

5)            Στεριανή Σαμαρά

Τη μνήμη αυτών των νεκρών τιμούμε σήμερα και υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην ξαναζήσει ο τόπος μας τέτοια γεγονότα. Ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός».

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κων/νος Μπουρέλας και αρκετοί κάτοικοι του χωριού. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους!



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γραμματέας       Ο Πρόεδρος

Αργύριος Γ. Καραλιόλιος Νικόλαος Α. Δεινόπαπας

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.