Ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ

DSC00262Ένταση επικράτησε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Γρεβενών που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων, όπου συζητήθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στη θέση «Πατώματα», σε χώρο που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση σεισμοπλήκτων τριών οικισμών της περιοχής.

DASTAMANIS GEORGIOS

Στη συνεδρίαση έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι στις 6 Μαϊου σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε και προτάθηκε ομόφωνα η θέση «Πατώματα» για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, ο εντεταμένος σύμβουλος της Περιφέρειας, για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ηλίας Κάτανας, καθώς και εκπρόσωπος του στρατού. Τρεις ημέρες μετά τη σύσκεψη και με βάση την απόφαση, ακολουθεί στις 9 Μαϊου, επιστολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας προς τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας Δημήτρη Βίτσα, σύμφωνα με την οποία: Ομόφωνα αποφασίστηκε και προτείνεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη θέση «Πατώματα» στην Π.Ε. Γρεβενών, περιοχή η οποία να σημειωθεί διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές που κατασκευάστηκαν για τους σεισμόπληκτους τριών χωριών από το σεισμό του 1995. Στην ίδια επιστολή τέθηκαν και ορισμένοι αστερίσκοι, τους οποίους είχε θέσει και ο δήμαρχος Γρεβενών, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στον «Π», ο οποίος είχε σχετικό ρεπορτάζ.

karypidis theodoros

Οι αστερίσκοι – προϋποθέσεις που τίθενται είναι:

-Αύξηση του προσωπικού και του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ

-Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Γρεβενών

-Ενίσχυση του Τμήματος Μεταγωγών που έχει αυξημένο φόρτο λόγω της ύπαρξης των φυλακών.

Επίσης, βασική προϋπόθεση που έθεσε ο δήμαρχος  ήταν ο περιορισμένος αριθμός φιλοξενίας στο εν λόγω κέντρο, που να μην ξεπερνά τα 300 άτομα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κυρίτση, η δυναμικότητα του κέντρου στα «Πατώματα» ανέρχεται σε 1300-1.500 θέσεις. Επίσης, ο δήμαρχος Γ. Δασταμάνης, μιλώντας στον «Π» είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση για την αποδοχή του κέντρου φιλοξενίας τν οικονομική ενίσχυση του κράτους, καθώς όπως είπε ο δήμος Γρεβενών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος.

mpgialas xristos

Ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπιάλας, επικαλέστηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο την ομόφωνη απόφαση (δηλαδή και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Γρεβενών), προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία του εν λόγω κέντρου. Ο δήμαρχος όμως που όπως προαναφέρθηκε είχε θέσει όρους και προϋποθέσεις, υποστήριξε στη συνεδρίαση ότι ο ίδιος δεν συμφώνησε αλλά ζήτησε δύο ημέρες προθεσμία για να απαντήσει. Τελικώς δεν ξεκαθαρίστηκε αν απάντησε εντός του διημέρου, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαϊου, πάντως την επόμενη στις 9 του μήνα στάλθηκε η προαναφερόμενη επιστολή του κ. Καρυπίδη στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο (εμπορικός σύλλογος, ΕΒΕ κ.λ.π.) διατύπωσαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει η τοπική κοινωνία. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της εκπροσώπου των τριών σεισμόπληκτων χωριών, για τους οποίους προορίζεται η τοποθεσία «Πατώματα» με τις υποδομές που κατασκευάστηκαν για τον οικισμό που τους υποσχέθηκαν πριν από 21 χρόνια! «Δεν μπορεί κάποιοι να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και να παραχωρούν τις εγκαταστάσεις του χώρου που εμείς περιμένουμε να κτίσουμε τα σπίτια μας για άλλες χρήσεις».

Σύμφωνα με όλες τις τοποθετήσεις και ενώ η θυελλώδης συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη, αναμενόταν να απορριφτεί η δημιουργία Κέντρου Προσφύγων στα Γρεβενά, καθώς δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν οι όροι που θέτει η δημοτική αρχή και οι φορείς.

ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Tελικά η απόφαση που πάρθηκε ήταν η εξής:

Δείτε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για το Προσφυγικό εδώ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.