pagotoΚαλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται, αλλά πολλά λέγονται για την θρεπτική αξία του και τις επιδράσεις του στην υγεία.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη αναλύει τις συνηθέστερες απόψεις γι’ αυτό και εξηγεί αν και ποιες ισχύουν.

Το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου.


Αλήθεια. Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για την σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών και των δοντιών, αλλά και τη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού γενικότερα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο.

Το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο, διότι είναι επιβαρημένο με θερμίδες και λιπαρά.

Τρόφιμο Ασβέστιο (mg)
Γάλα (1 φλιτζάνι)
  Πλήρες 300
  2% λιπαρά 300
  1% λιπαρά 300
Γιαούρτι (1 φλιτζάνι)
  Χαμηλό σε λιπαρά 415
Τυρί (30 γρ.)
  Μειωμένο σε λιπαρά Cheddar 120
  Mozzarella 185
Cottage Cheese (½cup)
  2% μειωμένο σε λιπαρά 75
  Εμπλουτισμένο σε ασβέστιο 300
Παγωτό
  Κανονικό, ½φλιτζάνι 90
  Χαμηλό σε λιπαρά , ½φλιτζάνι 100
ΠαγωμένοΓιαούρτι
  Χαμηλό σε λιπαρά, ½φλιτζάνι 100
Σολoμός με κόκαλα, 90γρ. 205
Σπανάκι φρέσκο, μαγειρεμένο 244
Μπρόκολο φρέσκο, μαγειρεμένο 75

Το παγωτό παχαίνει

Μύθος. Καμία τροφή από μόνη της δεν παχαίνει, σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα.

Η κατανάλωση 100 γρ. παγωτού αποδίδει από 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο του παγωτού. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια αποδίδει, σαφώς, λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Γενικότερα, όσο πιο απλό είναι το παγωτό τόσο λιγότερες θερμίδες «φορτωνόμαστε». Να είστε όμως βέβαιοι ότι ένα απλό παγωτό έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα σουφλέ σοκολάτας, μια πάστα ή μία πλάκα σοκολάτα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και το μέγεθος της μερίδας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μελέτες δείχνουν πως διαιτολόγιαπλούσια σε ασβέστιο βοηθούν στη γρηγορότερη απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους.

Το παγωτό προκαλεί πονοκέφαλο

Αλήθεια. Όταν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα ένα παγωτό ή κάτι άλλο παγωμένο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ισχυρό πονοκέφαλο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πίνει κάποιος γρήγορα ένα παγωμένο αναψυκτικό.

Η αιτία είναι ότι δεν παγώνει μόνο ο λαιμός του, αλλά και ο εγκέφαλός (brainfreeze)με αποτέλεσμα τη δημιουργία πονοκέφαλου ο οποίος όμως δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τον Απρίλιο μια σχετική επιστημονική παρουσίαση στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας 2012, που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως είπαν, πραγματοποίησαν σε 13 υγιείς εθελοντές μία σειρά πειραμάτων, στα οποία τους προκαλούσαν επίτηδες πονοκέφαλο δίνοντάς τους να πίνουν με καλαμάκι εναλλάξ παγωμένο νερό και νερό θερμοκρασίας δωματίου.

Σε όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, κατέγραφαν την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους με φορητές συσκευές Doppler.

Όπως διαπίστωσαν, τον πόνο προκαλούσε η απότομη αύξηση στην τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα από μία κύρια αρτηρία του, την πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, ενώ υποχωρούσε όταν αποκαθίστατο η κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λαίμαργα το παγωμένο νερό, η πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία διαστελλόταν και ο εγκέφαλος κατακλυζόταν από αίμα – μία διεργασία που οδηγούσε σε έντονο πόνο. Όταν η εγκεφαλική αρτηρία συστελλόταν, ο πόνος των εθελοντών υποχωρούσε.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Αν, συνεπώς, αισθάνεστε ενοχλήσεις όταν καταναλώνετε παγωτό, προσπαθήστε να το απολαμβάνετε με βραδύτερο ρυθμό.

Το παγωτό γιαούρτι είναι καλύτερη επιλογή από ένα κρεμώδες παγωτό.

Εξαρτάται. Το παγωτό γιαούρτι υπερτερεί του κλασικού παγωτού διότι δεν περιέχει κρέμα γάλακτος (άρα περιέχει λιγότερα λιπαρά), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι περιέχει και λιγότερη ζάχαρη.

Για να είστε σίγουροι για το τι καταναλώνετε, καλό θα ήταν να ελέγχετε κάθε φορά τη διατροφική ετικέτα του παγωτού που επιλέγετε.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παγωτό

Όταν καταναλώνουμε παγωτά του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε γάλα, τα καθιστά ευπαθή τρόφιμα – και η κατανάλωση ακατάλληλου παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά να μην καταναλώνονται παγωτά τα οποία:

* Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή φυλάσσονται σε καταψύκτη που είναι εκτεθειμένος στον ήλιο ή έχει συγκεντρώσει πάγο στο εσωτερικό του.

* Έχουν ελαττώματα στη συσκευασία (λ.χ. χαρτί συσκευασίας υγρό κολλημένο πάνω στο τρόφιμο ή σχισμένο, ή παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία).

* Είναι μαλακά, υδαρή, με υφή που μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή κόκκων άμμου.

* Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και μετά καταψύχθηκε εκ νέου).

* Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή

Χύμα παγωτά

Αν τα παγωτά αγοράζονται χύμα, θα πρέπει:

* Να ελέγχουμε τη λειτουργία και την καθαριότητα του ψυγείου

* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό.

Το ξέρατε αυτό;

5,5 κιλά η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού στην Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.