λεφτα στον αεραΠερίπου 20 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» ή πρόκειται να «κοκκινίσουν» λίαν προσεχώς και

βρίσκονται στους ισολογισμούς 1.200 μεγάλων επιχειρήσεων, κινητοποιώντας ήδη το ΤΧΣ και τις εποπτικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση για τη μελέτη της McKinsey για λογαριασμό του ΤΧΣ, πρόκειται για 1.200 επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις πάνω από 10 δισ ευρώ. Συνολικά, τις εν λόγω επιχειρήσεις “βαραίνουν” δάνεια 36 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ ευρώ είναι “κόκκινα” ανοίγματα ήτοι πρόκειται για δάνεια που είτε έχουν “κοκκινήσει” είτε υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται να “κοκκινίσουν”.

Από αυτές τις επιχειρήσεις, για λόγους μεθοδολογίας της σχετικής μελέτης, έχουν εξαιρεθεί οι απολύτως υγιείς ή σχετικά υγιείς, καθώς και όσες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα να μένουν 160- 170 Όμιλοι, τους οποίους “βαραίνουν” δάνεια 15 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ ευρώ είναι “κόκκινα” ανοίγματα.

Αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις αποτελούν επί της ουσίας το στοίχημα του μοντέλου που θέλει να στήσει το ΤΧΣ, με τη δημιουργία Μηχανισμού Τραπεζικού Συντονισμού. Άμεση προτεραιότητα είναι 5 κλάδοι- Τουρισμός, Υγεία, Τρόφιμα, Ποτά, Μεταφορές- με συνολικό δανεισμό 7,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων 4,4 δισ ευρώ είναι “κόκκινα” ή πρόκειται να “κοκκινίσουν”.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.