foto-708_3

Διεθνή απάτη που επέτρεψε στους δράστες να κλέψουν εκατομμύρια ευρώ από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν κερδίσει το… λαχείο ανακάλυψαν οι ολλανδικές και οι αμερικανικές αρχές.

Στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και φορολογικών ερευνών (FIOD) της Ολλανδίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν χθες και σήμερα εκτεταμένες έρευνες σε δέκα διαφορετικές τοποθεσίες στην Ολλανδία.

Έξι ολλανδικές εταιρείες θεωρούνται από τις αρχές ύποπτες ότι έπαιζαν τον ρόλο του «μεσολαβητή» για τους απατεώνες οι οποίοι είχαν στήσει το κόλπο αυτό τουλάχιστον από το 2012.

«Επιστολές, που απευθύνονταν προσωπικά στους παραλήπτες τους, τους έκαναν να πιστέψουν ότι είχαν κερδίσει κάποιο βραβείο», ότι ήταν οι νικητές σε κάποια λαχειοφόρο ή ότι θα λάμβαναν χρήματα «από φιλανθρωπία», εξήγησε η FIOD.

Ωστόσο, προκειμένου να πάρουν τα κέρδη τους, τα θύματα θα έπρεπε να στείλουν ένα μικροποσό (20-45 ευρώ) σε μετρητά ή με επιταγή σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην Ολλανδία που τους υποδείκνυαν οι δράστες. Συνολικά, οι αρχές έχουν καταμετρήσει μέχρι στιγμής 300 διαφορετικές «ύποπτες» ταχυδρομικές θυρίδες σε όλη τη χώρα.

Τα θύματα δεν ήταν αποκλειστικά Ολλανδοί πολίτες: πολλοί ζούσαν στις ΗΠΑ, στη Γαλλία ή ακόμη και στην Ιαπωνία.
Οι ολλανδικές εταιρείες κρατούσαν ένα μέρος των χρημάτων “ως πληρωμή για τις υπηρεσίες τους” αλλά το μεγαλύτερο μέρος της λείας μεταφερόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στους δράστες οι οποίοι «πιθανότατα δεν κατοικούν στην Ολλανδία».

Στις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές που υπόσχονταν αμύθητα κέρδη στους παραλήπτες, χιλιάδες φάκελοι που περιείχαν μετρητά και επιταγές, μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, ρολόγια, έργα τέχνης και αυτοκίνητα. Οι αρχές έχουν «παγώσει» επίσης ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσφύγει σε βάρος δύο ύποπτων εταιρειών και ενός Ολλανδού, εξ ονόματος των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων. Πιστεύεται ότι Αμερικανοί πολίτες έστελναν κάθε χρόνο στους απατεώνες περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2015, όταν οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ αμέτρητες επιστολές. Οι αρχές συνέστησαν στους Ολλανδούς πολίτες και ιδίως στους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Οι απατεώνες κάποιες φορές ενεργούν με τόσο επαγγελματικό τρόπο που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απάτη», σημείωσαν.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.