coxΣοκαρισμένοι, άφωνοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο ψάχνει τις λέξεις, τις έννοιες, κάτι για να

μπορέσει να κατανοήσει πώς μια βουλευτής των Εργατικών, η Τζο Κοξ, πέθανε μαχαιρωμένη και πυροβολημένη στη μέση του δρόμου από ένα άτομο του οποίου τα κίνητρα παραμένουν υπό συζήτηση.

Πώς να εξηγηθούν τα δάκρυα των βουλευτών όλων των κομμάτων και οι τιμητικές αναφορές ολόκληρου του πλανήτη; Η προεκλογική εκστρατεία διεκόπη για πάντα, μάλλον. Την Δευτέρα το κοινοβούλιο, το οποίο δεν προβλεπόταν να συγκληθεί πριν το δημοψήφισμα, θα συνεδριάσει για να τιμήσει την γυναίκα που εξελέγη μόλις πριν από έναν χρόνο βουλευτής και εθεωρείτο ήδη ανερχόμενο αστέρι στον πολιτικό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο θεωρούμενος ως δολοφόνος Τόμας Μέιρ, ένας Βρετανός 52 ετών που ζούσε στο Μπρίσταλ όπου και έγινε το έγκλημα, ανακρίθηκε την Παρασκευή από την αστυνομία. Τα στοιχεία που διατίθενται για την προσωπικότητά του και για την πράξη του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ζούσε μόνος, ήταν πολύ μοναχικός και υπέφερε κατά το παρελθόν από ψυχωσικά προβλήματα. Ο Μέιρ είχε επίσης σχέσεις με την Εθνική Ενωση, ένα αμερικανικό γκρουπούσκουλο νεοναζί και είχε αγοράσει εγχειρίδια που περιέγραφαν πώς να κατασκευάσει κάποιος όπλα. Ενας μάρτυρας ανέφερε ότι φώναξε «Πρώτα η Βρετανία!» πριν επιτεθεί στην Κοξ. «Britain First» είναι και το όνομα ενός ακροδεξιού κινήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον δολοφόνο. Η αστυνομία του Γιορκσάιρ ανέφερε, το βράδυ της Παρασκευής, ότι η πίστα «ενός ακροδεξιού είναι η πιθανότερη» καθώς και ότι «η διανοητική κατάσταση του υπόπτου πρέπει να ερευνηθεί».

Είτε είναι έργο ενός τρελού, ενός ακροδεξιού ή και τα δύο, η δολοφονία προκάλεσε σεισμό στην βρετανική πολιτική. Και αμέσως άνοιξε δύο μεγάλες συζητήσεις: μία για την ασφάλεια των βουλευτών και μια δεύτερη για τον τόνο του πολιτικού διαλόγου. Κάθε τέλος της εβδομάδας, οι 650 βουλευτές του κοινοβουλίου ανοίγουν τα γραφεία τους στους ψηφοφόρους των περιφερειών τους, χωρίς ραντεβού. Η Τζο Κοξ, μια όμορφη μητέρα δύο παιδιών 3 και 5 ετών, ζούσε σε μια βάρκα με την οικογένειά της, στις όχθες του Τάμεση, κυκλοφορούσε με ποδήλατο και περπατούσε στους δρόμους της περιφέρειάς της με τα πόδια, χωρίς προστασία. «Πρόκειται για επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» σχολίασε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια εκδήλωση μνήμης που έγινε στο Μπρίσταλ, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Με σκοτεινιασμένα πρόσωπα, περιτριγυρισμένοι από συναδέλφους τους που είχαν δάκρυα στα μάτια, οι δύο πολιτικοί δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο. Οσο για τους ηγέτες που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit χάθηκαν για λίγο από το προσκήνιο. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μίκαελ Γκοβ, υπουργός Δικαιοσύνης, ο Νίγκελ Φάρατζ, ηγέτης του ακροδεξιού Ukip, έγραψαν στο Twitter συλλυπητήρια αλλά δεν μίλησαν δημόσια.

Δίωξη για ανθρωποκτονία στον Μάιρ

Ο φερόμενος ως δράστης, ο 52χρονος Τόμας Μάιρ, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Ο άνδρας διώκεται ακόμη για σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου, οπως ανακοίνωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ.

Η Κοξ δολοφονήθηκε την Πέμπτη, έξω από τη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ. Η 41χρονη, που πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε αρκετές φορές, υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο. Ο φερόμενος ως δράστης αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σήμερα.

Προβάδισμα στην παραμονή

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε δημοσκόπηση που δίνει κατά σχεδόν επτά μονάδες προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την τηλεφωνική δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την BMG για την εφημερίδα «The Herald», η παραμονή στην ΕΕ προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% που είναι υπέρ του Brexit. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν «δεν γνωρίζω».

Ομως, διαδικτυακή δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας δείχνει ότι το Brexit προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία, την Πέμπτη, της Τζο Κοξ, που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της καμπάνιας και των δύο πλευρών.

Μετά από τη δολοφονία της Κοξ, που συγκλόνισε τη Μ. Βρετανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, κάποιοι πολιτικοί αμφισβήτησαν τον τόνο της διαμάχης για το δημοψήφισμα. «Εάν δεν αγωνιστούμε για μία κουλτούρα σεβασμού, που θα αντικαταστήσει την κουλτούρα που κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την προκατάληψη, δεν θα μάθουμε τίποτε από αυτό που συνέβη στην Τζο», έγραψε χαρακτηριστικά στον Guardian ο Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.