albania
Ιστορία έγραψε η Αλβανία με την πρώτη νίκη της σε τελική φάση, χάρη στο τέρμα του Σεντίκου

Στην επόμενη φάση του EURO 2016 πέρασαν Γαλλία και

Ελβετία, από τον 1ο όμιλο. Το τελικό 0-0 ευνόησε και τους δύο με τους «τρικολόρ» να παίρνουν την πρώτη θέση και την ομάδα του Πέτκοβιτς τη δεύτερη. Σε ένα παιχνίδι που οι Γάλλοι είχαν τρία δοκάρια, σκισμένες εμφανίσεις και μια σκασμένη μπάλα και οι Ελβετοί είχαν την κατοχή της μπάλας!

Ιστορική νίκη της Αλβανίας επί της Ρουμανίας με 1-0, η πρώτη της σε τελική φάση Euro, που της δίνει ελπίδες πρόκριστης στην επόμενη φάση…

Γαλλία – Ελβετία 0-0

Στο 12’ ο Πογκμπά επιχειρεί το σουτ, αλλά ο Ζόμερ διώχνει και με τη βοήθεια του δοκαριού καταλήγει κόρνερ. Πέντε λεπτά αργότερα ο άσος της Γιουβέντους δοκιμάζει ξανά το πόδι του, αλλά η μπάλα σταματάει ξανά στο δοκάρι, χάνοντας δύο μοναδικές ευκαιρίες για τη Γαλλία. Η Γαλλία που είχε την απόλυτη υπεροχή δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια στο 0-0.

Στο 57’ ήταν η πρώτη καλή ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Πογκμπά βρήκε τον Γκριζμάν, ο οποίος επιχείρησε το σουτ, αλλά και πάλι έδιωξε ο εκπληκτικός Ζομέρ! Οι Ελβετοί που είχαν την συντριπτική κατοχή της μπάλας, δεν μπορούσαν, όμως να δημιουργήσουν κάποια φάση.

Στο 76’ η Γαλλία έκανε… «χατ τρικ» στα δοκάρια! Ο Σισόκο βγάζει εκπληκτική σέντρα κι ο Παγέτ στην κίνηση πιάνει το σουτ, με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι του ανήμπορου να αντιδράσει Ζόμερ.

Στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι και οι δύο ομάδες αρκέστηκαν στο 0-0 που τους έδινε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν ότι δύο Ελβετοί ποδοσφαιριστές αναγκάστηκαν να αλλάξουν εμφανίσεις, μιας και είχαν σκιστεί από σκληρά μαρκαρίσματα, ενώ έσκασε και η… μπάλα!

Διαιτητής: Σκόβινα (Σλοβενία)

Κάρτες: Ραμί, Κοσιελνί,

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά, Καμπάιγ, Σισοκό, Πογκμπά, Κομάν (63’ Παγέτ), Γκριζμάν, Ζινιάκ

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λιχτστάινερ, Σερ, Τζουρού, Ροντρίγκες, Ντζεμαϊλί, Τσάκα, Μπεχράμι, Σακίρι (79’ Φερνάντες), Μεχμέντι (86’ Λανγκ), Εμπολό (74’ Σεφέροβιτς)



Εγραψε ιστορία και ελπίζει σε πρόκριση η Αλβανία

Η Αλβανία δεν αρκέστηκε σε ρόλο κομπάρσου στο EURO 2016. Στον τελευταίο αγώνα του Α΄ ομίλου νίκησε 1-0 τη Ρουμανία στη Λιόν και ελπίζει σε πρόκριση στην επόμενη φάση ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Η πρώτη νίκη της γειτονικής χώρας σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση, σφραγίστηκε από το παρθενικό της γκολ που πέτυχε ο Αρμάντο Σαντίκου στο 43΄. Εκτός συνέχειας η Ρουμανία, που κατέλαβε την τελευταία θέση.

Από την αρχή του παιχνιδιού η Αλβανία είχε την εικόνα της ομάδας που «διψούσε» περισσότερο για την επιτυχία. Ακόμα κι όταν, στο πρώτο 20λεπτο, οι Ρουμάνοι είχαν την πρωτοβουλία, οι ενέργειές τους περιορίστηκαν σε κάποιες καλές μεταβιβάσεις και υψηλό ποσοστό κατοχής. Από ευκαιρίες… μηδέν. Αντιθέτως, η ομάδα του Ντε Μπιάζι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις με αιχμές τους ταχύτατους Σαντίκου, Μεμουσάι, Λενγιάνι.

Αρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή των αντιπάλων και στο 43΄ πέτυχε το ιστορικό γκολ. Από σέντρα του Μεμουσάι, ο Σαντίκου αντιλήφθηκε την άστοχη έξοδο του Ταταρουσάνου και έστειλε τη μπάλα στην απέναντι γωνία, για το πρώτο αλβανικό γκολ σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση.

Μια γρήγορη αλλαγή με τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα για τη Ρουμανία, που έχασε λόγω (πιθανότατα σοβαρού) τραυματισμού στο γόνατο τον Αλιμπέκ πριν ακόμα συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα. Εκείνος που έκανε τη διαφορά ήταν ο νεαρός Φλορίν Αντόνε. Με το που μπήκε στο ματς «αναστάτωσε» την άμυνα των Αλβανών και στο 77΄ με προσωπική ενέργεια έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που η Ρουμανία πλησίασε την ισοφάριση, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την πρώτη της ήττα από την Αλβανία σε επίσημο αγώνα.



Διαιτητής: Πάβελ Κράλοβετς (Τσεχία)

Κίτρινες: Ματσέλ, Σαπουνάρου, Τόρζε – Μπάσα, Μεμουσάι, Χισάι

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ανγκελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Γκριγκόρε, Κίρικες, Ματσέλ, Πρέπελιτσα (46΄ Σανμαρτεάν), Χομπάν, Στάντσιου, Πόπα (68΄ Αντόνε), Στάνκου, Αλιμπέκ (57΄ λ.τρ. Τόρζε)

ΑΛΒΑΝΙΑ (Τζοβάνι Ντε Μπιάζι): Μπερίσα, Χισάι, Αγιέτι, Μαβράι, Αγκόλι, Μπάσα (83΄ Τσάνα), Αμπράσι, Μεμουσάι, Λίλα, Λενγιάνι (77΄ Ρόσι), Σαντίκου (59΄ Μπαλάι).

δολ,αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.